Dezvoltare personala

# nerepetare greseli #maturizare # greseli din trecut #greseli

Psiholog: Nerepetarea greselilor din trecut, dovada de maturizare

Putem sa ne criticam dur sau putem sa ne invatam lectia; acestea sunt cele mai importante doua directii cu care se confrunta oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusa de prima varianta, iar maturizarea vine din a doua.

 

Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), tot ce stim in evolutia noastra vine dintr-un „asa nu merge”, care a motivat omul sa caute varianta care este cea mai potrivita pentru a-i satisface nevoile.

“Atunci cand ne condamnam pentru o greseala, alegem o atitudine care ne limiteaza cresterea si ne incurajeaza stagnarea. Atunci cand facem o greseala, invatam modurile in care nu este potrivit sa abordam lucrurile din viata noastra. Cand esuam intr-o relatie, invatam cum sa facem lucrurile diferit pe viitor. Cand gresim la job, invatam cum putem sa ne imbunatatim abilitatile. Cand gresim fata de cineva drag, invatam cum are nevoie sa fie iubit si care ii sunt ranile din spate. Cu fiecare greseala facuta, primim lectii foarte pretioase despre noi, viata si ceilalti. Intrebarea este alta aici: Ce alegi sa pastrezi dupa greseala? Sentimentul de vinovatie, de lipsa de valoare sau sentimentul de bucurie pentru o lectie proaspat invatata Pentru ca, secretul succesului – unul dintre ele, desigur - asta e”, explica psihologul Andra Tanasescu

Totodata, specialistul afirma ca orice alegem sa credem despre greseala defineste daca ne apropiem sau ne indepartam de succes:

  1. Daca alegem varianta in care ne invinovatim constant pentru alegerile facute, respingem lectia si tot ce vom face va fi sa atragem aceleasi situatii, pana cand vom fi gata sa alegem lectia in locul criticii, adica sa alegem sa ne maturizam.
  2. Daca alegem varianta in care primim lectia si constientizam ca am facut cea mai buna alegere pe care o puteam face, la momentul respectiv, pentru noi, atunci vom putea inainta in viata cu mai multa intelepciune, adica ne vom maturiza. Modul in care ne raportam la greseala stabileste daca ne indreptam catre succes si evolutie sau catre tipare repetitive, autoinvinuire si nemultumire cu privire la propria viata, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii