Dragoste

#gelozie #cuplu #dragoste #adulter

Gelozia in cuplu

Despre gelozie s-au scris si s-au vorbit multe si cu toate acestea continua sa faca victime, sa produca suferinta si frustrare. Gelozia chiar nu are leac? Pana la urma chiar nu poti scapa de ea?

Ei bine nu prea poti… cel putin nu definitiv, caci ea poate recidiva oricand, exact atunci cand ti-e lumea mai draga. Ceea ce poti insa sa faci este sa o controlezi. Nu te gandi sa o anihilezi ca nu ai sanse, e o munca sisifica fara sorti de izbanda .

Important insa este sa vezi ce tip de gelozie este. Daca este sustinuta de un motiv real sau unul imaginar. Iar in cazul in care descoperi ca este unul imaginar, este posibil sa ai de-a face cu ceea ce se cheama gelozie patologica. Nu-ti face grij insa, se trateaza si aceasta, cu ajutorul unui terapeut. Ar fi bine insa, atunci  cand simti ca ai depasit aceasta granita dintre normalitate si patologie sa te opresti. Dar cum iti dai seama ca e cazul sa pui punct pornirilor tale posesive?

Gelozia porneste de la sentimentul neincrederii si complexul inferioritatii. Iti este frica ca cel de langa tine va gasi la un moment dat pe cineva mai bun decat tine si din aceasta cauza ai tendinta de-al acapara cu totul, de-al subjuga si de a te asigura ca esti prezent constant in mintea lui pentru a nu mai avea loc in ganduri si pentru un altul.

Insa, trebuie sa stii ca acest lucru nu face decat sa-l indeparteze pe cel de langa tine. Privat de libertate per total, acesta se va simti sufocat si va avea tendinta de a fugi cat mai departe de tine.  Si uite cum se poate distruge o relatie frumoasa.

Pe langa asta, un astfel de act posesiv are un efect de bumerang. In momentul in care ii ingredesti libertatea celuilalt, iti limitezi si tu dreptul la libertatea interioara. Parti din tine vor fuziona cu parti din celalalt sufocand relatia si lasand-o sa moara. O persoana cu o stima de sine scazuta va incerca totdeauna sa-si acopere lipsurile posedand parti din celalalt. Va dori astfel sa afle totul de persoana de langa el si sa-I traiasca viata cu totul, uitand sa si-o traiasca pe a lui.

Probabil vei spune acum: “Pai da dar, gelozia intervine instinctiv atunci cand iubesti. Asa arat ca iubesc, ce pot face?”  Gresit.

Desi multi nu sunt de acord, de fapt atunci cand devii posesiv confuzi iubirea cu gelozia. Crezi ca daca te intereseaza absolut tot ceea ce face cel de langa tine, unde a fost, cu cine, cat a stat, ce a facut in ultimele cinci minute etc ii arati astfel ca il iubesti. In realitate insa nu-I arati decat ca nu poti avea incredere in el nici 1%. Este adevarat ca atunci cand iubesti pe cineva simti nevoia sa i-o demonstrezi, interesandu-te de persoana ei.. Insa de aici si pana a-i controla viata per total este cale lunga.

Trebuie sa inveti sa-ti infranezi pornirile si sa pastrezi gelozia in limitele normalului pentru a nu o transforma intr-un caz patologic. Gelozia dusa la extrema nu este o dovada de iubire ci din contra cea care o ucide.

Ai fost implicata intr-o relatie macinata de gelozie? Si daca, in ce ipostaza te aflai: tu erai cea posesiva sau aveai de-a face cu un partener posesiv ?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului