Dezvoltare personala

#incredere #ingrijire #fericire #stres

Cum sa ai incredere in tine

Fie ca este vorba de mediul profesional sau despre viata ta personala, lipsa de incredere iti afecteaza reusitele si modul in care te percep cei din jur. Invata sa gandesti pozitiv si sa privesti lucrurile cu incredere, prin doar cativa pasi simpli.

 

1  Ingrijeste-te

 

Desi lucrurile materiale nu sunt cele mai importante, simplul fapt ca ai grija de tine te va ajuta sa te simti mai sigur atunci cand trebuie sa te prezinti la o intalnire, fie ea personala sau profesionala.

Fa-ti un obicei din a respecta un anumit ritual de ingrijire, in fiecare zi. Acesta iti va incarca bateriile. Nu este vorba de nimic complicat. Incepe cu dusul de dimneata pentru un start fresh, aranjeaza-te, adauga un strop de parfum si imbraca-te potrivit evenimentului la care trebuie sa te prezinti.

Nu trebuie sa iti innoiesti garderoba sau sa iti cumperi cosmetice scumpe. Un simplu accesoriu poate face diferenta, la fel cum o masca preparata din ingrediente naturale iti va curata su proteja pielea.

 

2  Indeparteaza gandurile negative

 

Invata sa fii constient de ceea ce gandesti si de efectul gandurilor asupra starii tale generale. In momentul in care simti ca gandurile negative iti invadeaza mintea, incearca sa gasesti si o alternativa pentru a le mai domoli putin.

Un mod eficient ar fi sa te concentrezi mai mult pentru gasi solutii, decat sa te consumi din cauza lucrurilor deja intamplate. Impune-ti sa iesi din starile negative si sa te ambitionezi. Nu te plange ca nu poti rezolva un anumit lucru, spune-ti ca orice ar fi, vei face ca ceea ce vrei sa devina posibil. In felul acesta poti proceda cu toate gandurile care iti dau o stare de disconfort. In plus, vei fi mult mai concentrat pe ceea ce trebuie sa faci, decat pentru a-ti pierde timpul consumandu-te nervos.

 

3  Analizeaza-ti reusitele

 

De fiecare data cand te simti cu increderea la pamant, analizeaza ceea ce ai reusit sa obtii prin propriile eforturi pana atunci. Alcatuieste un top al reusitelor tale si rememoreaza cum ti-ai atins scopurile si cat de bine te-ai simtit atunci cand eforturile ti-au fost rasplatite.

 

4  Fii pregatit

 

Atunci cand te pregatesti pentru o intalnire, un examen sau orice lucru care iti va determina viitorul tau, incearca sa fii cat mai bine pregatit. In felul acesta, vei elimina in mare masura nesiguranta. De asemenea, cauta mijloace de perfectionare. Daca stii ca ai anumite abilitati sau trebuie sa devii si mai bun pentru jobul actual, atunci cauta mijloace pentru a te dezvolta in acea directie.

 

5  Respecta-ti principiile

 

Principiile personale iti vor servi drept ghid in tot ceea ce faci. Este important sa ii cunosti normele tale de valori, pentru a sti peste ce anume ai putea sa treci sau de la ce reguli nu te vei abate niciodata, indiferent de circumstante. Astfel, fiecare reusita, dar si esec il vei suporta mult mai usor daca stii ca ai actionat conform normelor tale de valori.

 

6  Stabileste teluri si atinge-le

 

Daca ti-ai propus sa ajungi director de companie cand tu nici macar nu ai experinta necesara, atunci ai toate sansele sa fii dezamagit. Incearca sa iti stabilesti scopuri realiste care sa te ajute sa iti construiesti drumul la care ai visat. In felul acesta, nu vei fi doborat de primul esec pe care il vei avea.

 

7  Vorbeste rar

 

Un truc atat de simplu te va ajuta enorm de mult. Fii sigur pe ceea ce spui, si daca nu crezi in ce zici, atunci cel putin incearca sa vorbesti rar, fara sa dai impresia ca fugi de cuvinte. Ceilalti din jur te vor percepe diferit, iar reactiilor lor vor veni in functie de imaginea pe care si-au format-o despre tine. Incearca sa faci si exercitii in oglinda in care sa te privesti cum vorbesti si sa iti corectezi defectele.

De asemenea, mentine o pozitie dreapta a corpului. Limbajul corporal transmite imediat semnale celor din jur, fara sa ne dam seama. Pozitia dreapta a corpului spune celorlalti ca au in fata lor o persoana increzatoare, stabila, stapana pe situatie.


8  Zambeste

 

Un zambet iti va inveseli ziua, mai ales ca ai toate sansele sa primesti aceleasi reactii si din partea celor din jur. Scapa de privirea incruntata, descreteste-ti fruntea si mergi pe strada zambind. Nu uita sa te porti politicos, pentru ca ceilalti iti vor raspunde binevoitor la reactiile tale.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare