Dezvoltare personala

#sarbatori de iarna #alcool #craciun

Cum sa eviti excesul de alcool la masa de Sarbatori

Sarbatorile de Iarna sunt, din pacate, asociate cu excesele alimentare si cu excesul de alcool. Afla cum sa tii sub control consumul de alcool al invitatilor tai in perioada Sarbatorilor.

Cele mai multe cazuri de intoxicatie cu alcool sunt inregistrate in perioada Craciunului si a Revelionul. In afara de efectele asupra sanatatii, alcoolul poate fi un factor decisiv in conflicte violente si in accidente rutiere.

Multi oameni care nu reactioneaza foarte bine la alcool beau fara masura in perioada Sarbatorilor si isi pun in pericol viata proprie si pe a celor din jur. Chiar si cei care isi propun sa nu faca excese sunt predispusi la consumul de alcool in perioada Sarbatorilor.

Daca vrei sa elimini pericolul alcoolului consumat in exces de Craciun si Revelion, trebuie doar sa urmezi cateva sfaturi simple.

 

Nu fi un barman bun

 

Buna dispozitie a invitatilor tai nu depinde de cantitatea si diversitatea bauturilor pe care le servesti. Un bar incarcat cu toate felurile de bauturi alcoolice este o invitatie la excese.

Serveste doar una sau doua bauturi alcoolice si nu uita de berea fara alcool, pentru soferi. Poti oferi invitatilor tai ceaiuri sau cafele aromate si sucuri de fructe , care ajuta la digestie.

 

Bautura nu este intotdeauna un cadou reusit

 

Codul bunelor maniere spune ca nu poti onora o vizita cu mana goala. Alegerea cea mai usoara este alcoolul, insa in acest an, renunta la acest cadou facil.

Gazda ta poate ramane cu bautura in exces, careia ii rezisti cu greu in perioada Sarbatorilor. Cand mergi intr-o vizita, alege un alt cadou, de la dulciuri rafinate pana la alune si fistic .

 

Spune  adevarul

 

Daca unul dintre invitatii tai a abuzat de alcool si motaie linistit intr-un fotoliu, nu ocoli adevarul in fata celorlati invitati. Minciunile si secretele pot afecta atmosfera festiva.

Poti salva situatia cu o afirmatie simpla, fara conotatii negative si fara glume, de exemplu "Din pacate, matusa iar a baut prea mult”.

 

Traditiile nu sunt sfinte

 

Chiar daca perioada Sarbatorilor este greu de imaginat in familia ta fara un pahar de vin sau fara o bere, traditia poate fi schimbata.

Propune activitati noi care sa inlocuiasca timpii morti in care cei mai multi oameni sunt tentati sa bea de Sarbatori. O plimbare afara va ajuta digestia si va consuma caloriile din bauturile alcoolice.

Jocurile de societate iti pot distra apropiatii care nu vor mai recurge la bautura din plictiseala.

 

Copiii nu trebuie sa bea, nici macar de Craciun

 

Multi alcoolici spun ca dependenta lor a inceput in copilarie sau adolescenta, cand au inceput sa guste bauturi alcoolice in perioada Sarbatorilor.

Fii cu ochii pe minori si nu-i lasa sa consume bauturi alcoolice. Daca ii lasi sa guste din paharul tau de bere sau de sampanie, vor intelege ca regulile pot fi incalcate de Sarbatori si pot incepe sa bea cand stiu ca nu esti prin preajma.

 

Renunta la alcoolul din retete

 

Chiar daca alcoolul se evapora atunci cand este gatit, gustul sau nu-i ajuta deloc pe cei care incearca sa se lase de bautura. Alege retete de Sarbatori fara alcool.

Renunta la vinul folosit la friptura si la prajiturile cu rom, care nu sunt bune nici pentru cei mici. Nu uita, consumul de alcool din perioada Craciunului si Revelionului este o bomba calorica.

 

Cine se trezeste de dimineata... bea mai putin

 

Programeaza activitatile din aceasta perioada cat mai devreme. Parintii cu copii mici vor aprecia initiativa ta, iar invitatii tai vor consuma mai putin alcool in timpul zilei.

Ofera ultima bautura odata cu desertul si nu vei mai avea griji despre siguranta rutiera a invitatilor tai. Daca totusi invitatii tai au baut prea mult, ofera-te sa le chemi un taxi sau asigura-te ca au cum sa ajunga acasa in siguranta, fara sa se urce beti la volan.

 

Perioada Sarbatorilor nu este un moment bun pentru a incerca un regim de viata nou, fara alcool. Daca tu sau apropiatii tai vreti sa renuntati complet la alcool, incepeti acest lucru dupa Revelion. Frustrarile in aceasta perioada pot duce cu usurinta la excese. Inceputul de an poate fi insa momentul cel mai potrivit pentru a renunta la obiceiuri care iti displac, inclusiv consumului alcoolului in exces.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului