Dragoste

#divort #depresie #vicii #despartire cuplu

Divortul stimuleaza viciile?

Chiar daca la divort, cei mai multi dau vina pentru tot pe partner, cel mai mare rau ti-l faci chiar tu, lasandu-te prada viciilor.

Dupa divort, barbatii si femeile beau mai mult decat cei care sunt in continuare casatoriti. Abuzul de alcool nu este singurul comportament cu tenta de autodistrugere care ii afecteaza pe cei proaspat divortati.

Mancarea, tigarile, cofeina si sexul sunt alte metode de reducere a stresului, care poti fi abuzate in situatii dificile, cum este divortul.
 

Regresul emotional in situatiile de stres


Desi in situatiile de criza un adult rational ia masuri pentru a controla stresul, prin terapie sau prin sport sau meditatie , studiile arata ca cei mai multi oameni isi pierd controlul dupa divort.

Scapati de restrictiile casatoriei, cei mai multi oameni sufera un regres emotional care ii duce pana in zilele adolescentei, cand bautura si sexul erau lipsite de consecinte. Lipsa temporara de maturitate, ii face pe cei mai multi proaspat divortati sa ia decizii proaste si cu privire la propriul stil de viata si cu privire la sex.

In absenta unei educatii stricte cu privire la modul de transmitere a bolilor venerice, adultii dupa divort sunt mai predispusi la riscuri prostesti, care le pot afecta apoi intreaga viata.
 

Bautura si divortul


In afara de tentatia mare a unui drog care te face, macar temporar, sa-ti uiti problemele, alcoolul face parte din viata de dupa divort in mai multe feluri. Socializarea, fie ca este vorba de prieteni vechi sau de intalniri romantice , contine de cele mai multe ori si bautura.

Depresia este un alt motiv pentru care abuzul de alcool este mai intalnit in randul celor divortati fata de cei casatoriti, fiind insa solutia gresita de tratament.

Riscul de moarte creste odata cu abuzurile de alcool si tutun, mai ales in cazul barbatilor. Cei stresati au sanse mai mari de a abuza de alte substante, fie medicamente, fie droguri, pentru a face fata experientei traumatizante a divortului, in timp ce o mare parte din femei se refugiaza in abuzurile alimentare, ce le cresc rapid greutatea.

In afara de pericolele asociate abuzului de alcool, multi se grabesc sa inceapa relatii dupa divort fara sa fie pregatiti cu adevarat pentru ele. Cu ranile emotionale inca proaspete, o relatie poate deveni un factor de stres si mai mare, care te impinge apoi catre bautura.
 

Efectele asupra copiilor


Abuzurile cuplurilor proaspat divortate le pot influenta negativ viata, insa au efectul cel mai mare asupra copiilor.

Atunci cand micutii, aflati la o varsta la care dezvoltarea lor emotionala depinde inca mult de parinti, sunt implicati si ei in compotamentele autodistructive ale parintilor, abuzurile tale devin un factor de risc major pentru copilaria lor.

Fie ca le spui copiilor sa nu discute cu celalalt parinte cat de mult bei tu, fie ca le faci confidente nepotrivite cu privire la starea ta emotionala, risti sa le inchei copilaria prea repede si sa-i impingi cu forta catre maturizare.

Indiferent de abuzurile unui parinte dupa un divort, bunastarea mentala a copiilor trebuie sa fie prima prioritate, mai ales ca timpul petrecut cu ei te poate adesea ajuta sa depasesti momentele dificile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului