Dragoste

#cuplu #optimism #relatie de cuplu

De ce nu este bine sa fii prea optimist cu privire la relatia de cuplu

Optimismul este considerat una dintre cele mai de pret calitati ale unei persoane, intrucat sugereaza incredere in propriile forte. Cu toate acestea, cand vine vorba despre relatia de cuplu, optimismul exacerbat isi demonstreaza vulnerabilitatea si poate avea efecte negative.


Cele doua tipuri de optimisti

Optimistii pot fi impartiti in doua grupuri majore: grupul celor care in general au o atitudine optimista, pozitiva, si grupul celor care debordeaza de optimism doar la capitolul "viata de cuplu". Primii demonstreaza ca fac fata mult mai usor problemelor care apar in relatia lor si gasesc mult mai usor solutii pentru a pune capat certurilor conjugale. Prin comparatie, cei din a doua categorie intampina mari dificultati in a gestiona un conflict cu partenerul de cuplu.

Asadar, optimismul exacerbat cu privire la relatia sentimentala nu este de bun augur, intrucat ii determina pe parteneri sa aiba asteptari mult prea mari, iar atunci cand lucrurile degenereaza in cearta, nu stiu cum sa abordeze problema si ce solutie sa gaseasca.

Aceasta este concluzia unui studiu pubicat recent in Journal of Personality and Social Psychology.


Tinerii casatoriti, sfatuiti sa aiba un optimism moderat

Autorii cercetarii, psihologii Lisa A. Neff si Andrew L. Geers, considera ca tinerii casatoriti sunt cei mai predispusi sa cada in plasa inselatoare a optimismului debordant cu privire la felul in care va decurge relatia lor in viitor.

Entuziasmati de fericitul eveniment si mai indragostiti ca niciodata, ei pot avea asteptari prea mari unul de la celalalt si iau foarte putin in considerare problemele de ordin conjugal. Odata ce se vad pusi in fata lor, sunt dezamagiti si cu greu reusesc sa stinga conflictul.

In schimb, tinerii casatoriti care au o atitudine optimista per ansamblu si sunt realisti cu privire la problemele care pot aparea in cuplu, reusesc sa treaca mai usor peste momentele tensionate.


Optimismul moderat, solutia ideala pentru cupluri

Autorii studiului sustin ca tinerii nu trebuie sa cada nici la polul opus, adica sa fie pesimisti cu privire la relatia lor de cuplu. Daca reusesc sa pastreze un optimism moderat, lucrurile sunt pe jumatate rezolvate.

Sursa foto: psychologistmontreal-clinicdrbita.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare