Dragoste

#stres #cuplu #iubire #energie

Iubesti un vampir emotional? Afla cum sa te protejezi

Suntem cu adevarat vulnerabili cel mai des in fata persoanelor iubite. Daca partenerul tau te oboseste si iti faciliteaza starile proaste, ar putea fi un "vampir emotional". Afla cum sa te protejezi de scurgerea de energie fara sa renunti la relatia ta.

La sfarsitul unei zi grele pentru amandoi, partenerul te poate motiva cu energie pozitiva sau te poate seca si obosi si mai mult, caz in care devine un "vampir emotional". In formele cele mai extreme, acesti oameni devin toxici, iar relatia se indreapta catre dezastru.

Daca apropierea de partenerul tau te oboseste si iti dreneaza energia, daca te simti subapreciat sau neapreciat, daca esti nevoit sa eviti anumite subiecte, ai de-a face cu un "vampir emotional”.

In cele mai multe cazuri, poti insa contracara efectele acestui tip de comportament cu putina rabdare, bunavointa si cu cateva sfaturi. Afla cum sa te protejezi importriva celor cinci tipuri de "vampiri emotionali":

 

Cicalitorul

 

Cel mai des intalnit tip de "vampir emotional" este cicalitorul, care nu renunta cu presiunile pana nu cedezi si ii faci pe plac. Te poate ataca cu cereri repetate si cu reprosuri. Adesea, ei pot insista in dorintele lor pana te fac sa te simti extenuat si incoltit.

Pentru a lupta cu cicalitorul, stabileste limite clare. Spune-i "Te iubesc, dar ma bati la cap prea mult cu asta. Te rog, nu mai insista". Cicalitorul poate fi imblanzit daca ii raspunzi intotdeauna cu bunavointa, insa stabileste limite peste care nu ii permiti sa treaca.

 

Victima

 

Intreaga lume este impotriva acestui tip de "vampir emotional". Se plange constant si nicio solutie oferita de tine nu este vreodata destul de buna. Daca reia aceleasi probleme si se plange des, apropierea de victima te va extenua in timp.

Pentru a te proteja, asculta-i problemele insa nu il lasa sa le mentina in discutie la nesfarsit. Opreste-l cu clam si arata-i ca faptul ca se plange continuu este in sine o problema: "Inteleg ca esti suparat, dar nu cred ca este constructiv sa te lasi prada acelorasi probleme in mod repetat. Hai sa ne concentram pe solutii".

 

Criticul

 

Acest tip de "vampir emotional” te poate face sa te simti prost legat de orice. Poate gasi un defect in absolut orice si il gaseste in tot ce faci tu. Iti ofera sfaturi pe care nu le-ai solicitat, "pentru binele tau".

Ca si in cazul celorlalti "vampiri emotionali", criticul trebuie corectat cu blandete: "Vad ca incerci sa ma ajuti, dar atunci cand esti critic tot timpul, imi este mai greu sa iau in seama ce spui".

Daca reprosurile continua, o solutie poate fi compromisul, in care ii ceri sa te ajute sa faci lucrul de care nu este multumit.

 

Narcisistul

 

Cand esti intr-o relatie cu un narcisist, nevoile lui sunt intotdeauna primare. Cand incerci sa discuti despre problemele si sentimentele tale, schimba intotdeauna cursul discutiei inapoi la el.

Atunci cand nu este o trasatura de caracter pe care o cunosteai de la inceputul relatiei , narcisistul trece  doar printr-o perioada in care este foarte preocupat de sine.

Explica-i cu grija ca iti place sa-l asculti vorbind despre sine, dar ca, atunci cand te asculta si el pe tine, te face sa te simti iubit sau iubita.

 


Camionul

 

Ultimul tip de partener care te oboseste emotional, "camionul" iti varsa la picioare toate problemele si tot stresul atuncite vede, apoi se linisteste, eventual te si intreaba de ce ai o fata lunga. In functie de durata acestor discutii in care tu trebuie sa intelegi ce zi grea a avut si sa reactionezi doar aprobator, oti fi mai mult sau mai putin afectat de acest tip de comportament.

Poti incerca sa ii lasi spatiul necesar pentru a se linisti singur dupa o zi grea sau poti sa-ti gasesti o activitate placuta inainte sau dupa discutiile in care "camionul" tine sa-ti arunce toate problemele de peste zi.

Cu respect reciproc si cu rabdare, poti convinge "vampirul emotional" sa nu-ti mai suga energia si starile pozitive. Tine cont de faptul ca nu poti ignora acest comportament la nesfarsit, deoarece iti pune in pericol relatia pe termen mediu si lung.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare