Dragoste

#relatie #cuplu #pasiune #soacra #socru #nora #ginere #comunicare #partener #rude

10 pasi pentru o relatie de succes I

Crezi ca esti pregatit pentru o relatie stabila ? Evita situatiile critice si invata din timp cum sa mentii armonia in cadrul cuplului. Urmeaza 10 pasi simpli care te vor ajuta sa construiesti bazele unei relatii sanatoase.

 

 

1. Fii intotdeauna tu insuti 

Ti s-a intamplat vreodata ca partenerul tau sa incerce sa te schimbe, pentru ca nu ii placea una, alta la modul tau de a fi? Poate ai vrut sa ii faci pe plac, gandindu-te ca asa vei contribui la armonia relatiei voastre. Te-ai gandit insa si la reversul medaliei? La momentul critic in care, datorita dorintei de a raspunde tuturor cerintelor venite de la partener, incepi, putin cate putin, sa iti pierzi identitatea si sa devii ceea ce vrea cel de langa tine. Unde s-a dus, insa, personalitatea ta?

Cu siguranta extremismul nu te va duce la un final prea fericit. De exemplu, daca esti alaturi de un partener care iti va cere incontinuu sa schimbi diverse aspecte la modul tau de a fi, iar tu vei accepta toate aceste compromisuri, poti ajunge la un moment dat intr-un punct de revolta, in care nu vei mai suporta sa ti se dicteze ce sa faci.

De asemenea, sunt sanse ca tu sa te conformezi situatiei, dar asta ar insemna ca practic iti pierzi din personalitatea ta. Pe de alta parte, daca vei merge permanent pe principiul : “Cine ma vrea, ma place asa”, risti sa dai cu piciorul unei relatii frumoase din viata ta.

O relatie este construita in doi si este normal ca, la un moment dat, sa existe situatii in care unul dintre parteneri trebuie sa cedeze. Pana la urma, a mentine armonia in cuplu este un lucru despre care s-au scris sute de articole si carti tocmai pentru ca nu este asa de usor sa intretii o relatie. Este nevoie de intelegere din partea ambilor parteneri.

Incearca sa fii sincer de la inceput si sa nu adopti o atitudine care nu este a ta. De asemenea, nu copia anumite persoane care iti plac, pentru ca tu esti o persoana unica, iar cel de langa tine trebuie sa te cunoasca asa cum esti. Chiar si defectele iti vor fi acceptate de catre o persoana care te iubeste cu adevarat, dar pentru a ajunge la asa ceva, trebuie, mai intai, sa te aprecieze pentru personalitatea ta.

Ai incredere in tine si fii deschis atat la complimente, cat si la critici. In felul acesta, vei sti ca, cel putin, baza relatiei voastre nu inseamna doar aparente create intentionat.

2. Comunicare si iar comunicare

Cred ca ai auzit deja peste tot urmatorul lucru: “comunicarea este elementul-cheie pentru o relatie reusita ”. Toata lumea stie ca este important sa comunici cu cel de langa tine, dar prea putin pun si in practica acest lucru. In primul rand, chiar si de la inceputul unei relatii, comunicarea va va ajuta sa va descoperiti si sa va apropiati.

Este important sa treceti de nivelul discutiilor banale gen vremea de afara, ultimul film vizionat etc, pentru ca acestea sunt subiecte pe care le poti discuta cu aproape oricine. In momentul in care iti doresti sa ai o relatie de cuplu cu o persoana, atunci ar trebui sa fiti in stare sa discutati lucruri care fac parte din viata voastra, va definesc ca persoane si va genereaza stari emotionale puternice.

Comunicarea nu se refera neaparat la rezolvarea unor conflicte, ci mai ales la cunoastere. Incearca sa fii deschis vis-à-vis de partenerul tau si sa abordati subiecte care intr-adevar va implica emotional. Emotiile tale vor deveni emotiile celui de langa tine, si in acest fel, veti dobandi un sentiment de apartenenta, siguranta, intimitate si armonie in relatia de cuplu.

3. Nu ignora diferentele dintre personalitatile voastre

Orice inceput de relatie este pasional, insa in timp lucrurile se calmeaza. In aceste momente incep sa iasa la suprafata lucruri pe care, inconstient, le-ai negat la inceput. Ce faci insa atunci cand realizezi ca exista diferente intre voi peste care iti este greu sa treci, dar totusi iti iubesti partenerul si aveti deja atatea amintiri in comun?

Multe persoane aleg sa se complaca intr-o astfel de situatie, luand fiecare zi asa cum vine. Insa exista riscul sa se trezeasca mai tarziu nemultumiti de viata pe care o au, care intre timp, s-a complicat, datorita sosirii pe lume a copiilor, achizitionarea de bunuri in comun etc.

Ideea este ca daca alegi sa traiesti intr-o stare de negare, risti sa te umpli mai tarziu de regrete. Este de inteles ca iti doresti o viata in roz, cel putin in ceea ce priveste viata sentimentala, dar neaceptarea realitatii poate duce la nemultumire in cuplu, distrugerea armoniei, a intimitaii.

De asemenea, nu lua in brate zicala: “Contrariile se atrag”. Studiile arata totusi ca personalitatile opuse reusesc, intr-adevar, sa creeze o legatura, insa nu rezista probei timpului. Asadar, pentru a intampina situatiile neplacute, fii sincer de la inceput si incearca sa afli daca personalitatile voastre sunt compatibile si daca puteti rezolva diferentele dintre voi.

4. Gasiti activitati in comun

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa iti cauti o copie la indigo, insa ar putea fi benefic relatiei voastre daca ati impartasi pasiuni comune. Persoana de langa tine parca este mai interesanta atunci cand se ocupa de activitati care pentru tine constituie un mister, dar si un motiv de admiratie. In felul acesta, veti mentine interesul treaz. Insa, la un moment dat, fiecare va vorbi despre propria experienta fara a-l implica pe celalalt in viata profesionala sau in hobby-urile proprii. Ati putea gasi un interes comun .

De exemplu, inscrieti-va la un curs de dans. Veti sti, astfel, ca o zi pe saptamana veti imparti o activitate impreuna pentru a carei reusita veti contribui amandoi. Hobby-urile nu sunt singura activitate pe care o puteti desfasura impreuna. Lucrurile marunte pot face diferenta, chiar daca este vorba de banalul mers la cumparaturi. Important este sa nu va distantati complet unul de celalalt.

5. Incercati sa va intelegi cu membrii familiei partenerului 

Cred ca ai auzit sigur de mitul soacra-nora, dar si de conflictele dintre ginere si socri. Poate ca esti tentat sa crezi ca tot ceea ce conteaza este dragostea dintre voi doi. Gandeste-te insa ca nu puteti trai singuri, purtati de valurile dragostei, izolati de familie si prieteni. La un moment dat, interactiunile voastre cu membrii familiei isi vor pune amprenta asupra relatiei voastre.

De aceea, pentru a evita orice surprize si pentru a rezolva eventuale probleme din timp, ar fi bine daca ai vorbi deschis despre acest subiect impreuna cu partenerul tau.

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa il presezi sa te ia de mana si sa te prezinte familiei lui; toate lucrurile se vor intampla la momentul potrivit. Ar fi insa indicat sa nu amani acest moment la nesfarsit.

Cunoasterea parintilor partenerului iti va da o idee despre situatiile cu care este posibil sa te confrunti pe viitor. Nu este vorba neaparat de conflicte. Gandeste-te insa ca parintii imbatranesc, iar mai tarziu vor avea nevoie de sprijinul copiilor. Automat, vei fi nevoit sa fii alaturi de partenerul tau si in intampinarea unor momente dificile.

Observa cu atentie relatiile dintre partenerul tau si rudele acestuia. Este iubitul/iubita ta o persoana foarte atasata de parinti, frati sau alte rude? Cum se comporta cu acestea? Care este pozitia ta in raport cu acestia? Poate suporta observatii la adresa rudelor sale? Care este relatia ta cu familia partenerului tau? Chiar daca lucrurile nu sunt prea roz, solutia nu consta in negarea realitatii.

Incearca sa fii realist si sa iti formezi o perspectiva obiectiva, despre care vei putea discuta deschis cu partenerul tau. In felul acesta, vei observa daca cel de langa tine poate purta astfel de discutii sau se simte jignit ori de cate ori aduci vorba despre familia lui. Ar fi indicat sa cunosti aceste situatii din timp, pentru ca o relatie stabila inseamna si interactiunea ta, dar si a copiilor pe care poate ii veti avea, cu familiile ambilor membrii ai cuplului.

Te-ar putea interesa si: 

 

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii