Dragoste

#certuri in cuplu #somn #studiu #viata de cuplu #certuri cuplu #nopti nedormite

Noptile nedormite sporesc certurile in cuplu

Multe studii realizate pana in prezent arata ca somnul odihnitor are beneficii de necontestat pentru sanatate. Un somn bun te ajuta sa fii mai energic, mai putin stresat si mai creativ, dar si sa ai o relatie excelenta cu partenerul de cuplu. Cercetatorii de la Universitatea Berkeley din California, SUA, au descoperit recent ca somnul agitat si noptile nedormite au un efect negativ asupra vietii de cuplu, mai exact sporesc certurile dintre parteneri.


Iubitii se cearta mai des dupa o noapte nedormita

Psihologii Amie Gordon si Serena Chen, care au coordonat studiul, au strans informatii de la mai bine de 100 de cupluri care locuiesc impreuna, in medie, de 2 ani. In chestionar, participantii la studiu au fost rugati sa spuna care sunt obiceiurile lor legate de somn si cum se inteleg cu partenerul de cuplu.

Dupa 2 saptamani, persoanele care au avut parte de nopti nedormite sau de un somn agitat au marturisit ca s-au certat mai des cu iubitul sau iubita.

"Chiar si in randul persoanelor care de obicei dorm bine, o noapte nedormita poate fi asociata cu un conflict romantic in ziua urmatoare", a declarat Serena Chen. La o concluzie asemanatoare a ajuns si Amie Gordon. Aceasta sustine ca certurile si conflictele conjugale sunt mai frecvente in randul cuplurilor care nu reusesc sa se odihneasca noaptea sau care au "nopti albe".

"Cuplurile care se cearta des sunt mai putin fericite si mai putin sanatoase", a afirmat Gordon, odata cu publicarea studiului in revista Social Psycological and Personality Science.


Efectele negative ale noptilor nedormite

Pana sa genereze certuri in cuplu, noptile nedormite au efecte negative asupra fiecarui individ in parte. Astfel, un somn agitat sau o noapte pierduta poate produce:

  • stari de iritabilitate
  • oboseala
  • schimbari de dispozitie
  • crestere in greutate
  • depresie
  • scaderea libidoului

Este suficient ca unul dintre aceste efecte negative sa se manifeste, pentru ca intreaga armonie din cuplu sa fie zguduita in ziua urmatoare sau in zilele urmatoare, daca partenerii nu reusesc sa revina la somnul dulce care ii ajuta sa isi incarce bateriile cu energie pozitiva.

Sursa foto: usaukonline.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare