Dragoste

#divort #astrologie #mit #relatii #declin #cumpana

Cumpana de 7 ani in casnicie, mit sau realitate?

In 1955, Marilyn Monroe devenea cunoscuta pentru rolul sau din "The Seven Year Itch", legendarul film care prezenta teoria conform careia, dupa 7 ani de casnicie, oamenii ajung la o cumpana a relatiei lor si se despart. Decenii mai tarziu, specialistii si-au dedicat studiile acestui fenomen, incercand sa demonstreze daca el este un mit sau o realitate.

Expertul in divorturi Jennifer Nagy a dezbatut problema numita "cumpana de 7 ani in casnicie" in rubrica sa din publicatia britanica Huffington Post, amintind cele mai importante studii care au incercat sa determine perioada-standard in care partenerii de cuplu incep sa isi doreasca despartirea. Au rezultat mai multe termene de "expirare" a fericirii in cupluri: 3, 4 sau chiar 12 ani!

Teoria astrologica a cumpenei de 7 ani in relatii

Filozoful austriac Rudolf Steiner explica asa-zisa "cumpana de 7 ani" prin cele 7 cicluri astrologice care ne influenteaza viata. Teoria spune ca oamenii se schimba radical, fizic si mental, o data la 7 ani, deci incep sa isi doreasca alte lucruri de la viata, inclusiv o eventuala relatie intima cu altcineva.

Cumpana de 4-7 ani in casnicie

Un studiu derulat in anul 1999 de psihologul Larry A. Kurdek a stabilit doua momente de cumpana in casnicii, unul dupa 4 ani de relatie, iar celalalt dupa 7. Motivul enuntat de cercetare se refera la faptul ca oamenii isi incep povestea de dragoste cu entuziasm, insa sentimentul descreste in timp, atingand doua declinuri importante: la 4, respectiv 7 ani de relatie.

Cumpana de 3 ani in casnicie

Anul trecut, un studiu publicat de site-ul dedicat parintilor netmums.com vorbeste despre despartirea cuplurilor casatorite dupa fix 3 ani de casatorie, iar daca din mariaj au rezultat si copii, sansele de divort cresc de 3-4 ori dupa aceasta perioada. Din 1.500 de respondenti ai sondajului, 42% au declarat ca nasterea unui copil i-a indepartat de partener.

Cumpana de 12 ani in casnicie

Un studiu derulat in 2010 de compania Grant Thornton arata ca "majoritatea cuplurilor care divorteaza are o vechime de peste 10 ani cand inainteaza o cerere de divort", rezultat obtinut prin sondaje derulate de 90 de firme de avocatura. In urma calculului perioadei medii de durata a mariajelor anulate, rezulta ca cele mai multe casnicii rezista pana la 12 ani.

In cele din urma, expertii au ajuns la un numitor comun: cumpenele-sablon ale despartirii sunt simple mituri. Succesul sau insuccesul unei relatii nu tine de timp, ci strict de vointa celor doi parteneri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului