Dragoste

#activitati casnice #barbati activitati casnice #joburi feminine barbati

Barbatii cu joburi tipic feminine fac mai multa treaba in casa

In mod normal, cei mai multi barbati ar face orice numai sa nu puna mana pe aspirator, pe buretele de vase sau pe mop. Activitatile casnice nu sunt carcateristice reprezentantilor sexului tare, de ele ocupandu-se in principal iubitele sau sotiile. Aceasta conceptie nu mai este valabila in prezent, ba chiar se poate spune ca, intr-o anumita masura, lucrurile stau invers. Mai exact, barbatii care au joburi tipic feminine fac mai multa treaba in casa decat partenerele de cuplu.

Barbatii la cratita, o noua tendinta

Un studiu realizat de sociologii de la Universitatea Notre Dame din Indiana (SUA) arata ca, in ultimii 20 de ani, barbatii au inceput sa se orienteze catre joburi tipic feminine. Babysittingul, munca de secretariat, jobul de casier sau cel de camerist nu mai sunt domenii de care barbatii sa se fereasca.

In urma analizarii a mii de persoane intre anii 1981-2009, sociologii au ajuns la concluzia ca jobul influenteaza modul in care sunt indeplinite activitatile casnice. Conform sociologului Elizabeth McClintock, care a coordonat studiul, barbatii care au joburi tipic feminine tind sa se ocupe mai mult de curatenia in casa, spre deosebire de iubitele sau sotiile lor, care indeplinesc mai rar aceste sarcini.

In comparatie cu barbatii care au joburi tipic masculine, cei care au un serviciu tipic femin fac cu 25% mai multa treaba in casa.

Inca exista o inegalitate in impartirea activitatilor domestice

McClintock sustine ca, desi foarte multi barbati fac mai multa treaba in casa decat partenerele lor, acest lucru nu inseamna ca ele stau degeaba. De fapt, exista inca o mare inegalitate in impartirea activitatilor domestice, iar acest lucru este valabil indiferent de natura jobului.

"Impartirea activitatilor domestice inca este o problema in cele mai multe cupluri. In comparatie cu ceea ce se intampla acum cateva decade, femeile fac mai putina treaba in casa, iar barbatii mai multa, dar egalizarea sarcinilor inca este departe", a declarat sociologul Elizabeth McClintock in cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor studiului.

Barbatii si dependenta de relatie

Sociologii au gasit si o explicatie pentru rezultatul studiului: barbatii care au joburi tipic feminine se considera mai putin doriti pe piata muncii si atunci devin dependenti de relatia in care sunt implicati. Dorinta lor de a face mai multa treaba in casa poate avea legatura cu faptul ca vor sa previna divortul sau despartirea.

Sursa foto: livescience.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii