Dragoste

#despartire #durere #iubire #suferinta

Despartirea, la fel de dureroasa ca un pumn in fata

Putini oameni nu au simtit durerea unei despartiri la care nu te astepti deloc. Un studiu recent arata ca, atunci cand persoana iubita te respinge, durerea emotionala devine chiar durere fizica.

Oamenii de stiinta au descoperit ca durerea emotionala intensa activeaza acelasi circuit neuronal ca si durerea fizica. Respingerea poate durea la fel de visceral ca un pumn in fata.

Un experiment coordonat de Edward Smith, psiholog la Columbia University, a demonstrat ca sentimentele negative asociate cu respingerea de catre persoana iubita activeaza aceleasi zone ale creierului ca si durerea fizica.

Echipa de cercetatori a analizat reactia a 40 de voluntari care au trecut cu putin timp inainte printr-o despartire la care nu se asteptau. 

In timpul experimentului, voluntarii s-au supus unei analize RMN in timp ce le-a fost aratata o poza cu fostul iubit sau fosta iubita care i-a parasit de curand si una cu un prieten bun, alaturi de care au trait momente placute.

Pentru a compara aceste experiente cu durerea fizica, voluntarilor li s-a mai cerut sa tina o ceasca cu cafea fierbinte si apoi au suferit o impunsatura mai putin dureroasa. 

Atunci cand priveau pozele cu fostii, voluntarii au suferit cel mai mult, iar activitatea cerebrala inregistrata de RMN a inclus si zonele activate mai tarziu de durerea produsa de contactul cu ceasca fierbinte de cafea.

"Pe langa durerea emotionala, acum stim ca mai exista un component, experienta senzoriala a durerii", a explicat Smith.

Studiul realizat de cercetatorii americani a demonstrat astfel ca durerea provocata de o "inima franta" ofera creierului aceeasi experienta nefericita ca durerea provocata de stimuli fizici.

Chiar daca au putut dovedi ca raspunsul creierului la un traumatism emotional poate fi asociat durerii fizice, cercetatorii nu au gasit deocamdata o aplicatie prin care teoria sa aline suferinta celor care ar fost abandonati de partener.

 

Dragostea, cel mai bun analgezic?

 

Un alt studiu completeaza rezultatele obtinute de specialistii de la Columbia University, cu o concluzie la fel de surprinzatoare.

La Universitatea Stanford din SUA, dr. Sean Mackey a descoperit ca dragostea scade intensitatea sentzatiilor de durere fizica.

Studiul, desfasurat pe un grup de 15 cupluri, a fost realizat in conditii asemanatoare ca cel al specialistilor de la Columbia.

In timpul analizei RMN, voluntarii au tinut in mana un aparat care se incalzea din ce in ce mai mult, pana provoca durere, in timp ce au fost supusi la trei teste, pentru a asigura acuratetea rezultatelor. Voluntarilor li s-a cerut sa tina in mana aparatul pana cand nu mai pot suporta durerea.

Intr-o prima faza, voluntarii s-au uitat o poza cu persoana iubita, apoi la o poza cu un prieten sau o prietena (la fel de atragatori ca si partenerul) si in final voluntarilor li s-a cerut sa se gandeasca la cat mai multe sporturi in care nu se foloseste nicio minge.

Rezultatele au demonstrat ca, atunci cand priveau poza cu persoana iubita, toti voluntarii au suportat un prag mai ridicat de durere decat in celelalte situatii. Mai mult, zonele active din creierul lor nu au fost cele asociate cu controlul durerii.

"Cea mai evidenta utilitate pentru aceste concluzii este aplicarea lor in tratamentul pacientilor care sufera de dureri cronice. Avem la indemana un sistem foarte simplu care poate fi folosit de pacientii care au relatii bazate pe iubire. Pasiunea ii poate ajuta in cele din urma cu lupta impotriva durerii", a explicat  dr. Mackey.

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare