Dragoste

#cuplu #beneficii #studii #casatorie #longevitate #deces

Celibatarii risca sa moara la varsta mijlocie

Beneficiile vietii in doi au fost asociate, in numeroase studii de specialitate, cu o viata mai lunga si mai fericita. Inceputul anului 2013 este marcat de noi constatari ale oamenilor de stiinta in aceasta privinta, care ne informeaza ca persoanele casatorite au de trei ori mai multe sanse de a trai pana la adanci batraneti, comparativ cu celibatarii.

Cercetatorii din Carolina de Nord, SUA, au publicat recent rezultatele unui studiu amplu despre longevitate, in raport cu statutul social. Constatarile in cifre arata ca oamenii care nu se casatoresc pana la varsta de 40 de ani sunt expusi riscului de deces prematur inainte sa implineasca varsta de 60 de ani.

Casatoria si longevitatea

Studiul recent derulat de doctorul Ilene Siegler si colegii sai din cadrul Departamentului de stiinte comportamentale al Centrului Medical al Universitatii Duke din SUA arata ca oamenii care au un partener de viata la varsta mijlocie, chiar si cei cu un stil de viata nesanatos si viciat, au de 2,3 ori mai multe sanse la o viata indelungata, comparativ cu celibatarii din aceeasi categorie de varsta.

Acesta este primul studiu axat pe decesul la varsta mijlocie (pana in 60 de ani) din pricina singuratatii, alte cercetari din trecut "masurand" doar supravietuirea pana la varste inaintate ale oamenilor singuri.

"Singuratatea sau pierderea partenerului fara inlocuirea lui s-au dovedit a fi factori importanti in mortalitatea crescuta la varsta mijlocie si in reducerea sanselor de a atinge o varsta inaintata. Un studiu viitor despre bolile cronice de care sufera celibatarii cu varste de 40-50 de ani ar putea explica in profunzime rezultatele noastre", a declarat initiatoarea studiului, Ilene Siegler.

Mariajul previne aparitia dementei

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au publicat si alte studii despre casatorie si efectele sale asupra sanatatii. O cercetare suedeza a demonstrat ca oamenii casatoriti sunt mai putin predispusi sa dezvolte boala Alzheimer, iar cei cu un partener la varsta mijlocie prezinta un risc cu 50% mai redus de a se imbolnavi de dementa, comparativ cu celibatarii care au trecut de varsta de 40 de ani.

Cercetatorii americani au mai descoperit ca rata de supravietuire a pacientilor care au suportat o operatie de bypass este cu mult mai mare in cazul celor casatoriti, decat in cel al bolnavilor fara familie.

Alte studii mai vechi arata ca oamenii casatoriti, diagnosticati cu cancer, supravietuiesc mai mult decat cei divortati sau singuri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare