Dragoste

#declaratii de dragoste #psihologi #iubire #cuplu #dragoste

Cum stii daca partenerul te iubeste cu adevarat! Raspunsul psihologilor

"Cum stiu daca ma iubeste?" - este cea mai importanta intrebare si totodata temere care apare in cupluri, fie ca vorbim de cele nou formate sau de cei care sunt impreuna de ani de zile. Aceasta framantare continua este motivul pentru care tot mai multe cupluri se cearta sau se despart.

In opinia cunoscutului psihoterapeut Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, framantarile apar de cele mai multe ori pentru ca nu am discutat despre asteptarile pe care le avem, atat noi, cat si partenerii nostri, iar unele reactii pasive pot fi interpretate drept lipsa de iubire.

"De cate ori nu i-ai spus ca il iubesti iar el nici macar nu a reactionat in vreun fel? Parca a trecut pe langa el fara ca el sa fi realizat o clipa ca i-ai vorbit? De cate ori nu i-ai zis "Te iubesc" si ai asteptat un "si eu te iubesc" care nu a mai venit niciodata si te-ai simtit dezamagita si confuza? O alta varianta a aceleasi situatii ar fi: ii faci de mancare, ii speli, ai grija de el, iar el… nu reactioneaza in nici un fel. Nu iti aduce flori sau bomboane sau o atentie cat de mica! Nu iti arata in nici un fel ca te iubeste dar o spune necontenit. Vorbe goale… om fara cuvant! iti par cunoscute aceste situatii? Daca DA, atunci te felicit, esti parte din aproximativ 90% din populatie. Daca nu, atunci esti o fericita care a avut norocul sa "nimereasca" o persoana care are acelasi mod de a interpreta viata. Fiecare om e diferit. stiu, aceasta afirmatie pare sa nu mai aiba nici o putere in zilele noastre, este descarcata aproape complet de orice valoare si totusi… chiar asa este. Fiecare om este diferit pentru ca fiecare om vede viata in felul sau. Cu toate acestea, acest "fel" de a "vedea" viata nu este aleatoriu si nici nu sunt sute de moduri.Este mult mai simplu de atat. Modul in care vedem viata si interpretam evenimentele din jurul nostru este bazat pe sistemul nostru de reprezentare", explica psihoterapeutul Angela Nutu.

Sistemul de Reprezentare (VAKOG) – motivul pentru care interpretam atat de diferit evenimentele si reactiile celor din jur

Specialistul afirma ca percepem viata prin simturi, iar cele cinci simturi standard sunt vazul, auzul, mirosul, atingerea, gustul. Fiecare dintre noi ne folosim de unul dintre aceste simturi ca sistem de baza si in acelasi timp ca filtru, prin care si cu ajutorul caruia, interpretam lumea din jurul nostru si pe noi insine. Cei mai multi oameni sunt vizuali, dar aceasta nu este o regula. Unii sunt tactili (adica kinestezici), altii auditivi, olfactivi, gustativi etc.

"Sistemul de reprezentare este unul dintre motivele principale pentru care fiecare dintre noi interpretam atat de diferit, acelasi eveniment, aceeasi situatie. Spre exemplu, trei oameni se uita la o imagine si exclama: Primul: Nu-mi pica bine treaba asta. Al doilea: Ceva pute la secventa asta. Al treilea: Nu vad ce e asa special aici.. Dupa cum observam din exemplul de mai sus, fiecare vorbeste pe "limba sa", folosind expresii proprii sistemului de reprezentare. Cunoscand sistemele de reprezentare si modul in care acestea se exprima si se manifesta, este ca si cum am avea, instant, un dictionar care ne permite sa intelegem manifestarile celor din jur si astfel sa realizam ce anume vor sa zica sau ce intentie au", explica psihologul Angela Nutu.

Cum stiu daca ma iubeste?

Stiind acest aspect esential, putem acum sa descifram imediat mesajele pe care le primim de la ceilalti, atat verbale cat si non verbale. Suntem asadar "inarmati" cu o cunoastere care ne permite, poate pentru prima data, sa putem discuta cu oricine, in orice "limba", sa putem vorbi cu fiecare om "pe limba sa".

"Tu poate te plangi ca iubitul tau nu iti arata ca te iubeste si doar o declara… vorbe goale. Este foarte posibil ca el sa se planga ca tu nu ii spui niciodata ca il iubesti. Desigur, faci o multime de "chestii" dar nu ii spui niciodata… Iar el asta are nevoie sa auda. Despre ce vorbim de fapt aici? Despre faptul ca unul dintre voi este Vizual iar celalalt Auditiv. Iar acum, pentru ca stii acest lucru, poti sa vezi, sa auzi, sa simti, cu alte cuvinte, sa observi si sa interpretezi mult mai bine interactiunea cu el. Tot ce ai nevoie este sa cunosti cheia fiecarui sistem in parte, pentru a putea descifra codul fiecarui om in parte", conchide psihologul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii