Dragoste

#somn #cuplu #relatie fericita #dormit impreuna #dormit separat

Cuplurile care dorm separat au o relatie mai fericita

Probabil ti s-a intamplat cel putin o data pana acum sa auzi pe cineva spunand ca nu este bine sa dormi separat de partenerul tau de cuplu, intrucat acesta este semn ca ceva nu functioneaza in relatia voastra. Nu mai este cazul sa te ingrijorezi ca tu si partenerul tau va indreptati spre despartire daca unul dintre voi adoarme frecvent pe canapea. Un studiu recent realizat de Universitatea Ryerson din Toronto (Canada) arata ca somnul in paturi diferite este benefic pentru cupluri si le ajuta sa aiba o relatie mai fericita.


Un somn linistit inseamna o relatie mai buna

Colleen Carney, autoarea cercetarii, sustine ca intre 30 si 40% dintre cupluri dorm separat si ca acest fapt este cat se poate de benefic pentru ambii parteneri. Motivul: fiecare reuseste sa aiba un somn linistit si profund, iar dimineata amandoi se trezesc odihniti, plini de energie si mai putin stresati.

Prin comparatie, cuplurile care dorm in acelasi pat nu au un somn linistit. Sforaitul si miscarile corpului in timpul noptii sunt doar doua chestiuni care ii impiedica pe parteneri sa doarma bine. Astfel, in timpul noptii, zgomotele neplacute sau miscarile partenerului il pot trezi pe celalalt, iar in dimineata urmatoare ambii parteneri se trezesc obositi si lipsiti de energie.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialistii de la Universitatea Ryerson au monitorizat activitatea creierului in timpul noptii cu ajutorul unor programe speciale.

"Cuplurile care dorm impreuna spun ca se odihnesc bine in acest mod, dar cand le-am monitorizat am observat ca nu adormeau profund, din cauza faptului ca se trezeau constant pe parcursul noptii", a declarat Colleen Carney.

Ea a declarat ca pentru o relatie sanatoasa si fericita, cuplurile pot dormi separat fara sa se teama ca acest lucru le va afecta viata.


Alege somnul care te face fericit

Intr-un studiu din 2010 realizat de un neurolog, Dr Neil Stanley, se arata ca fiecare cuplu ar trebui sa aleaga somnul care i se potriveste cel mai bine. Astfel, daca te simti mai bine cand dormi cu partenerul tau, nu renunta la acest obicei. La fel, daca te simti mai bine cand dormi separat de partenerul tau, continua sa procedezi in acelasi mod. Sigur ca, din cand in cand, poti alterna cele doua tipuri de somn, pentru a combate monotonia in cuplu.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului