Dragoste

#cuplu #responsabilitate #comunicare #familie #copii

Cum se impart responsabilitatile in cuplu

Femeile se ocupa de majoritatea responsabilitatilor in cuplu, arata un studiu realizat in Colorado. Din cele 555 de cupluri casatorite care au participat la concurs, 66% dintre femei au declarat ca sunt responsabile cu activitatile ce tin de ingrijirea casei si cresterea copiilor , in timp ce doar 16% dintre barbati au prezentat interes fata de astfel de activitati.

 

Desi majoritatea femeilor se declara nemultumite de faptul ca sunt privite ca responsabile de tot ceea ce tine de casa, menaj si copii, tot acestea au marturisit ca nu le este asa usor sa renunte la controlul pe care il au astfel, asupra casei. Aceleasi studii arata ca unele femei se identifica cu statutul de gospodina in casa, asa cum si imaginea barbatilor este legata de bani si statut financiar.

Mai mult, barbatii simt ca, atunci cand incearca sa ajute la treburile casnice sau la cresterea copiilor, sunt criticati de catre partenerele lor pana la punctul in care se simt descurajati.

De ce sunt responsabilitatile importante? 

Societatea a “dictat”, in timp, urmatoarele responsabilitati si clasificari: femeia, gospodina casei, se ocupa de cresterea copiilor si are grija ca tot ceea ce tine de menaj si gatit sa fie pus la punct. Barbatul, capul familiei, se ocupa, in primul rand, de sustinerea financiara a familiei sale. Acestei responsabilitati i se adauga “muncile” care tin, de obicei, de meserii efectuate de barbati: schimbatul becului, repararea prizelor, gradinarit etc.

Pe scurt, femeia costituia pilonul emotivitatii, al intelegerii si al sensibilitatii, iar barbatul era reprezentantul logicii, ratiunii.

In urma acestei separari, teoretic totul ar fi trebuit sa se desfasoare armonios in interiorul cuplului: fiecare stia ce are de facut si incerca sa isi indeplineasca atributiile. Insa in afara teoriei, atat femeile, cat si barbatii, au inceput sa resimta rolul acestor restrictii in viata fiecaruia.

Incorsetarea in tipare si neputinta, tot datorita conceptiilor, de a iesi din acestea a impins cuplul catre lipsa de comunicare, tot mai putine momente de intimitate, hostilitate fata de partener, stres, sentimente de singuratate si lipsa de echilibru interior .

Societatea moderna prezinta o noua abordare a rolului fiecaruia in cadrul familiei. Traditionalismul este dat la o parte si, in acest fel, intervine o viziune noua, mai flexibila. Atributiile si responsabilitatile in cuplu se impart in functie de abilitatile fiecaruia. De asemenea, se pune tot mai mult accent pe comunicarea intre partenerii de cuplu si expunerea tuturor nemultumirilor, frustrarilor, dorintelor si aspiratiilor.

Nu te-ai lovit niciodata de problema “cine scoate cainele la plimbare”, “cine duce gunoiul”, “cine se trezeste noaptea sa-i dea bebelusului de mancare”, “cine gateste astazi” etc. ? Sunt doar cateva dintre problemele la care orice cuplu se poate expune, indiferent de educatie sau statut social. Nerezolvarea acestor banale conflicte se transforma in tensiune, iar din tensiune la frivolitate, indepartarea de partener, diferente ireconciliabile nu mai este decat un pas.

Inainte de a va imparti sarcinile, tineti cont de urmatoarele lucruri:

Eliminati prejudecatile. Impartiti-va responsabilitatile in functie de competentele si abilitatile fiecaruia. Asta inseamna sa lasati traditionalismul la o parte, chiar daca acest lucru presupune ca barbatul casei sa mai treaca si prin bucatarie, iar gospodina sa se ocupe si de gradinarit.

Pastrati echilibrul in relatie. Un cuplu este format din doua persoane, ambele incercand sa mentina o relatie, indiferent de problemele pe care trebuie sa le rezolve. Regula se aplica si in cazul impartirii responsabilitatilor in casa. Tratati-va cu egalitate si nu inceercati sa dominati, cand unul, cand celalalt, discutia. Gandeste-te ca, in cazul unui esec, amandoi va veti putea asuma responsabilitatea. Este mai usor sa remediati lucrurile impreuna,decat sa va acuzati apoi pentru eventualele nereusite.

Comunicati. Nimic nu este batut in cuie. Asadar, invatati sa purtati discutii oneste si de cate ori simtiti nevoia; chiar daca la inceput v-ati stabilit anumite responsabilitati si sarcini, oricand lucrurile se pot schimba. Exprimati-va asteptarile si sentimentele voastre si spuneti ce schimbari v-ati dori. Fiti flexibili si deschisi la schimbari.

Lucrati ca o echipa. Va va fi mult mai usor daca nu veti plasa responsabilitatli pe umerii unui singur menbru din cuplu. Incercati sa rezolvati treburile prin casa ca o echipa. De exemplu, veti termina mai repede curatenia generala daca veti lucra impreuna. Gatitul poate deveni chiar o activitate romantica, atunci cand sunteti amandoi in bucatarie.

Primii pasi 
  • Pasul 1: Lista cu responsabilitati

Alcatuiri un inventar al sarcinilor pe care, in prezent, le rezolvati si care tin de casa, menaj, copii (de exemplu: curatenie, gatit, gradinarit, platit facturi etc. ) Fiecare dintre partenerii cuplului isi va alcatui propria lista.

  • Pasul 2: Comunicare

Comparati si discutati listele. Acum este momentul sa va analizati preferintele si sa spuneti ce sarcini nu v-ati dori sa preluati. Nu uitati faptul ca impartirea sarcinilor in cuplu inseamna si compromisuri.

Chiar daca nu iti place sa faci un anumit lucru, l-ai putea “negocia” sau accepta; totul depinde si de atitudinea partenerului. Cu cat veti fi mai deschisi la ideea de a colabora la tot ce inseamna casa si copii, cu atat sansele de a va imparti sarcinile in mod eficient cresc.

  • Pasul 3: Moderatie

Incercati sa va impartiti sarcinile pe o perioada limitata, de exemplu o saptamana. In felul acesta veti putea experimenta aceasta strategie si veti avea foarte repede ocazia de a schimba ceea ce nu va convine. Important este ca, odata ce ati ajuns la un numitor comun, sa va respectati reciproc.

  • Pasul 4: Atitudine pozitiva

Daca vreti sa lucrati ca o echipa, atunci nu ii spune partenerului ca il ajuti sa rezolve o anumita sarcina; in felul acesta, plasezi responsabilitatea pe umerii lui. Lucrari impreuna si asumati-va in mod egal atat reusitele, cat si esecurile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii