Dezvoltare personala

Temperament vulcanic: Cum sa il tii sub control

Cand iti pierzi calmul in cateva secunde sau sari la bataie de la cele mai neinsemnate motive, temperamentul tau vulcanic ar beneficia mult de o imblanzire . Afla cum sa-ti tii sub control temperamentul vulcanic.

Daca problemele tale de temperament sunt atat de complicate incat risti sa-i ranesti pe cei din jur la nervi, cea mai buna solutie este sa apelezi la ajutorul unui psiholog.

Atunci cand situatia nu este chiar atat de grava, insa vrei sa-ti intaresti capacitatea de autocontrol si sa renunti la iesirile nervoase, afla care este cea mai simpla metoda, care va da insa rezultate doar atunci cand iti doresti cu adevarat sa-ti modifici temperamentul.
 

Repetitia


Cei mai multi oameni cred ca singurul moment relevant in incercarea de a-ti controla temperamentul vulcanic este chiar cel in care simti ca furia te cuprinde complet.

Nu vei face niciodata progrese daca de fiecare data te prezinti in fata situatiei fara un plan de actiune.

Vizualizeaza modul in care vrei sa te comporti in situatii tensionate si repeta pana ai invatat perfect reactiile unui om cu un temperament linistit.
 

Vizualizarea

In primul rand, trebuie sa incerci sa intelegi cum te vad cei din jur.

Cu pumnii inclestati, cu fata rosie, reusesti sa-i ingrozesti atunci cand iti pierzi controlul. Nu este o priveliste placuta, dar trebuie sa ti-o asumi. Asa te vad cei din jur acum, dar incercarea de a te schimba este primul pas in directia corecta.

Incearca sa te vizualizezi calm , dand din umeri , fara sa te enervezi. Daca intotdeauna ai avut probleme cu furia gaseste un model printre apropiatii tai si studiaza-i reactiile intr-o situatie care pe tine te-ar scoate din minti.

Modelul tau trebuie sa fie calm si sa poata raspunde corect la provocari fara sa-si piarda cumpatul dar si fara sa se lase calcat in picioare de cei din jur.

Odata ce ai vizualizat modul in care trebuie sa te schimbi, incepi sa repeti. Inventeaza in minte momente tensionate si studiaza-ti reactiile in fata oglinzii.

Invata sa arati la exterior ca o persoana calma, pe care nu ai banui-o niciodata ca ar avea un temperament vulcanic. La fel ca un actor care trebuie sa exerseze o scena in care scenariul impune sa-si pastreze calmul cu orice pret, prefa-te ca nu iti pierzi cumpatul si, dupa ce ai repetat acasa pana esti multumit de rolul tau, e timpul sa incerci metoda si intr-o situatia reala.
 

Rolul


Atunci cand incepi sa observi semnele ce iti arata ca furia este iminenta (tensiunea crescuta, pumnii inclestati), imagineaza-ti ca esti pe platoul de filmare si filmezi o scena in care temperamentul vulcanic trebuie evitat cu orice pret.

Zambeste si da din umeri, raspunde cu replicile exersate acasa si apoi paraseste situatia tensionata. Exersarea rolului persoanei calme implica efort si timp, insa dupa multe astfel de "scenete", vei descoperi uimit ca nu mai joci un rol.

Tiparele comportamentale pe care ti le-ai impus si pe care le-ai repetat si in fata oglinzii dar si in situatiile tensionate devin o a doua natura si vei constata ca ai reusit sa te schimbi, prin forte proprii, fara ajutor extern.

Temperamentul tau vulcanic nu a disparut complet, insa repetitia rolului de calm te ajuta sa nu iti mai pierzi cumpatul. Nu dispera daca te mai lasi prada nervilor din cand in cand, inseamna doar ca mai ai nevoie de cateva repetitii.

Cand simti primele semne ale furiei, incearca sa redevii actorul care isi spune replicile cu un calm perfect si in timp vei descoperi ca furia din interiorul tau a disparut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare