Dragoste

#infidelitate #fidelitate #cuplu

Fidelitatea in cuplu, un concept de moda veche?

Aventurile in afara casniciei sunt prezente din ce in ce mai mult in media si in viata. Expertii spun ca acest lucru ar putea duce chiar la scaderea numarului de cupluri care aleg fidelitatea.

Infidelitatea s-a impus din ce in ce mai mult in ultimii ani in societatea moderna. Cauzele acestui fenomen par sa fie legate de dezvoltarea tehnologiilor care permit contactul mult mai usor cu parteneri potentiali dar si de conceptia ca "toata lumea o face".

Fidelitatea in cuplu incepe sa semene cu o virtute, intr-o societate care pregatita sa accepte infidelitatea ca pe ceva perfect natural.

Descoperirile noi par sa indice faptul ca si factorii biologici poarta o raspundere pentru impulsul de a-ti insela partenerul.

 

Hormonii infidelitatii

 

Un studiu realizat recent la Univesitatea din Austin , Texas, arata ca femeile cu un nivel ridicat de estradiol (un hormon ovarian care da femeilor caracteristicile fizice atragatoare pentru barbati: pometi inalti, trasaturi simetrice si silueta clepsidra ) sunt mai predispuse la aventuri extraconjugale decat cele cu un nivel scazut al hormonului.

Hormonii nu indeamna femeia la aventuri, dar creeaza subconstient ideea ca pot gasi intotdeauna un partener mai bun, daca nu sunt satisfacute de cel actual.

Un studiu similar, realizat pe barbati in Suedia, arata ca barbatii care au mai putini receptori sensibili la vasopresina (un transmitator neuronal asociat cu atasamentul si dorinta de protectie a partenerei) sunt si ei mai predispusi sa cauta varietate in viata sexuala.

Chiar daca aceste indicii biologice sunt asociate cu anumite tipuri de comportament, cercetatorii spun ca aceste impulsuri pot fi depasite cu vointa si ca nu ne domina complet caracterul.

 

Tehnologia infidelitatii

 

Avansurile recente in tehnologia comunicarii ofera din ce in ce mai multe sanse barbatilor si femeilor care cauta o aventura.

Viteza comunicarii afecteaza in timp centrii placerii din creierul uman sustine psihologul Archibald D. Hart. Suprastimularea (satisfacerea fiecarei nevoi cu doar cateva clickuri la PC sau smartphone) ar putea chiar afecta viata si apetitul sexual.

Daca toate celelalte nevoi pot fi satisfacute cu usurinta, de ce nu si cele sexuale? Iar daca partnerul nu ne ofera ceea ce dorim, in clipa in care ne dorim, suntem tentati sa cautam acel lucru in alta parte.

Retelele de socializare online, precum Facebook, ne permit mentinerea contactului cu fostii iubiti sau iubite si o aventura extraconjugala devine numai o problema de coordonare a planurilor.

Ocaziile create de tehnologie, combinate cu rabdarea din ce in ce mai scurta, ofera un climat perfect pentru infidelitate.

 

Mitul infidelitatii

 

Numarul cuplurilor care uita de fidelitate a crescut si datorita procentului din ce in ce mai mare de cupluri care aleg sa locuiasca impreuna inainte de a se casatori.

Mentalitatea de tipul "Hai sa incercam. Daca nu merge, asta e" poate fi insa prelungita si dupa casatorie, astfel ca ambii parteneri pot cadea in capcana sigurantei ca pot oricand gasi un partener mai potrivit, care sa le satisfaca mai multe nevoi.

Notiunea romantica de "suflete pereche" a contribuit si ea la crearea unor presiuni mari in orice relatie. Daca unul dintre parteneri nu satisface toate nevoile fizice si emotionale ale celuilalt, acesta este tentat sa creada ca relatia este un esec si ca poate incepe cautarea unei relatii mai bune.

Exemplele de relatii in care unul dintre parteneri este infidel contribuie la dezvoltarea conceptiei ca tentatia nu poate fi refuzata. Chiar daca .

Factorii care ne influenteaza, de la cei biologici pana la mentalitatea celor din jur, nu sunt insa suficienti pentru a asigura inevitabilitatea infidelitatii. Fidelitatea, chiar daca este vazuta de unii ca un concept de moda veche, ramane insa modul in care cei mai multi oameni aleg sa isi desfasoare viata.

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare