Dragoste

#intimitate #impacare #probleme #amintiri #chestionar #cupluri #eseu

Cum iti poti salva casnicia in doar 7 minute

Cuplurile care au probleme in casnicie pot evita acum lungile sedinte la terapeut prin completarea unui chestionar, iar totul dureaza doar 7 minute.

Cel care a descoperit inedita solutie de salvare a casniciei este profesorul psiholog Eli J. Finkel. Acesta a creat un chestionar care poate readuce fericirea in cuplu in doar 7 minute. Cercetarea sa insa a durat ani intregi si a fost realizata cu ajutorul a 120 de cupluri.

La studiu, care a fost publicat pe larg in revista "Psychological Science", au participat 240 de persoane casatorite care aveau varsta cuprinsa intre 20 si 70 de ani.

Profesorul Finkel a explicat ca a realizat intrebarile acestui chestionar pornind de frustrarile si problemele intrinseci, care nu sunt comunicate intre parteneri, compromisurile care se fac intr-o casnicie si conflictele care apar din cauza rutinei care se instaleaza in cuplu dupa o perioada lunga de convietuire.

Primul pas - notarea

Potrivit chestionarului creat de Eli Finkel, primul pas pe care trebuie sa il faca partenerii este acela de a nota modul in care a evoluat casnicia lor. Cuplurile trebuie sa puncteze fiecare moment conflictual al relatiei si starea emotionala pe care le-a produs-o folosind o scara de la 1 la 7. Intrebarile sunt legate de intimitatea in cuplu, increderea in partener, pasiunea si devotamentul fata de sot/sotie.

Al doilea pas - eseul

Al doilea pas al evaluarii presupune ca fiecare partener sa compuna un eseu. Tema acestuia este legata de un moment recent care i-a dezamagit pe parteneri, iar abordarea trebuie sa fie cat mai obiectiva, in care sa existe detasare, ca si cum partenerii ar privi problema din exterior.

Conform rezultatelor studiului, aceasta etapa a fost una dintre cele mai grele pentru participanti, deoarece nu se puteau detasa complet de situatie, renuntand la subiectivism.

Al treilea pas - amintirile

In cea de-a treia etapa a chestionarului, partenerii trebuie sa-si scrie, odata la sase luni, toate bucuriile, implinirile, dar si nemultumirile. Toate acestea trebuie gandite si scrise in doar 7 minute.

Al patrulea pas - comunicarea

Pasul final este cel mai dificil. Partenerii trebuie sa-si comunice toate punctele scrise pe foaie si sa le discute.

Rezultatele acestui studiu au fost surprinzatoare, spune Eli J. Finkel. Aproape toti participantii care au completat acest chestionar au reusit sa-si rezolve problemele care ii macinau si care ar fi putut duce la divort.

Sursa foto: www.romanialibera.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare