Dezvoltare personala

#despartire #cuplu #relatie

Cum sa treci peste o despartire

Orice sfarsit inseamna un nou inceput. Daca tocmai te-ai despartit de persoana iubita, cu siguranta nu esti intr-o perioada prea optimista. Incearca sa iei lucrurile asa cum sunt, sa inveti cat mai mult din aceasta experienta si sa iti pastrezi increderea in tine si in ceilalti. Iata cateva idei ca sa poti trece mai usor peste aceasta perioada

 

 

Identifica motivul pentru care v-ati despartit

Pentru a trece cat mai repede peste starea pe care ti-o lasa despartirea de o persoana draga, incearca sa iti fixezi bine in minte de ce anume s-a produs ruptura. Daca vei realiza motivele despartirii, poate iti vei da seama ca intr-adevar ai urmat cursul firesc al lucrurilor. Poti invata foarte multe din orice experienta, asa ca identifica motivele pentru care ati decis sa va despartiti.

Evita sa dai numai vina pe celalalt. Sinceritatea este esentiala. Vei invata din aceasta experienta daca analizezi obiectiv actiunile tale. Vei sti ce greseli sa nu repeti in urmatoarea relatie, ce compromisuri sa faci sau sa nu accepti si vei realiza tot mai mult ceea ce iti doresti.

Accepta situatia

Nu te gandi si razgandi, si nu da uitarii partile mai putin bune ale relatiei voastre care au determinat ruperea legaturii. Majoritatea persoanelor au tendinta sa spuna ca pana la urma nu a fost atat de grav ceea ce s-a intamplat si ca nu ar strica reluarea relatiei.

Incearca sa pui in balanta faptul ca, daca te hotarasti sa te implici iarasi intr-o relatie cu aceeasi persoana, este posibil ca nimic sa nu se schimbe si sa ajungeti in punctul de unde ati plecat. Incearca sa intelegi de ce anume v-ati despartit si sa accepti situatia.

Lasa-te in voia sentimentelor. Daca ai chef sa plangi toata ziua sau sa nu mai vorbesti cu nimeni, atunci elibereaza-ti astfel toata starea negativa data de o despartire si treci mai departe. Accepta ceea ce s-a intamplat si invata din orice greseala.

Mentine distanta

Cel putin pentru o perioada, incearca sa pastrezi o distanta fata de fostul tau partener. Inceteaza cu mesajele, mail-urile, telefoanele si rupeti orice legatura pentru o vreme. Ar fi bine sa iti acorzi un timp doar pentru tine, in care sa mentii distanta de persoana de care tocmai te-ai despartit.

Nu te folosi de pretexte pentru a crea o eventuala intalnire, pana cand nu simti ca puteti avea o conversatie normala, fara a va lega de ceea ce a fost.

Nu te gandi ca va veti impaca

Incearca sa accepti despartirea voastra si sa nu stai tot timpul cu speranta ca va veti impaca. Este un moment in care trebuie sa-ti demonstrezi ca esti puternic, pentru a putea trece mai departe. Daca te vei gandi tot timpul la o impacare, intr-un final vei accepta mai greu faptul ca relatia voastra s-a incheiat.

Lasa deoparte amintirile

Cel putin pentru o vreme, nu mai rememora momentele frumoase petrecute intre voi. Asta nu inseamna ca trebuie sa negi faptul ca ati trecut prin experiente memorabile. E minunat ca ai putut sa te bucuri de astfel de clipe, dar pune-le deoparte pana cand te simti in stare sa rememorezi totul cu calm si fara a te lasa afectat de situatie.

Evita sa faci comparatii

Acum ca v-ati despartit, ti-e teama ca nu vei mai gasi pe nimeni mai bun. Fiecare om este special si cu siguranta partenerul tau avea partile lui bune. Gandeste-te ca, indiferent de cat de important a fost in viata ta, cu siguranta vei intalni alti oameni carora le vei acorda o sansa. Acea sansa va fi insa compromisa daca tu ii vei compara intotdeauna.

Realizeaza ca totul se intampla pentru un motiv

Si o despartire poate constitui un pas inainte catre ceva mai bun. Acum ai realizat ce vrei de la partenerul tau, iar urmatoarea data cand vei intalni pe cineva, vei sti din start ce asteptari ai.

Nu regreta nimic

Chiar daca ai avut parte de momente mai putin placute, cu siguranta a meritat experienta. Fii recunoscator pentru faptul ca ai avut sansa sa fii iubit si sa iubesti. Nu exista nici o garantie pentru a-ti asigura relatia. Sunt persoane care se despart dupa 20 de ani, iar altele dupa doar cateva zile. Totul face parte din ritmul normal al vietii si din cautarea si gasirea persoanei potrivite.

Nu generaliza

Indiferent de ceea ce s-a intamplat intre voi, atat tu, cat si partenerul tau, sunteti persoane cu bune si cu rele. Fiecare relatie este diferita, asa cum orice om are ceva care il face special. Daca lucrurile nu au mers asa cum ti-ai fi dorit, asta nu inseamna ca toata lumea e la fel si ca nu vei gasi niciodata pe nimeni. 

Vorbeste cu prietenii

Inconjoara-te de persoane care tin la tine si care iti vor oferi sfaturi bune neconditionat. Bazeaza-te pe sprijinul acestora, pentru ca iti vor da  incredere  in tine si nu te vor lasa sa te simti prea deprimat .

Tine un jurnal

Acorda-ti sansa unei experiente interesante prin tinerea unui jurnal. Fii cat se poate de sincer si exprima-ti starile si sentimentele in scris. Vei avea, poate, surpriza de a te cunoaste mai bine si de a realiza ca despartirea de partenerul tau a fost alegerea corecta.

Fa curatenie

Incearca sa strangi toate lucrurile care te leaga de fostul tau partener: poze, cadouri, felicitari. Asta nu inseamna ca trebuie sa distrugi tot ce iti aminteste de relatia voastra. Este suficient sa le pui intr-un loc separat si sa respiri putin aer curat . Schimba chiar cate ceva prin casa, redecoreaza, pentru a te bucura de o schimbare proaspata.

Gaseste alte centre de interes

Mentine-te activ si realizeaza ca exista atat de multe lucruri de care te poti bucura in viata. Acorda mai mult timp hobby-urilor tale, alearga, du-te la sala sau la inot, sau incearca ceva ce ti-ai dorit de mult si pentru care niciodata nu ai avut timpul necesar.

Deconecteaza-te cu un curs de teatru, de dans sau pictura, unde vei avea ocazia sa intalnesti persoane pozitive care impartasesc aceeasi pasiune ca tine.

Gandeste pozitiv

Realizeaza ca e mai bine sa fii singur pentru o perioada, sau sa treci printr-o despartire, decat sa fii cu persoana nepotrivita. Pastreaza-ti sinceritatea fata de tine si respecta in continuare sentimentele celor pe care ii intalnesti, chiar daca poate ai tendinta sa generalizezi si sa spui ca „toti sunt la fel”.

Gandeste-te ca scopul tau este sa gasesti o persoana care sa te iubeasca si in care sa investesti timp si sentimente. Acesta a fost o etapa in atingerea scopului tau, asa ca trebuie sa mergi mai departe si sa tii cont de dorintele tale.

Acestea sunt doar cateva metode pentru a trece mai usor peste o despartire. Ai fost si tu pus intr-o astfel de situatie? Scrie-ne si impartaseste userilor experienta ta.

Esti singur/a, ai peste 35 de ani si vrei sa-ti gasesti jumatatea? Creaza-ti profil pe dating.acasa.ro - site adresat persoanelor de peste 35 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului