Dezvoltare personala

#greseala iertata #neincredere #oportunitate #trecut #greaseala

Cum sa iti accepti greselile

“Cand ai facut o greseala, nu privi inapoi pentru prea mult timp. Constientizeaza care a fost motivul faptelor tale si treci mai departe. Greselile sunt lectii de intelepciune. Trecutul nu poate fi schimbat, insa viitorul se afla in mainile tale”, spunea politicianul american Hugh White (1773-1840).

 

De ce este bine sa gresesti

Actorii sunt cei care adesea spun ca este bine sa gresesti. Mai mult, in timpul repetitiilor sau chiar al spectacolului, acestia pun “piedici”, atat pentru ei insisi cat si pentru parteneri. De ce aceasta placere pentru a rupe ordinea fireasca a lucrurilor? Pentru ca greselile sunt transformate in experiente productive. Din greseli invata, reusesc sa se cunoasca si sa isi depaseasca mereu limitele.

Pusi in fata faptului implinit, oamenii reactioneaza diferit: fie se enerveaza si se inchid in ei, neacceptand criticile si sugestiile, fie isi pierd increderea in fortele proprii. Persoanele care reusesc sa iasa invingatoare din orice situatie sunt cele care stiu sa invete din greseli si sa nu le mai repete data viitoare. Mai mult, acestia transforma o greseala intr-un avantaj.

Intr-adevar, greselile aduc, mai mult sau mai putin, un sentiment de pierdere si dezamagire. Acestea, insa, reprezinta o buna oportunitate de a te cunoaste, de a-ti forma gusturile, ideile, preferintele si de a a-ti dezvolta atat abilitatile profesionale, cat si ideile dupa care te ghidezi in viata, alegerea partenerului, a prietenilor etc.

Luand numai exemplul copiilor, iti poti da seama ce inseamna sa iti privesti greselile cu seninatate si sa inveti din ele. Cei mici au rabdare si repeta o actiune pana cand sunt in stare sa isi atinga scopul, oricat de nesemnificativ ar parea.

Cum sa iti confrunti greselile

Realizeaza ca ai gresit

“Greseala recunoscuta este pe jumatate iertata”, spun adesea parintii care incearca sa ii faca pe copii sa inteleaga importanta sinceritatii si sa ii determine, astfel, sa nu mai minta. Preluand sensul si atasandu-l vietii de adult, observam ca aceasta vorba are perfecta logica.

O greseala poate fi intr-adevar iertata, indreptata si apoi luata ca o lectie de viata, dar minciuna, deseori, nu reuseste sa fie admisa. Persoanele care aleg sa ascunda adevarul risca sa isi piarda statutul, respectul in fata celorlalti. Mai mult, lucrurile ascunse pot rani iremediabil persoanele dragi, dand nastere la neincredere si suspiciuni.

Recunoaste-ti greselile atat fata de ceilalti, cat si fata de tine. In acest fel, relatiile tale nu vor avea de suferit, iar tu vei putea invata din aceasta experienta. Incearca sa te obisnuiesti cu faptul ca, odata cu greselile, vor veni si criticile. Chiar daca nu toti oamenii pot arata o atitudine intelegatoare, accepta reactiile asa cum vin si invata cat mai multe din acestea. O atitudine rebela , mai ales atunci cand nu ai dreptate, iti poate aduce numai necazuri.

Indreapta-ti greselile

O greseala devine benefica atunci cand inveti ceva nou. Obisnuieste-te sa fii mereu curios si sa incerci sa descoperi ce nu merge intr-o afacere, relatie etc. In acest fel, vei fi pregatit pentru situatiile dificile care pot aparea si vei progresa rapid. Incearca sa nu repeti incontinuu aceesi greseala, pentru ca risti sa devii, astfel, contraproductiv.

Cere un feed-back

Nu astepta sa ti se aduca sugestii. Preia initiativa si demonstreaza ca vrei sa inveti din greselile tale. Chiar daca prima ta reactie este sa ignori sau sa devii furios atunci cand ti se aduc critici, incearca mai bine sa ceri sugestii, sfaturi, pareri. Poti invata foarte multe atunci cand iti este prezentat un punct de vedere diferit, o noua perspectiva asupra lucrurilor. Ia persoana care te critica drept mentor si greseala, o oportunitate.

Mergi mai departe

Sunt persoane care continua sa se autocritice si nu pot trece peste propriile greseli. Aceasta le afecteaza increderea in sine, viata emotionala si activitatea profesionala. Daca stii ca ai depus toate eforturile pentru a-ti indrepta greselile, atunci este timpul sa mergi mai departe, stiind ca acum te-ai imbogatit cu o alta experienta de viata. Nu poti sterge ceea ce deja a avut loc, iar daca vei ramane intr-o stare de depresie, vei reusi doar sa inrautatesti lucrurile.

Evalueaza-te


In cadrul marilor companii se desfasoara, adesea, procese de evaluare a angajatilor. De multe ori, accentul nu se pune pe rezultatul evaluat, ci pe capacitatea angajatului de a-si recunoaste greselile in mod obiectiv. Invata sa te detasezi de situatie si sa fii constient de punctele tale slabe. In acest fel, te vei afla in permanenta intr-un proces de cunoastere si dezvoltate.

Invata din greselile celorlalti

Suna ca un cliseu , dar poti sa te cunosti sau sa faci fata unei situatii prin cunoasterea greselilor altor persoane. Pentru aceasta, ar trebui sa te informezi foarte mult si sa iti dezvolti simtul de observatie. Citeste biografii ale unor oameni celebri, fii atent la cei din jurul tau, colegi, prieteni, familie si, odata cu ei, invata si tu din greselile lor.

Atentie!

Exista si situatii in care cei din jur pot comite o nedreptate si te pot acuza. Asta nu inseamna ca trebuie sa accepti lucrurile asa cum sunt si sa nu reactionezi.

In primul rand, nu te grabi sa tragi concluzii. Toata lumea greseste, asa ca este foarte posibil ca anumite lucruri sa fi fost interpretate gresit. Fii deschis si vorbeste cu persoana care te acuza pe nedrept.

Nu adopta o atitudine defensiva. Incearca sa afli care sunt argumentele care sustin afirmatiile acestuia. Intreaba, de asemenea, care ar fi fost decizia corecta si argumenteaza-ti alegerile tale.

Ar fi bine sa pastrezi orice document sau dovada care arata cum au decurs discutiile voastre (mai ales daca este vorba despre mediul profesional): mailuri, comunicate, pentru a te proteja, in acest fel, de neintelegeri ulterioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare