Dragoste

# probleme in cuplu #relatie de cuplu #bani cuplu

Banii si materialismul pot distruge relatia de cuplu

Multe cupluri cred ca daca ar avea mai multi bani, viata lor ar fi mai frumoasa, iar relatia de cuplu s-ar imbunatati. Un studiu american arata ca in realitate nu se intampla deloc asa.
 

Fericirea si banii in cuplu


Cuplurile pentru care banii si bunurile materiale reprezinta o prioritate in viata sunt mai putin fericite decat cele care acorda mai putina importanta acestui aspect, arata un nou studiu.

Conform cercetatorilor de la Universitatea Brigham Young, din Utah , cuplurile care pun mare pret pe avere sunt mai putin fericite decat cuplurile mai putin materialiste. Studiul a fost realizat pe 1734 de cupluri din Statele Unite. Printre altele, cuplurile au raspuns la intrebarea "Cat de important este sa ai bani si o multime de lucruri?".

Unul din cinci cupluri a recunoscut ca banii sunt importanti. Unul din sapte cupluri nu avea niciun partener materialist .

Rezultatele studiului au aratat ca acele cupluri care nu puneau mare pret pe bani si avere au inregistrat un nivel de stabilitate a casniciei cu 10%-15% mai mare decat celelalte. Cele mai slabe rezultate le-au inregistrat cuplurile in care ambii parteneri erau persoane materialiste.

"Exista un model care se repeta la aceste cupluri in ceea ce priveste comunicarea defectuoasa, o proasta gestionare a conflictelor si un nivel scazut de reactie al unui partener fata de celalalt" a spus Jason Carrol, realizatorul studiului.

Studiul a mai aratat ca fericirea si stabilitatea cuplului sunt afectate nu doar de catre situatia financiara reala, dar si de perceptia pe care o au ambii parteneri asupra finantelor. In acest fel, s-a constatat ca indiferent daca aveau sau nu bani acele cupluri, simplul fapt ca partenerii erau materialisti afecta negativ relatia de cuplu.

Felul in care cineva pretuieste banii poate dauna modului in care acea persoana este perceputa de catre cei din jur. Persoanele care inteleg fericirea prin bunurile materiale sunt simpatizate mai putin de catre ceilalti, comparativ cu persoanele care inteleg fericirea prin experientele de viata. Acesta este un rezultat al unui studiu efectuat la Universitatea Colorado de catre profesorul de psihologie Leaf Van Boven.

Studiul este axat pe doua modalitati prin care oamenii percep fericirea:

- oamenii care se considera fericiti ca au bani multi, masini scumpe, bijuterii si alte lucruri asemanatoare

si

- oamenii care se considera fericiti atunci cand merg la un concert, cand calatoresc sau au alta experienta de viata care ii face sa se simta impliniti.

Concluzia studiului este ca bunurile materiale ne fac mai putini fericiti si mai putin populari. "Pe scurt, oamenii ar trebui sa se schimbe. Nu doar studiul nostru, dar si alte cercetari au aratat ca materialistii platesc scump, sunt mai nefericiti si mai dispusi spre depresie" a explicat Leaf Van Boven.
 

Cum contrabalansezi materialismul


Conform studiilor, cuplurile cu cel mai mare nivel de stabilitate sunt cele in care exista cel putin un partener care nu este materialist.

Fiecare trebuie sa clarifice fata de sine insusi, dar si fata de celalat, care sunt asteptarile personale in ceea ce priveste banii. Dupa ce fiecare partener stie la ce sa se astepte, trebuie stabilite responsabilitatile, astfel incat sa se pastreze un echilibru intre importanta acordata finantelor si timpul dedicat familiei si nevoilor individuale ale membrilor sai.

Sursa foto: moneysense.ca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare