Dragoste

# explicatii psiholog #suferinta #relatii #psiholog

Ce ne provoaca suferinta in relatii? Explicatiile psihologului

In prezent, expresia „relatie toxica” este folosita atat de des incat aproape ca orice relatie are un conflict mai mare ajunge sa fie etichetata astfel. In cadrul relatiilor toxice, conexiunea si comunicarea dintre parteneri este deficitara sau lipseste, cel putin unul dintre parteneri are un comportament daunator siesi sau celuilalt, iar aceasta se concentreaza pe nevoi, atasamente nesanatoase, santaj, abuz, conflicte, tensiune etc.

Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), un conflict sau cateva discutii in contradictoriu nu o fac sa fie relatie toxica, iar discutiile in contradictoriu sunt sanatoase si, daca sunt facute cu cap, pot chiar sa intareasca mult conexiunea dintre parteneri. Totusi, specialistul afirma ca primele lucruri care ne vin in minte atunci cand vorbim de probleme in relatii sunt: nevoia de validare, nevoia de a fi acceptati, frica de singuratate, teama de abandon, probleme de relationare cu parintii, atasamente nesanatoase, obsesii, fixatii, adictii etc.

“Din ce am observat pana acum, dincolo de orice raspuns logic care ne vine in minte tuturor, aproape in mod spontan, exista o setare mult mai interesanta in spate. In spatele tuturor acelor nevoi si atasamente care ne fac sa stam in relatii toxice, sta o atitudine orientata foarte gresit:

1. pornim pe ideea ca partenerul sa ne placa, nu ca sa aflam daca noua ne place;
2. ne concentram sa il convingem pe celalalt de adevarul nostru, sa il convingem sa ne accepte, in conditiile in care noi habar nu avem daca ne place cu adevarat acea persoana;
3. focusul pus pe „celalalt trebuie sa ma placa cu orice pret” in loc de „hai sa vad daca imi place aceasta persoana si daca rezonam” este adevarata sursa a suferintei;
4. pentru ca ne concentram pe modalitati de a ne face placuti, uitam de noi si de propriile noastre nevoi, vise si dorinte. Din acest motiv, ne trezim la un moment dat intr-o relatie care ne provoaca durere, doar pentru ca ne-am neglijat pe noi insine. Ne-am tradat pe noi, ne-am bagat intr-o cutiuta de unde nu ne dam dreptul de a alegem. Partea din noi care ar putea face alegerea corecta a partenerului este legata de maini si de picioare, in timp ce noi facem toate eforturile sa convingem pe altii cat suntem de minunati”
, explica psihologul Andra Tanasescu.

Reversul medialiei

Totusi, odata ce incepem sa cautam lucrurile care sa ne aduca noua bucurie, persoane alaturi de care noi sa simtim cum crestem, cum inflorim si ne bucuram, suferinta dispare. Iar lucrul acesta este valabil in orice domeniu al vietii noastre.

“Interviurile pentru angajare – emotiile puternice apar la frica unei respingeri, care vin din focusul pe ce va zice cel care ne ia interviu. Interviurile pentru admitere – gandurile de genul „daca nu o sa le placa ce spun, daca nu o sa ii conving, daca o sa considere ca nu am ce cauta la ei” sunt tot din focusul pe EI, in loc de EU. Intalnirile de afaceri sau intalnirile romantice – daca pornim cu gandul „oare o sa ma placa”, intram acolo cu capul plecat si numai incredere nu inspiram. Normal ca nu iese nimic bun. Daca focusul este pe „celalalt TREBUIE sa ma placa” in loc de „MIE, in primul rand, este nevoie sa imi placa”, te vei pierde cu firea si il/o vei face sa nu te placa. Asadar, data viitoare cand iesi la intalnire sau mergi la interviu, porneste cu curiozitate si intreaba-te: Oare MIE o sa imi placa? Vreau ca aceasta persoana / echipa sa fie parte din viata mea? Mi-ar face placere si as petrece timpul cu bucurie? Raspunsul ti-l vei da singur/a in acel moment si va fi cel mai bun pentru tine!”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI). 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii