Dragoste

#aventura #idila #inselat #aventura emotionala #tradare #relatii #dragoste

Cum sa-ti protejezi relatia de aventuri emotionale

Luati pranzul impreuna, va intalniti in secret si ii impartasesti ganduri pe care nu ai indrazni sa i le spui sotului tau. „Si care e problema?”, iti zici tu. „ E doar un prieten. Nu e ca si cum mi-as insela sotul”. Oare?

La intitiativa lui Oprah, doctorul Gail Saltz vine sa explice cum stau lucrurile de fapt. Afla ce presupune o aventura emotionala si cum poti sa-ti reconstruiesti casnicia dupa ce ai incalcat codul increderii, in viziunea lui Saltz.


Cum recunosti o aventura emotionala


Multi sunt de parere ca, atata timp cat nu este vorba de sex la mijloc, nu poate fi vorba de o aventura. Dar gresesc. Sa inseli pe cineva nu presupune doar sex, ci si sa ascunzi, sa dezamagesti si sa tradezi increderea acelei persoane. De altfel, multi se simt mai raniti atunci cand partenerul le tradeaza increderea, decat atunci cand acesta decide sa intretina relatii sexuale cu altcineva.

De partea cealalta, cei implicati intr-o aventura emotionala traiesc de multe ori in negare. Ei nu considera ca au de fapt o aventura. Gandind astfel, isi pastreaza constiinta curata si continua relatia extraconjugala spunandu-si mereu: „este doar o relatie de prietenie ”.
 

Cum iti dai seama daca relatia ta de prietenie s-a transformat intr-o aventura emotionala?


• Cand majoritatea intalnirilor si conversatiilor cu respectiva persoana sunt tinute secret de partenerul tau;
• Cand spui sau faci lucruri cu cineva pe care nu le-ai face niciodata de fata cu iubitul/sotul tau;
• Cand deja programezi intalniri si conversatii in privat cu respectiva persoana;
• Cand imparatesti cu cineva lucruri pe care ar trebui sa le impartasesti de fapt cu partenerul tau.


Cum ajungi la o aventura emotionala


Atunci cand incep de fapt o aventura, multi nu cauta realmente acest lucru. Se simt pur si simplu interesati de o anumita persoana si se lasa dusi de val. In timp, devin dependenti de emotiile si starile de bine pe care i le creaza aceasta persoana pe durata zilei, implicarea creste si aventura emotionala se transforma intr-una sexuala.

Te intrebi daca esti implicat si tu intr-o aventura emotionala? Raspunde la urmatoarele intrebari si daca mai mult de doua raspunsuri de-ale tale sunt afirmative, atunci este clar ca inseli.

• Ii povestesti acestei persoane mai multe despre ziua ta, decat partenerului? Si atunci cand ii povestesti ce se intampla cu tine, ii amintesti si de insatisfactiile tale in casnicie?
• Te aranjezi in mod deosebit atunci cand te vezi cu el?
• Exista o atractie sexuala (recunoscuta deschis sau nu) intre voi?
• Te-ai simti vinovata daca iubitul/sotul tau v-ar vedea impreuna?


Cum sa te feresti de o aventura emotionala


Este foarte usor in ziua de azi sa te implici intr-o relatie extraconjugala si sa o si pastrezi. Multi barbati si femei lucreaza impreuna, calatoresc impreuna in scopuri profesionale si leaga relatii apropiate. Poti sa pastrezi contactul prin telefon, SMS, mail, messenger etc. De altfel, multe aventuri incep prin intermediul Internetului. Site-urile de socializare permit oameniilor sa intre in contact cu vechi cunostiinte sau sa gaseasca persoane noi dornice sa aibe o relatie.
 

Cu toate aceste tentatii, cum poti sa te protejezi pe tine pentru a nu aluneca intr-o aventura emotionala?


• Nu flirta. Flirtul duce la atractie si la emotii puternice;
• Ai grija cum te porti la serviciu si in ce scopuri utilizezi Internet-ul. Ambele sunt medii propice dezvoltarii unei idile;
• Analizeaza putin casnicia ta. Esti multumita de ea sau nu? Trebuie sa tii minte ca esti mult mai vunerabila in fata unei aventuri, atunci cand partenerul tau nu-ti mai da satisfactiile de care ai tu nevoie;
• Nu iesi singura cu un fost iubit . Daca nu ai nimic de ascuns, include-l si pe partenerul tau actual in programul tau;
• Nu-ti petrece timpul cu alti oameni care au obiceiul sa insele. Comportamentul si modul tau de a vedea lucrurile vor fi influentate de acestia.


Daca ai sau ai avut o aventura emotionala, acum ce faci?


Odata ce ai pornit pe acest drum, trebuie sa stii ca va fi unul preserat cu durere si doar sentimentul de vinovatie sau remuscarea va mai putea redresa lucrurile. Majoritatea casniciilor nu-si mai revin dupa o aventura, exista insa o mica parte dintre acestea, da. Este nevoie de multa munca pentru a recladi increderea cuiva si a lasa durerea in urma.

De altfel, nu apreciem cu adevarat valoarea unei relatii decat atunci cand suntem pe cale sa o pierdem. Daca ai avut sau ai o aventura, trebuie sa inveti sa-ti asumi conseciintele faptei tale, astfel:

• Pune-i capat! Nu se accepta jumatati de masura. Nici scuza ca ramaneti prieteni. Pur si simplu rupe raul de la radacina, pentru ca daca nu o faci o sa fi in continuare implicat si nu vei mai putea sa recladesti increderea partenerului tau.
• Asuma-ti responsabilitatea. Nu este nimeni vinovat pentru incurcatura in care te-ai bagat singura. Trebuie sa-ti asumi greselile si sa mergi mai departe.
• Incearca sa-ti dai seama de ce ai facut-o. Sa fie pentru ca mariajul tau se duce de rapa sau cautai doar putina atentie care sa-ti creasca respectul de sine? Pentru a putea repara actuala ta relatie si pentru a evita o alta aventura, trebuie mai intai sa descoperi care au fost motivele care au dus prima data la acest comportament.
• Fii cinstit si corect. Atunci cand incerci sa reconstruiesti o relatie, cel mai mare obstacol de care te poti lovi este tradarea. De aceea trebuie sa ai un comportament transparent odata ce decizi sa o iei de la capat. Pentru a-i recastiga increderea partenerului, este necesar sa faci tot ce-ti cere, chiar daca asta inseamna sa vii direct acasa dupa serviciu sau sa intrerupi orice contact cu persoana in cauza.
• Ai rabdare. Sa recastigi increderea cuiva dupa ce l-ai tradat cere timp. Nu te astepta ca partenerul tau sa-ti sara in brate si sa te si felicite ca i-ai inselat asteptarile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului