Dezvoltare personala

# bagaj emotional #bagaj #psiholog

Psiholog: De ce purtam peste tot marele nostru bagaj emotional?

Educatia formala, de stat sau privata, se ocupa, in principal, de dezvoltarea aptitudinilor de comunicare sociala, abilitati tehnice si conduita productiva in relatie cu exteriorul. Pentru cine are inclinatia de lucru cu interiorul, oamenii sunt ajutati si directionati spre preot, duhovnic, preainalti ai religiilor sau alti oameni purtatori de sclipiri Divine.

 

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, educatia sociala il impinge incet si sigur pe om pentru a se descurca cu lucrurile sociale, pentru a servi societatii, insa aceasta, din cauza naturii ei constante de actiune, il impinge pe om sa ajunga la ceea ce se numeste: ingrijorare excesiva pentru tot si toate, de parca toate depind de el.

“Din acest punct, omul este impins spre cea de a doua educatie, una spiritual religioasa, care patrunde la un nivel superficial in natura lui si il ajuta sa mai stea pe la biserica; iar din acest punct, incepe un echilibru sa apara in conditia lui. Totusi, cei care vor mai departe sa se angajeze pe calea sanatatii si naturalului lor intern, incep sa le stea in cale, dupa cum Cicero a spus, cei cu autoritate. Cicero: „Doritorilor de invatatura le sta in cale autoritatea celor care predau”. Iar aici multi se opresc din cauza modului in care ceva mai sacru, inalt si cu potential Divin ar putea ajunge in om. Din cauza felului in care aceste lucruri sunt predate, ele ajung doar ca simple obligatii, crezuri, legi sau directii pentru cei care vor sa le urmeze. In acest caz, liberul arbitru al omului, adica puterea lui intrinseca de manifestare, nu mai este dezvoltata pentru ca peste tot din jur i se spune cum si in ce fel, iar cautarea spre manifestare se opreste. Cel mai natural exemplu apare in cazul copiilor, nefiind lasati sa aleaga naturalul lor, din cauza autoritatii parintilor, care stiu ei mai bine”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Purtam un urias bagaj … inutil

Mai mult decat atat, specialistul este de parere ca aceste procese de educatie au o lipsa pe care, dupa sute, poate chiar mii de discutii si studii cu oameni din lumea religioasa, de toate traditiile lumii, a reusit sa o observe: poarta un imens bagaj emotional de care se poate lipsi oricand pentru a putea fi liber si fericit. Bagajul contine: ingrijorarea, iluzia, negativitatea, ego, mandria, lipsa vointei, deznadejdea, lipsa de initiativa, lipsa de remuscare, apatia, lenea etc.

“Cartile sacre vorbesc despre faptul ca omul se poate elibera de aceste manifestari pe care pana si omul insusi le vede ca fiind obstacole in calea lui spre Divinitate. Modalitate in care, in afara pildelor cu context aparte si a mesajelor directe precum: Eliberati-va, Scapati, Mergeti, Faceti, Rugati-va sau alte directive asemanatoare, nu gasim o abordare stiintifica reala la ceea ce este omul cu toate functiile si procesele sale, iar in acest punct se incheie cautarea celor mai multi oameni. Insa tocmai de aici incepe, prin celebrul ¨Cere si ti se va da¨ munca interioara care i-ar deschide omului drumul catre eliberarea de bagajele inutile care i-au fost oferite omului sa le care”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare