Dragoste

#dependenta #relatie de cuplu #cuplu #codependenta in relatii # dependenta relatie

Codependenta in relatii

Codependenta este o afectiune care, netratata, are un impact negativ asupra calitatii vietii, in mai multe planuri existentiale, de la relatia de cuplu la activitatea profesionala.
 

Ce sunt codependentii


Codependentii sunt persoane a caror ganduri si comportamente se concentreaza asupra unei dependente sau unei alte persoane, pierzandu-si, astfel, legatura cu eul interior. Codependentii au un respect de sine redus si sunt foarte interesati de ceea ce cred sau simt ceilalti despre ei. Din cauza stimei de sine aproape inexistente, codependentii au obiceiul sa se explice si sa se justifice mereu.

In loc sa aiba grija de propriile lor nevoi, codependentii se concentreaza asupra nevoilor altora. In loc sa reactioneze la propriile ganduri si sentimente, aceste persoane sunt mai interesate sa raspunda sentimentelor si modului in care altii gandesc. Din acest motiv, exista tendinta de a-i controla pe ceilalti, ceea ce complica si mai mult lucrurile.

In relatiile cu cei din jur, codependentii asculta problemele celorlalti si vor intotdeauna sa ajute, chiar si atunci cand nu este nevoie de ajutorul lor. Uneori, ajung sa se simta responsabili si vinovati pentru problemele celorlalti. Aceste stari negative duc la certuri si tensiuni din cauza sentimentelor de vina si rusine.
 

Cum se comporta un codependent in viata sentimentala


Comportamentul unui codependent intr-o relatie de cuplu poate fi destructiv si dureros. Persoanele codependente nu reusesc sa primeasca si sa se bucure de lucrurile frumoase de care au parte intr-o relatie sentimentala. Adesea, codependentii aleg parteneri care le fac rau sau alaturi de care relatia este una bolnavicioasa.

In unele cazuri, codependentii au impresia ca se vor pierde pe ei insisi atunci cand se implica intr-o noua relatie sentimentala. Atunci cand accepta sa traiasca in cuplu, fac tot posibilul sa-i ofere partenerului totul, sacrificandu-si propriile nevoi si punandu-se pe sine intotdeauna in plan secund. In scurt timp, acestia ajung sa se simta ca prinsi intr-o capcana. Acest lucru duce la o situatie neasteptata. Tocmai din cauza fricii de a nu se pierde pe sine, codependentii evita sa aiba o relatie si prefera sa traiasca pe cont propriu.
 

Solutii pentru codependenta


Pentru a se vindeca, codependentii trebuie sa aiba o identitate proprie si sa se simta in deplina siguranta atunci cand isi exprima adevaratele sentimente, fara teama de a fi criticati sau respinsi.

Un alt proces de vindecare consta in capacitatea de a invata cum sa fie asertivi, cum sa spuna "nu", cum sa stabileasca granite si cum sa gestioneze o situatie de abuz verbal.

Un jurnal ii poate ajuta pe codependenti sa-si dea seama ce simt si care le sunt nevoile. Odata identificate aceste lucruri, au posibilitatea de a se ocupa de propriile lor nevoi. Numai in acest fel pot avea un comportant sanatos si o viata echilibrata si implinita.

In recuperarea unui codependent, este important ca acestia sa faca lucruri care ii fac fericiti, chiar si atunci cand nu exista nimeni in jur care sa le tina companie. Cu cat amana si asteapta sa-si faca altii timp, cu atat au mai multe de pierdut.

Sursa foto : askdeb.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare