Dragoste

#fost #ex #gelozie #partener #cuplu #cearta #despartire

Cum sa scapi de insistentele ex-ului

V-ati despartit, dar fostul partener nu iti da voie sa iti continui viata. Crize de gelozie, conversatii interminabile, toate acestea iti pot transforma viata intr-un cosmar. Cu putin tact si rabdare, vei putea scapa de un partener insistent.

 

 

 

 Pasul 1. Fii sincer

In primul rand, trebuie sa iti faci partenerul sa inteleaga faptul ca relatia dintre voi doi s-a terminat si ca nu ai de gand sa revii asupra acestei decizii. Nu adopta o atitudine sarcastica; incearca pur si simplu sa fii amabil, dar sincer, chiar daca te confrunti cu o persoana depresiva, care nu se descurca foarte bine in astfel de situatii. Daca nu ai o atitudine ferma, vei continua sa ii alimentezi sperantele fostului/fostei.

Daca fostul/fosta este:

  • O persoana sensibila: foloseste argumente logice. Bineinteles, asta nu inseamna ca va trece usor peste momentul despartirii, dar daca vei avea rabdare sa ii explici in mod logic motivele despartirii voastre, ai toate sansele sa te inteleaga.

Este posibil ca o astfel de persoana sa incerce sa iti atinga un punct sensibil, impresionandu-te cu detalii gen un film bun, o seara romantica, sperand ca astfel veti forma din nou in cuplu. Nu te lasa convins asa usor, fii ferm in argumentarea motivelor care au dus la aceasta ruptura.

  • O persoana imatura: o astfel de persoana va incerca sa ii indrepte pe prietenii vostri comuni impotriva ta, distorsionand cele intamplate. Trateaza cu indiferenta acest gen de povesti si explica-le cu calm prietenilor tai cum s-au petrecut, de fapt, lucrurile. In curand, toata lumea va realiza cat de imatur se comporta ex-ul, introducand intrigi in viata ta, iar acesta se va plictisi rapid, vazand ca nu are sorti de izbanda.
  • O persoana depresiva: trebuie sa te porti cu manusi, pentru ca orice reactie perceputa gresit poate duce chiar la gesturi extreme. Asta nu inseamna ca trebuie sa te lasi santajat emotional, insa incearca sa oferi argumente intr-un “ambalaj” cat mai dragut. Da-i de inteles fostului partener ca intelegi cum se simte si incearca sa ii oferi o traiectorie in viata, daca simte ca totul se rezuma la tine. Nu ezita sa explici de ce relatia vostra nu mai poate functiona, dar pune totul intr-o lumina cat mai favorabila.

Pasul 2. Mentine distanta

Avand in vedere ca tu ti-ai revenit mai repede din aceasta despartire sau ai fost cel care a pus capat relatiei, ar trebui sa mentii distanta intre tine si fostul partener, cel putin pentru o perioada. Va fi o miscare buna, mai ales pentru acesta, pentru ca va avea sansa sa nu te mai vada zi de zi si sa treaca, astfel, peste momentele neplacute. Cu cat va veti vedea mai des, cu atat iarasi, ii vei da sperante pentru o eventuala impacare.

 Pasul 3. Fii diplomat

Daca esti nevoit sa te intalnesti cu fostul partener la locul de munca, diferite cursuri etc., atunci mentine diplomatia. Nu te purta ca si cum ati fi prieteni de-o viata. Daca veti ramane sau nu in relatii de prietenie , acest lucru il veti stabili mai tarziu, atunci cand amandoi veti fi de acord, in functie de sentimentele pe care le aveti unul pentru celalalt. Incearca sa te porti cu fostul partener asa cum te comporti si cu restul lumii.

Pasul 4. Fii sigur pe ceea ce vrei 

Daca te simti singur dupa o despartire, nu alerga cu prima ocazie in bratele fostului, doar pentru ca ai nevoie de cineva alaturi. Momentul despartirii va reveni inevitabil. Nu ii spune ca preferi sa mentii distanta, in timp ce tu il suni incontinuu si mai ales, nu iti imagina ca fostul prieten iti este acum cel mai bun amic doar pentru ca te cunoaste foarte bine. Tot ceea ce ei reusi este sa ii alimentezi suferinta si sperantele.

Pasul 5. Nu impartasi detalii despre viata personala

Ai tot dreptul sa te implici intr-o alta relatie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii povestesti ex-ului despre noua persoana din viata ta. In primul rand, avand in vedere ca inca te urmareste si vrea sa fie cu tine, va suferi; in al doilea rand, risti sa ii alimentezi obsesia pentru tine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare