Dezvoltare personala

#femeie #barbat #drepturi

Vreau drepturi egale sau vreau sa mi se tina usa?

De cand lumea si pamantul au existat diferente intre femei si barbati... se plange cineva?

Nu citesti acum un articol care sustine ca femeile sunt la fel de puternice ca barbatii dar nici unul care iti va spune ca sunt inferioare lor. Nu citesti un articol feminist, ci unul care pleaca de la premiza ca barbatii si femeile sunt speciali in egala masura si se pot completa intr-un mod cat se poate de constructiv.

 

Vreau drepturi egale si vreau sa mi se tina usa


Nu cred ca cele doua se exclud. Nu cred nici ca avem nevoie de favoruri doar pentru ca suntem femei. Nu cred ca ar trebui sa dam cu pumnul in masa, cand vine vorba de drepturi si sa pozam subit in vulnerabile, cand vine vorba de obligatii . Nu cred ca barbatii ar trebui sa se incrunte cand aud de egalitate intre femei si barbati, nici ca femeile ar trebui sa marsaluiasca neincetat pentru asa-zisa egalitate sau chiar superioritate...

Extremele nu sunt bune, asa ca mai bine nu pariem pe ele... hai sa credem intr-o valoare comuna care impaca taberele pro si contra‚ egalitate intre femei si barbati.

Sa credem in respect si sa ne sustinem unii pe altii, sa fim femei si barbati asa cum stim mai bine... sa ne valorificam talentele si interesul pentru orice domeniu, sa  nu privim lucrurile prin lentilele prejudecatilor legate de diferente ci mai degraba prin lentilele admiratiei fata de capacitatea si dorinta unui om de a reusi in ceea ce isi propune si in ceea ce investeste pasiune, fie el barbat sau femeie.

 

Inainte de a fi barbati sau femei suntem oameni

 

... si suntem egali... in fata vietii si a mortii, in fata dreptului la fericire si la iubire. Egali in fata alegerilor, egali in fata anotimpurilor si a divinitatii, in fata lui google si a zilei de marti 13.

Suntem diferiti ca  forta fizica, din punct de vedere al emisferei cu care judecam lucrurile, din punct de vedere al rolurilor primare cu care am fost inzestrati inca de la nastere, din punct de vedere a lucrurilor pe care le facem instinctiv mai bine... ca aspect fizic , nu mai zic!

Avem puterea de a face aproape toate lucrurile pe care le face o persoana de sex opus (in afara de cele dictatate de natura), dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem un efort dublu doar pentru a arata ca putem face orice, daca nu suntem nevoiti.

Nu inseamna nici ca, subestimand capacitatea celuilalt de a face un lucru la fel de bine ca noi, suntem mai barbati sau mai femei... mai egali sau mai putin egali.

Putem sa fim femei masculine si barbati feminini... insa iubim diferentele dintre noi. Daca ne-am fi nascut cu puterea de a alege caracteristicile unice ale noastre ca indivizi, probabil multi barbati ar fi ales sa fie femei si invers.

 

Vrem recunoastere si implinire

 

Odata cu trecerea timpului, noi femeile nu ne mai dorim aceleasi asa-zise avantaje pe care le-am avut din epoca pietrei pentru ca si nevoile noastre au evoluat. Am trecut demult de la satisfacerea nevoilor primare si vrem recunostere si implinire.

Familia, desi reprezinta in continuare o parte foarte importanta in viata noastra , nu mai e singura prioritate. Avem nevoie sa ne dezvoltam profesional si social in directiile dorite si sa ne aducem aportul la bunastarea caminului.  Vrem sa fim respectate, sa fim frumoase, sa avem drepturi si obligatii comparabile, sa sustinem barbatul de langa noi si sa fim sustinute la randul nostru.

Ne cramponam mai putin de ideea de egalitate, pentru ca stim ca suntem capabile sa ne descurcam chiar si fara prezenta unui barbat in viata noastra si nu ne e frica de responsabilitati.

Nici pe barbati nu-i mai vedem dandu-se in laturi in fata zilei de salariu a femeilor de langa ei sau dorindu-si cu ardoare sa fie singurii care aduc banii in casa, desi de multe ori  se simt inca usor inconfortabil  la ideea de egalitate. Ei sunt puternici, au niste drepturi si nu vor sa le imparta cu femeile. Poate si pentru ca femeile au trebuit sa lupte pentru drepturi pe care nu le-au avut dintotdeauna si nu invers.

Se stie insa ca ii iubim si ni-i dorim in viata noastra. Se stie ca nici ei fara noi nu ar fi ei.  Se stie ca ne completam reciproc si ca rezultatul e mai bun daca ne unim calitatile si defectele decat daca  plecam de unii singuri la ‚razboi’...
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare