Dragoste

#etape dragoste #relatii #cuplu #dragoste

Care sunt stadiile iubirii: de la fluturasi in stomac la...

Dragostea nu apare ca in filme, la prima vedere. Procesul de a te indragosti si de a dezvolta, intr-un final, sentimente profunde de iubire este mai complicat in viata reala decat pe marile ecrane.

In viata reala, exista mai multe etape ale iubirii, care difera atat in intensitate, cat si in constientizarea sentimentelor si in angajamentul asumat in relatia de cuplu dezvoltata cu partenerul. Psihologia a identificat, in total, cinci stadii ale iubirii. Iata care sunt acestea:

Stadiul 1: Fluturasii in stomac

Desi denumirea poate fi cat se poate de puerila, chiar asa se manifesta primul stadiu al iubirii: prin acele emotii care-ti tulbura practic organismul generand senzatia de "fluturasi in stomac".

Acest stadiu echivaleaza cu fericirea anxioasa care incearca o persoana careia i s-au aprins calcaiele dupa cineva anume. Practic, nu-ti poti scoate acea persoana din minte si-si imaginezi tot felul de scenarii in care aceasta face ceva ce-ti doresti enorm. In stadiul "fluturasi in stomac" hormonii o iau razna, existand o secretie in exces de testosteron si estrogen, care genereaza puternica dorinta sexuala fata de persoana care ti-a picat cu tronc.

Stadiul 2: Consolidarea

Neurotransmitatori, inclusiv dopamina si adrenalina, pot face inima sa bata mai puternic in prezenta persoanei de care ne-am indragostit. Totodata, genereaza o secretie crescuta de serotonina, hormonul starii de bine, al fericirii. Cel aflat in al doilea stadiu al iubirii, in "consolidare", traieste, practic, in propria-i lume in care scopul principal este adaptarea la relatie.

Aceasta perioada de "consolidare" presupune cunoasterea treptata, dar sigura a persoanei care ne-a trezit sentimente puternice. Cunoasterea este esentiala in stadiul de "consolidare" pentru ca in urma ei se poate concretiza o relatie de lunga durata sau nu. Este, practic, perioada de descoperire in care fiecare din parteneri afla daca celalalt este potrivit in adevaratul sens al cuvantului pentru el.

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului