Dragoste

# partener zbuziv # abuz relatie #relatie #abuz emotional #abuz

9 semne subtile ale abuzului intr-o relatie

Abuzul emotional intr-o relatie nu este usor de observat, pentru ca acesta vine impachetat, cel putin la inceput, in momente romantice, un comportament fermecator si un partener ce pare a fi cel pe care l-ai asteptat o viata. Chiar daca totul pare desprins din filme, ramai cu picioarele pe pamant, si intotdeauna priveste dincolo de aparente, mai ales daca observi la partenerul tau semne subtile care pot indica faptul ca esti pe cale sa devii victim abuzului emotional.

Psihologii sunt de parere ca atunci cand unul dintre aceste semne se regasesc in comportamentul partenerului tau de viata, ar trebui sa pui punct relatiei fara sa mai stai pe ganduri. Chiar daca exista persoane dispuse sa mai incerce sau chiar sa apeleze la terapie, in speranta ca lucrurile se indreapta, specialistii spun ca persoanele care se confrunta cu acest fel de probleme nu se vor schimba.

1. Farmec excesiv si comportament lingusitor

Aceste este modul in care o persoana abuziva te va seduce, pentru a-ti castiga increderea inainte de a incepe sa se poarte abuziv.

2. Aplicare tratamentul tacerii

Tratamentul tacerii este o forma de manipulare pentru a-l tine pe celalalt in suspans in legatura cu ce urmeaza sa se intample, dar si pentru a-l face sa isi piarda increderea in sine. Aceasta este o forma de control, care nu poate duce la nimic bun si constructiv in relatie.

3. Asteapta sa ii fie citite gandurile

Acest lucru inseamna ca partenerul abuziv se comporta nefericit pana cand celalalt incearca isi dea seama ce are. Acest tip de control il tine pe partenerul abuzat la distanta, facandu-l sa se invinovateasca ca nu a ghicit exact care este problema reala.

4. Deleaga si apoi critica

Cel care isi abuzeaza emotional partenerul de viata, incepe sa ii ceara acestuia sa faca pentru el lucrurile pe care nu le poate face singur. Doar ca atunci cand primeste ajutorul cerut, ofera in schimb critici si cuvinte urate.

5. Se contrazice tot timpul

Acest lucru se intampla cand cel care isi abuzeaza partenerul nu omite nicio ocazie sa il corecteze, chiar si pentru cele mai nesemnificative motive. Aceasta atitudine il face pe el sa fie cel care domina in relatie.

6. Minte tot timpul

Niciodata nu poti sa ai certitudinea ca un partener abuziv spune adevarul.

7. Indetificarea proiectiva

Identificarea proiectiva se refera la o persoana abuziva care se raporteaza la partener ca si cum acesta a facut ceva gresit. Cand cel invinovatit se supara, cel care abuzeaza considera acest comportament ca o justificare a acuzatiei lui. Acesta este un mod de manipulare intr-o relatie prin care partenerul abuziv imprima frica, anxietatea, vina sau rusinea asupra partenerului.

8. Manipularea sexuala

O persoana abuziva emotional isi manipuleaza partenerul prin activitati sexuale care nu sunt pe placul acestuia.

9. Negarea comportamentului abuziv

Chiar si in situatia in care partenerul ii demonstreaza ca este abuzat emotional, cel care manipuleaza nu va recunoaste. Intotdeauna, o persoana care se comporta abuziv intr-o relatie spune ca tot ceea ce face este pentru a-si ajuta partenerul de viata sa devina o persoana mai buna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii