Dragoste

#scuze #greseala #cuplu

Cum sa repari o greseala in cuplu

Atunci cand relatia de cuplu te apropie emotional si fizic de partener, riscul de a rani persoana iubita creste. Afla cum poti sa repari o greseala in cuplu.

Intimitatea emotionala inseamna renuntarea la bariere si, adesea, oamenii devin cel mai vulnerabili in fata persoanei iubite. O greseala care ar fi nesemnificativa din partea unui strain, poate fi mult mai dureroasa venind din partea partenerului.

Ce se intampla insa atunci cand faci o greseala cu adevarat grava fata de persoana iubita? Afla cum poti repara o greseala in cuplu, pentru ca relatia voastra sa nu fie afectata de eroarea care ti-a ranit partnerul.

Atunci cand uiti aniversarea casatoriei sau insulti persoana pe care o iubesti in timpul unei certe, primul pas in repararea greselii tale este acceptarea responsabilitatii.

Fie ca ai facut o gluma in fata prietenilor care ti-a ranit partenerul de viata sau ca nu i-ai oferit ajutorul atunci cand a avut nevoie, cele mai multe greseli pot fi iertate, insa efortul trebuie sa-ti apartina.

 

Accepta-ti vina rapid

 

Chiar daca persoana iubita nu este pregatita sa te ierte imediat dupa ce ai ranit-o este important ca tu sa-ti accepti vina cat mai rapid. Poti sa ceri iertarea persoanei iubite mai tarziu, daca simti ca nu este pregatita sa poarte o discutie pe moment.

Daca greseala ta nu a fost intentionata si efectele ei nu puteau fi prevazute, probabil ca persoana iubita nu s-a suparat prea rau pe tine. In cazul in care simti ca eroare putea fi evitata, cere-ti scuze si fa pasii necesari pentru a te asigura ca nu vei mai repeta aceeasi greseala.

Accepta responsabilitatea pentru faptele tale si nu incerca sa gasesti circumstante atenuante . O scuza incompleta poate insulta sau rani si mai mult persoana iubita.

Chiar daca au contribuit si alti oameni la greseala ta, nu-ti poti cere scuze si in numele lor, astfel ca e mai bine sa nu-i pomenesti.

Atunci cand incerci sa repari raul facut, evita cuvantul "dar". "Imi pare rau, dar..." va fi interpretat de cele mai multe ori ca "Nu imi pare rau".

Dupa ce ti-ai cerut scuze, lasa timp persoanei iubite, nu incerca sa o fortezi sa revina imediat la starea de dinaintea greselii tale.

Nu promite ca nu vei repeta eroarea, daca nu esti pregatit sa iei toate masurile necesare pentru acest lucru. O dezamagire repetata poate avea efecte nefaste asupra relatiei voastre.

 

Nu te apara, nu ataca

 

Explica partenerului tau importanta pe care o are in viata ta si, chiar daca pentru moment iti respinge scuzele, nu porni la atac. Rezolvarea problemei exclude si o atitudine defensiva si, cu atat mai mult, una ofensiva.

Ai grija la limbajului trupului! Mainile incrucisate sau degetul ridicat pot fi percepute ca semne ce arata ca scuzele tale nu au fost sincere sau ca te intereseaza mai mult eliminarea sentimentului de vina decat sentimentele celuilalt.

Daca greseala ta a fost ca ai uitat un lucru foarte important pentru persoana iubita, poate ca e timpul sa iti scrii liste cu prioritati. In cazul in care ai uitat aniversarea zilei nuntii voastre sau a zilei in care v-ati cunoscut sau indragostit, incearca sa convingi partenerul tau sa-ti acorde o alta sansa de a sarbatori si depune efortul necesar pentru ca totul sa fi perfect.

In cazul in care daunele in urma greselii tale au fost materiale si pot fi compensate, nu ezita sa amani o cheltuiala pentru tine, daca in acest fel te poti recompensa fata de persoana iubita.

Cele mai multe greseli pot fi reparate cu scuze sincere si cu efort din partea ta, insa atunci cand actiunile tale au fost voite si executate in cunostinta de cauza asupra efectelor, iertarea persoanei iubite ar putea dura mai mult. Trebuie sa-i lasi timpul necesar sa te ierte, dar nu trebuie nici sa accepti transformarea greselii tale intr-un repros permanent, folosit de fiecare data cand partenerul tau isi doreste ceva contrar dorintelor tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare