Dragoste

#compromis #sacrificiu #dragoste

Cate compromisuri faci intr-o relatie?

Fiecare relatie are nevoie de compromisuri , insa ce se intampla cand unul dintre parteneri simte ca un compromis devine un sacrificiu prea mare?

Indiferent de durata relatiei, fiecare cuplu face zilnic compromisuri. Acestea sunt "motorul" care duce relatia inainte. In anumite situatii insa, neintelegerile cauzate de o anumita problema risca sa se transforme intr-un ultimatum.

In cazul unor diferente majore de pareri, fiecare partener are de ales intre neplacerea proprie si sentimentul de vinovatie provocat de neplacerea prin care trece persoana iubita in urma deciziei luate.

Femeile sunt mai mult predispuse la compromisuri mari, sustine Liz Kampf, psihoterapeut. Un studiu realizat de site-ul Self.com a aratat ca 51% dintre femei sunt dispuse sa accepte un sacrificiu major de dragul partenerului, fata de doar 37% dintre barbati.

Deoarece femeile investesc mai mult in bunastarea relatiei si datorita stereotipurilor, acestea se gasesc mai des in situatia de a face un sacrificiu pentru persoana iubita.

Cel mai mare dusman al compromisului este gandirea de tipul "totul sau nimic". Din pacate insa, multe situatii nu permit solutii de mijloc. Daca unul dintre parteneri vrea sa locuiasca intr-un alt oras sau chiar o alta tara, decizia in cuplu poate fi dificila.

Abordarea unui conflict major, care risca sa distruga o relatie, nu trebuie tratata in termeni de "castigator" si "invins". Lupta pentru putere intr-o relatie are efecte negative pe termen lung si poate duce la despartire sau divort. Iata cateva modalitati pentru a face fata sacrificiilor, fara a-ti distruge relatia.

 

Cum sa faci fata compromisurilor

 

Scrie o lista

 

Atunci cand un cuplu se afla in fata unei , fiecare dintre parteneri isi poate face o lista cu cele zece motive care le justifica dorinta. Dupa ce ai analizat atent toata aspectele, noteaza fiecare item de pe lista de la 1 la 10, in ordinea importantei.

Consultati-va si discutati impreuna fiecare aspect. Atunci cand unul dintre parteneri face un sacrificiu important pentru celalalt, este foarte important ca gestul sa fie apreciat.

Cand renunti la ceva, inconjoara-ti gestul cu dragoste, nu cu resentimente . Astfel , partenerul tau va fi inclinat sa-ti aprecieze sacrificiul si sa faca eforturi suplimentare pentru a incerca sa-ti imbunatateasca situatia, bazandu-se pe lista ta de prioritati.

 

Cauta solutii creative

 

Chiar daca la prima vedere situatia pare ca nu are cale de mijloc, orice cuplu trebuie sa analizeze toate solutiile posibile.

Vei avea ocazia sa descoperi ca partenerul tau poate face si el sacrificii la fel de mari ca cel pe care ti-l cere, daca va ganditi impreuna la solutiile care sa va scoata din impas.

Mai mult, lucruri care par foarte importante inainte de 30 de ani isi pot pierde importanta de-a lungul vietii. Desigur, fiecare compromis poate fi o ocazie de reflectie mai tarziu si uneori poti descoperi ca nu ai luat cea mai buna decizie. De aceea, este important sa analizezi toate optiunile, chiar si pe cele mai neverosimile, inainte sa iei o hotarare.

 

Fa un contract

 

In cazul in care partenerul iti cere sa renunti la ceva foarte important pentru tine, puteti chiar face un contract.

Prevederile acestuia pot tine de lucrurile care pot face compromisul mai usor pentru persoana care face sacrificiul. De exemplu, daca partenerul iti cere sa va mutati foarte departe de familie, poti stabili un program de vizite: venim inapoi o saptamana sau doua in fiecare an.

Acest "contract" va poate intari relatia, daca amandoi il acceptati ca pe o masura necesara. Atentie insa, sacrificiul isi pierde valoarea daca incerci sa stabilesti legaturi proportionale intre fiecare gest al tau si al partenerului. Nu este vorba despre un aranjament de tip "ochi pentru ochi" ci de o intrelegere matura intre doi adulti.

 

Multumeste-i

 

Atunci cand partenerul tau face un sacrificiu cerut de tine, nu uita sa-i multumesti.

Multumirile sincere adresate partenerului pentru concesia facuta, iti vor anihila sentimentul de vina si ii vor reaminti si persoanei iubite ca motivul pentru care a facut sacrificiul: iubirea pentru tine.

Daca descoperi mai tarziu ca sacrificiul facut de tine, la cererea partenerului, s-a transformat intr-un lucru care ti-a adus multe bucurii, nu uita sa-ti impartasesti sentimentele cu persoana iubita.

Atunci cand acceptarea unui sacrificiu iti trezeste numai resentimente, s-ar putea sa pretuiesti acel lucru mai mult decat relatia in care te afli. Concentreaza-te asupra partilor bune rezultate din decizia luata impreuna si nu te lasa dominat de regrete.

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare