Dezvoltare personala

# cum scapi de dependente # sfatul pihologului #dependenta

Sfatul psihologului: Cum sa depasim Dependenta, indiferent de tipul acesteia

Adictia sau dependenta, asa cum este mult mai cunoscuta in limbajul comun, este definita de o gandire obsesiva si o nevoie compulsiva de droguri, alcool, alimente, sex sau alt tip de comportament, in ciuda consecintelor negative rezultate.

Potrivit hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, dependenta include dezvoltarea tolerantei combinate cu simptomele de sevraj. In plus fata de toleranta, un dependent va experimenta pofte fizice intense si o obsesie emotionala de a-si lua “drogul” indiferent de consecinte. Dependenta se dezvolta de-a lungul timpului si, de obicei, incepe cu un abuz.

“Pentru a atenua durerea emotionala sau fizica, o persoana ar putea experimenta diverse substante sau comportamente de aparare. In mod alternativ, poate folosi droguri, tutun sau alcool intr-un cadru social si poate decide sa le incerce din nou doar pentru a se distra. Scutita de sentimentele de disconfort, poate continua sa consume a doua oara, a treia oara si asa mai departe. In curand, persoana ajunge sa consume pentru a mentine efectele dorite ale euforiei si pentru a scapa de durerea interioara sau realitatea tulburatoare. Problemele originale sunt lasate astfel nesupravegheate si / sau nerezolvate. Daca persoana nu a avut probleme la inceputul consumului, acum au fost create probleme ca urmare a utilizarii. Incercarile constante de a satisface poftele organismului de droguri sau alcool devin noua realitate a persoanei. Timpul si eforturile alocate pentru consum devin vitale in viata individului.  Dupa ce dependentul este complet inradacinat in ciclul dependentei, apar consecintele asupra sanatatii, financiare, sociale si emotionale”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa.

Specialistul afirma ca dependentele cele mai frecvent intalnite la oameni sunt: la nivel de substante (alcoolul, nicotina, drogurile, zaharul, medicamentele), la nivel de comportament (dependente in context de comportament alimentar: anorexie, bulimie, dependenta de jocurile de noroc, dependentele afectiv-sexuale - de sex sau de iubire, dependenta de munca - „workaholism”, dependenta de putere si control asupra celorlalti, inclusiv prin violenta si agresivitate, dependentele de realitatea virtuala, computer si internet (retele de socializare, jocuri online, pornografie), dependenta de religie si misticism, de practici spirituale si ritualuri, dependenta de sporturi, exercitii, asociata cu dopajul. In cazul femeilor, poate aparea o dependenta fata de un standard de frumusete.

Dependenta ca o boala

La nivel mondial, dependenta este definita ca o boala de majoritatea asociatiilor medicale. Ca si diabetul, cancerul si bolile de inima, dependenta este cauzata de o combinatie de factori comportamentali, de mediu si biologici. Factorii de risc genetic reprezinta aproximativ jumatate din probabilitatea ca un individ sa dezvolte dependenta.

“Dependenta implica schimbari in functionarea creierului si a corpului. Aceste modificari pot fi determinate de utilizarea substantelor de risc sau pot exista in prealabil. Consecintele dependentei netratate includ adesea alte tulburari de sanatate fizica si psihica care necesita ingrijiri medicale. Daca este lasata netratata in timp, dependenta devine mai severa, dezactivand si periclitand viata”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa.

Tratarea adictiilor si dependentelor

Adictia (de orice fel) are de putine ori o explicatie evidenta, deoarece se ascunde intr-o parte a mintii, o parte inconstienta, care controleaza activ lucrurile, provocand experienta sau comportamentul nedorit. Aceasta parte a mintii s-a format in timpul experientelor de viata (conditionare), astfel ca cea mai eficienta cale de a o rezolva problema este reconditionarea.

“La un moment dat in viata ta ai invatat sa mergi, sa vorbesti, ai deprins aptitudini complexe. De fiecare data cand ai invatat ceva nou, in mintea ta a avut loc o schimbare. Ceva a fost adaugat, care nu era acolo inainte, o „parte” noua a mintii tale s-a dezvoltat. Astfel de „parti” s-au format si continua sa existe in subconstientul tau, si este posibil sa iti controleze comportamentul fara ca tu sa fii macar constient de acest lucru. Fumatorii aprind tigara fara sa se gandeasca la asta, multe alte comportamente obsesive sunt comune, unele dintre ele functionale, dar unele dintre ele disfunctionale. Multitudinea de parti mentale care apar de-a lungul vietii functioneaza de obicei in armonie una cu alta, avand un scop si o directie comune. Uneori, una sau mai multe parti pot actiona independent si pot provoca anumite disfunctionalitati, ceea ce duce la dorinta de a schimba ceva; totusi, aceste situatii sunt rare, si cooperarea pare sa fie regula. Acest fapt sugereaza ca trebuie sa existe un fel de comunicare intre partile care alcatuiesc subconstientul”, explica Eugen Popa.

Terapia Yageriana

Pe acesta terorie se bazeaza Terapia Yageriana (tehnica gandita si creata de Edwin K. Yager, Ph.D., profesor de psihiatrie practica la Facultatea de Medicina a Universitatii California din San Diego), una dintre cele mai eficiente si usor de realizat tehnici care poate fi folosita pentru a descoperi ce anume genereaza dizarmonia, problema care declanseaza adictia.

Terapia Yageriana recunoaste ca ipostaze ale psihicului trei entitati: constientul, subconstientul si extra-constientul. Terapia se axeaza pe faptul ca subconstientul este constituit  dintr-o multitudine de parti conditionate, ce au aparut in urma experientelor de viata.

Extra-constientul este considerat a fi o entitate de inteligenta superioara pe care o poseda orice fiinta umana. Acesta are rolul de a armoniza si a unifica partile aflate in subconstient. In Terapia Yageriana extra-constientul comunica cu subconstientul identificand acele parti care sunt in dezacord cu dorintele constiente ale clientului si ii modifica intr-un mod negativ comportamentul. Aceasta parte a mintii poarta denumirea de Centrum, denumire aleasa pentru ca este una neutra, care nu incalca sau lezeaza credintele spirituale sau religioase ale omului putand astfel sa fie folosita de oricine, in orice conditii.

Terapia Yageriana este o metoda recunoscuta ca fiind extrem de simpla, dar nicidecum simplista, extrem de eficienta, o metoda care se bazeaza pe valorile profund umane pe care fiecare dintre noi le are undeva in interiorul sau. Acesta metoda este definita perfect in trei cuvinte: simpla, eficienta, profunda.

“Pe extraordinarul dr. Edwin Yager l-am avut invitat in Bucuresti in anul 2014 cand, in cadrul Asociatiei Romane de Hipnoza, am organizat primul curs de Terapie Subliminala din tara, predata chiar de creatorul sau. Ulterior, pentru a evita confuzia legata de o posibila legatura intre tehnica si mesajele subliminale, Dr Yager a hotarat sa-i schimbe numele in Terapia Yageriana. Terapia Yageriana avut un succes extraordinar, fiind acum folosita de multi terapeuti romani in cabinetele lor de consiliere. Minunat la aceasta tehnica este si ca odata ce o intelegi si inveti sa o aplici, vei putea apela la ea in orice moment, oriunde te-ai afla, complet autonom”, declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, Eugen Popa.

In luna aprilie 2020, Asociatia Romana de Hipnoza organizeaza un nou curs de Formare si Certificare in Terapia Yageriana. Detalii si inscriere – www.hipnoza.ro/centrum.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului