Dragoste

#fericire #casatorie #cupluri #fericire cuplu #celibatar

Cine sunt mai fericite: persoanele singure sau cele casatorite?

Casatoria este privita adesea ca pe o realizare in viata si ca pe o poarta spre implinire si fericire. Exista, insa, dispute cu privire la sansele de a deveni fericit prin casatorie in opozitie cu fericirea celibatarilor. Banii sunt doar unul dintre aspectele cele mai puternice.


Casatoria inseama mai multi bani care aduc, temporar, fericirea


Un studiu din 2002 in Statele Unite, redat de Financial Times, arata ca valoarea monetara a unei casatorii se ridica la 100.000 de dolari pe an. In ciuda acestui fapt, s-a constatat ca americanii amana momentul casatoriei. Unul dintre motive este speranta de viata mai ridicata care ii face pe oameni sa doreasca sa profite mai mult de libertate inainte sa spuna "da".

Cei cu o situatie financiara modesta si care se casatoresc cu un partener bogat inregistreaza un nivel ridicat al fericirii imediat dupa casatorie. Pe masura ce se obisnuiesc cu noul statut, banii nu mai reusesc sa-i faca fericiti.


Fericirea in casatorie versus fericirea celor singuri


Mai multe studii arata ca oamenii casatoriti traiesc mai mult si sunt mai fericiti. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a aratat ca sotii si sotiile prezinta mai putine riscuri in ceea ce priveste fumatul si bautul exagerat, au mai rar dureri de cap si mai putine probleme psihologice decat persoanele necasatorite.

Mai multe popoare au raportat un nivel mai ridicat de fericire ca urmare a casatoriei decat datorita carierei, banilor sau comunitatii.

Cu toate acestea, desi, in general, societatea impinge oamenii spre casatorie, aceasta nu inseamna neaparat o decizie buna. Tot mai multi adulti traiesc singuri din cauza ratei ridicate a divorturilor. In ultimii 30 de ani, casatoria a devenit o alegere sociala, dar nu mai este neaparat privita ca o necesitate. Conform datelor oferite de Centers for Disease Control and Prevention, 48% dintre casatorii sfarsesc prin divort.

O cercetare de la Universitatea de Stat Michigan a aratat ca sotiile inregistreaza un nivel mai ridicat de fericire la scurt timp dupa casatorie. Apoi, nivelul se intoarce, treptat, la cel de dinaintea nuntii.

Conform unui studiu Yahoo Personals si condus de Harris Interactive, din 2007, celibatarii s-au considerat cel putin la fel de fericiti, stabili financiar si aventurosi precum cuplurile casatorite. La studiu au participat inclusiv parintii singuri. 88% dintre cei singuri au spus ca sunt la fel de fericiti ca persoanele casatorite. 81% dintre cei singuri au considerat ca au la fel de mult succes in cariera si chiar mai mult decat cei casatoriti. 84% au fost inregistrate pentru deschiderea spre noi experiente si 78% pentru aspectul fizic.

Un sondaj publicat la inceputul lui 2012 de catre Journal of Marriage and Family arata ca cei care locuiesc impreuna fara acte sunt mai fericiti decat cuplurile casatorite. La scurt timp dupa casatorie sau mutatul impreuna, cuplurile s-au considerat mai fericite si au avut mai putine simptome de depresie, dar beneficiile au durat putin. In schimb, persoanele singure au tinut legatura cu parintii si prietenii, fiind mai sanatoase si mai putin stresate. Apoi, cuplurile necasatorite au cunoscut o imbunatatire majora, datorita flexibilitatii si obligatiilor mai putine.

Sursa foto: youthinterest.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare