Dragoste

#cuplu #gelos #posesiv #partener #gelozie

Cum sa te descurci cu un partener gelos

Este foarte greu sa reusesti sa ramai rational si calm atunci cand te simti presionat de actele de gelozie ale partenerului. Totusi, daca vrei sa iti salvezi relatia, atunci trebuie sa comunicati si sa gasiti impreuna atat sursa problemei, cat si solutiile pentru rezolvarea acesteia.

 

Persoanele care au un partener gelos au reactii care duc, de fapt, la agravarea situatiei. De exemplu, un partener gelos incearca sa ii controleze celuilalt actiunile, din dorinta de a primi o confirmare, un semn de liniste. Astfel, acesta incearca sa limiteze persoanele cu care partenerii lor vorbesc la serviciu, in particular sau la telefon, vor sa stie unde se duc si sa ii determine sa nu isi mai petreaca timpul in afara caminului conjugal si al serviciului. Monitorizarea convorbirilor telefonice, a mail-urilor sau chiar tinerea sub urmarire a partenerului sunt posibile reactii ale persoanelor geloase.

Confruntandu-se cu un astfel de comportament, reactia instinctiva a celuilalt este de a evita presiunea exercitata asupra sa. Astfel, atunci cand cineva este pus in situatia de a raspunde frecvent la telefoanele "de control" ale partenerului sau, la un moment dat, isi va dori sa le evite, va raspunde fara sa ofere detalii despre locul sau persoanele cu care se afla, va incerca sa scurteze pe cat posibil convorbirea sau nu va mai raspunde la telefon. Aceasta insa, va alimenta si mai mult gelozia celuilalt, si este posibil ca, intr-un final amandoi sa se simta frustrati si sa puna capat relatiei.

Afla cauza geloziei

Odata aflate motivele acestui comportament, puteti lucra impreuna pentru gasirea unei solutii. Cu toate ca oamenii si situatiile sunt unice, exista cateva motive care stau la baza majoritatii partenerilor gelosi.

Unul dintre acestea ar putea fi nesiguranta . Este posibil ca partenerul tau sa fi trecut prin experiente mai putin placute care l-au facut sa isi piarda increderea in ceilalti sau in faptul ca isi va gasi fericirea in cuplu. Sau poate ca intre voi, s-a intamplat ceva, la un moment dat, o cearta, o despartire de proba, etc, peste care nu reuseste sa treaca si sa isi recapete increderea in voi doi.

Ar fi bine daca ti-ai analiza si tu comportamentul. Poate ca esti prea extrovertit, faci foarte multe glume, esti mai apropiat de oameni, si partenerul tau nu este de acord cu aceste gesturi, vazand in ele un motiv pentru a fi gelos. Incearca sa ii raspunzi la intrebari frumos, calm, dar sa stabilesti totusi niste granite. Acesta trebuie sa inteleaga faptul ca nu iti poate controla fiecare pas. Intelege totusi ca, prin nesiguranta, partenerul vrea sa iti trasmita ca exista cerinte emotionale care nu ii sunt indeplinite.

Gelozia poate fi si urmarea unui complex. Partenerul simte ca nu se ridica la nivelul tau din punct de vedere intelectual, fizic, emotional, financiar, sexual. Astfel, ii este teama de posibilele comparatii cu alti oameni care , poate, ti s-ar potrivi mai bine.

De multe ori, gelozia este echivalenta cu un comportament posesiv . Chiar daca pare imatur, se intampla deseori ca, inconstient, sa credem ca partenerul ne apartine, este proprietatea noastra. In momentul in care "teritoriul" propriu este amenintat, atunci isi face aparitia, ca prima reactie, gelozia.

Indiferent care ar fi cauza, incearca sa afli sursa acesteia vorbind chiar cu partenerul tau, deschis, calm, cu foarte multa rabdare. Va fi inca o metoda prin care il vei putea asigura ca nu ai nimic de ascuns, ca te intereseaza sa rezolvati aceasta problema si ca esti oricand dipus sa il asculti si sa ii intelegi temerile.

Incearca sa fii rabdator si sa nu te impacientezi. O astfel de reactie va incuraja un comportament posesiv si nu va rezolva problema. Desi solutiile nu vor veni imediat si vei avea nevoie de multa rabdare, comunicarea si intelegerea il pot "vindeca" pe partenerul tau de gelozie si va pot chiar apropia.

Observa-i limbajul non-verbal

Nu intotdeauna vei gasi o persoana deschisa pentru comunicare. Daca partenerul tau refuza sa purtati o discutie despre aceasta problema, atunci incearca sa-i observi reactiile si limbajul corpului atunci cand sunteti impreuna. Fii atent la momentele tensionate, in preajma caror persoane devine crispat, gelos, care este relatia acestuia cu persoanele de sex opus din viata ta, etc. Chiar daca partenerul tau iti va spune ca nu s-a intamplat nimic sau ca nu are importanta, nu trece cu vederea aceste comportamente.

Pune-te in locul acestuia

Nu te grabi sa iti critici partenerul. Incearca sa te pui in locul acestuia si sa vezi lucrurile din acest punct de vedere. Acorda-i incredere si vizualizeaza situatia prin care trece.  Nu numai ca vei afla, astfel, care sunt motivele acestui comportament, dar vei descoperi, poate, ca tu sau amandoi gresiti undeva si ca solutia e mult mai logica decat pare la prima vedere.

Alcatuiti chiar un joc pe baza acestei probleme. De exemplu, spune-i ca, pentru o saptamana, te vei comporta exact ca el. Il vei suna tot timpul, sau ii vei interzice sa se mai intalneasca cu prietenii. Sunt mari sanse sa realizeze cat de incomode sunt situatiile de genul acesta si sa inceteze. 

Asigura-i ca sentimentele tale sunt neschimbate

O metoda eficienta prin care il poti "vindeca" pe partenerul tau de gelozie este sa ii spui cat mai des ca il iubesti si ca nu exista absolut nimic care ar putea schimba acest lucru. Tineti-va de mana, imbratisati-va si evitati limbajul sententios sau violent. Eventual, puteti stabili chiar niste reguli despre ce cuvinte sa nu folositi in limbajul vostru. Faptul ca esti deschis pentru comunicare si ca ii aduci permanent dovezi ale afectiunii tale pentru acesta ii poate intari, treptat, sentimentul de siguranta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare