Dragoste

#relatie de cuplu #gelozie #gelozie cuplu

7 metode de a-ti controla gelozia

Incerci sa te pacalesti mereu ca nu esti geloasa si ca nu te deranjeaza cand iubitul tau face ochi dulci altor femei, dar in sinea ta simti ca explodezi de furie? Nu te poti abtine sa nu ii controlezi telefonul, e-mailul sau sa ii reprosezi ca a stat cam mult de vorba cu o colega? S-ar putea sa fii mai geloasa decat crezi si sa creezi probleme inutile inutile in cuplu, care ar putea fi fatale pentru relatia ta. Iata sapte metode eficiente prin care inveti sa iti controlezi gelozia!


1. Recunoaste ca esti geloasa!


In momentul in care tu nici macar nu crezi ca esti geloasa, te vei confrunta cu mari probleme. Este important sa nu cazi in capcana negarii si sa te ascunzi in spatele geloziei. Atunci cand recunosti ca esti geloasa, esti constienta ca ai o problema si poti trece mai departe, pentru a gasi solutii utile pentru a o depasi!


2. Afla de unde provine gelozia!


In momentul in care incepi sa simti ca te napadesc sentimente de gelozie atunci cand partenerul tau vorbeste cu o alta femeie sau ti se pare ca sta cam mult pe mess la discutii cu alte persoane, este important sa afli care este cauza acestor trairi.

Nu femeia cu care vorbeste iti ameninta relatia si nici discutiile virtuale. Adesea, gelozia provine dintr-o nesiguranta care planeaza asupra relatiei, din diverse motive.

Analizeaza problemele din relatia ta si discuta-le cu iubitul tau. In momentul in care cunosti cauzele care stau la baza sentimentelor care te framanta, detii si controlul asupra situatiei.


3. Lucreaza la stima de sine


Banuiala sau suspiciunea ca iubitul te insala s-ar putea sa nu aiba niciun temei, iar partenerul tau sa nu fie vinovat de nimic.

Printre principalele cauze ale geloziei sunt scaderea increderii si a stimei de sine. O stima de sine scazuta te face sa devii nesigura nu doar pe tine, ci si pe partenerul tau de viata.


4. Acorda suficienta atentie relatiei tale


Fie ca e vorba de planul comunicarii sau de cel sexual, este important sa ai grija de relatia ta si sa nu lasi loc nici macar de intentia de a fi inselata. Trebuie sa acorzi suficienta atentie partenerului, sa nu neglijezi viata sexuala, dar mai ales, sa comunici deschis si sincer cu el.

Ideea conform careia partenerul cauta la alta femeie ceea ce nu gaseste la tine nu este chiar departe de adevar. Asigura-te ca ii oferi tot ce are nevoie pentru a nu fi tentat sa te insele.


5. Inceteaza sa te mai compari cu alte femei


Cand esti geloasa, nu ai cum sa te abtii sa nu te compari cu alte femei cu care vorbeste sau se intalneste iubitul tau in viata de zi cu zi, dar mai ales sa te asiguri ca el crede ca esti mai frumoasa si desteapta decat ele. Astfel de conversatii si aprecieri sunt iritante si distructive pentru relatia ta.


6. Fii constienta ca sa fii geloasa nu ajuta cu nimic relatia ta


Reactiile isterice pe care le ai atunci cand faci o criza de gelozie nu vor rezolva problemele care exista in relatia ta de cuplu. Dimpotriva, este posibil sa le acutizeze si sa grabeasca finalul unei povesti care s-ar fi putut dovedi a fi frumoasa.

Asadar, fii constienta ca nu asta este solutia si ca in loc sa aplanezi conflictele, cu un comportament isteric le vei escalada si vei da nastere si altora.


7. Apeleaza la ajutor specializat


Daca simti ca nu poti controla sentimentele care te incearca si ca gelozia a devenit o problema in viata ta, apeleaza la un psiholog, pentru a depasi aceasta problema, care ti-ar putea afecta definitiv relatia.



Foto: one-trend.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare