Dezvoltare personala

#anul nou #revelion #dezvoltare

Cum sa respecti "hotararea" de Anul Nou

Anul Nou inseamna pentru multi un nou inceput, o sansa de a lua lucrurile de la capat, cu speranta unei imbunatatiri. Traditia anglo-saxona a "hotararii" de la cumpana dintre ani a fost preluata si de multi romani care spera ca noul an ii va ajuta sa scape de vicii, sa-si imbunatateasca forma fizica sau sa-si imbunatateasca viata profesionala.

Indiferent ce hotarare iei, legata de propria persoana sau de cei din jur, planificarea este importanta. Urmand cativa pasi simpli, iti poti mari sansele ca decizia luata sa fie dusa pana la capat. Astfel, cu primul scop atins, poti gasi si alte modalitati prin care sa iti schimbi viata in bine. Odata cu primul succes, vei  castiga mai mult respect de sine si experienta pentru urmatoarele incercari.

 

1  Fii realist

 

Cea mai sigura cale de esec  in hotararea luata este sa-ti propui un scop intangibil. Chiar daca entuziasmul iti spune ca vei reusi in orice iti propui, gandeste-te bine inainte sa-ti stabilesti tinta. Cel mai bine ar fi sa definesti un scop clar, care sa nu lase loc la interpretari mai tarziu.
"Voi slabi 15 kilograme pana la 1 Martie!" poate fi o hotarare prea ambitioasa. Propune-ti mai bine sa slabesti 5 sau 7 kilograme. Daca ai succes in perioada propusa vei putea continua mai usor pe drumul ales.

 

2 Gandeste-te din timp

 

Nu lua hotararea pentru noul an chiar de Revelion. Daca astepti pana in ultimul minut, scopul propus va depinde mult de starea ta de spirit din acea zi.
Gandeste-te din timp ce te nemultumeste la tine sau ce vrei sa obtii in 2010 si care ar putea fi obstacolele.

 

3 Nu porni la drum fara un plan

 

Odata ce ti-ai stabilit scopul pentru anul urmator, identifica obstacolele care te-ar putea impiedica sa duci planul pana la capat. Ce vei face atunci cand simti ca nu mai poti fara o tigara? Cum vei rezista atunci cand deschizi frigiderul, iar tortul de ciocolata iti face cu ochiul? Cum il vei face pe seful tau sa observe orele suplimentare si realizarile tale?
Poti sa te gandesti din timp pe cine poti suna ca sa te imbarbateze si sa scrii cateva mesaje motivationale pe care le poti lipi de frigider sau la birou.

 

4 Fa o lista de avantaje si dezavantaje

 

Cea mai buna motivare pentru a atinge un scop poate fi o lista impartita in "pro" si "contra". Discuta cu apropiatii despre ce poti obtine in urma hotararii tale, dar nu uita ca cel mai util lucru ar fi sa scrii o lista.
Daca o pastrezi intotdeauna la tine, poti apela la ea atunci cand simti ca efortul este prea mare si esti gata sa renunti.

 

5 Vorbeste despre hotararea ta

 

Prietenii si familia te pot ajuta prin sfaturi legate de modul cel mai bun in care sa iti atingi scopul. In afara de sfaturi, ei te pot imbarbata si iti pot atrage atentia atunci cand te indepartezi de hotararea de Anul Nou sau incalci regulile pe care le-ai stabilit singur pentru 2010.
Nu este o rusine sa ceri ajutor atunci cand nu poti continua in planul tau fara sustinerea apropiatilor.

 

6 Rasplateste-ti realizarile

 

Atunci cand observi ca ai facut pasi importanti catre scopul ales, iti poti oferi o mica recompensa. Daca hotararea ta a fost sa slabesti, recompensa nu inseamna o shaorma sau o cutie de bomboane de ciocolata.
Incearca sa gasesti ceva care iti face placere, dar care nu contravine deciziei luate. Daca ai hotarat sa muncesti mai mult pentru o promovare, poti sa te rasplatesti cu o seara in fata televizorului, cu o comedie usoara, care te va ajuta sa te deconectezi de rutina zilnica. Daca incerci sa duci o viata mai sanatoasa, nu manca alimentele interzise. Te poti relaxa si iesind la o cafea cu o prietena.

 

7 Bucura-te de progresele facute

 

Pentru a atinge scopul final este important sa observi progresele facute pe parcurs. Ele te vor motiva sa continui si te vor ajuta sa nu cazi prada tentatiilor.
Daca ti-ai propus sa slabesti poti tine un jurnal zilnic cu mese si gustari. Daca ti-ai propus sa cheltuiesti mai putini bani pe haine, trateaza-te cu o ciocolata dupa ce pleci de la mall fericita ca ai respectat lista de cumparaturi si nu ti-ai dezechilibrat bugetul cu cheltuieli suplimentare.

 

8 Nu te supara pe tine

 

In cazul in care ti-ai incalcat hotararea si ai facut ceva ce ti-ai propus ca nu vei face, nu renunta! Motivatia si eforturile depuse pana acum nu trebuie irosite atunci cand esti demoralizat. Daca ai incercat sa renunti definitiv la tutun, dar ai fumat o tigara, nu fugi la magazin sa-ti cumperi un pachet, crezand ca totul este pierdut.
Vorbeste cu un prieten despre greseala facuta si continua sa-ti urmaresti scopul fara sa-ti pierzi increderea in tine. 63% dintre cei care iau o hotarare de Anul Nou o respecta si dupa doua luni. Poti fi unul dintre ei, daca iti mentii un tonus bun, in ciuda micilor scapari.

 

9 Nu renunta

 

Chiar daca efortul isi arata efectele imediat, rezultatele ar putea intarzia. Poate dura pana la 21 de zile pana cand corpul tau se obisnuieste cu un regim de exercitii fizice sau isi revine dupa renuntarea la un viciu.
Poate dura pana la 6 luni pana cand noul mod de viata sa devina o a doua natura. Nu uita ca hotararea luata iti va aduce o satisfactie mare pe termen mediu si lung, in ciuda obstacolelor din prezent.

 

10 Incearca din nou

 

Daca ai renuntat la decizia luata de Revelion, nu ai nici un motiv pentru care nu poti porni din nou la drum odata cu venirea primaverii.
Incalzirea vremii si atmosfera placuta degajata de iarba verde si pomii infloriti  te pot ajuta sa iti pui din nou in aplicare planul. 1 Martie sau 1 Mai sunt zile la fel de bune ca prima zi a noului an pentru a incepe o noua etapa a vietii tale, in care sa iti atingi scopurile propuse.


Nu incerca sa iei mai mult de sapte hotarari in acelasi timp. Daca totusi ai o lista lunga, imparte deciziile in categorii mai usor de tinut minte si grupeaza scopurile asemanatoare.

Sansele cele mai mari de reusita le ai atunci cand iti alegi cu atentie problema cea mai presanta si iti concentrezi eforturile asupra ei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului