Dezvoltare personala

#bucurie

Psiholog: “Bucuria nu scade odata cu inaintarea in varsta”

Spre deosebire de copii, adultii se supara foarte repede si poarta cu ei mult timp supararile si nemultumirile. Copii insa mai usor, tin supararile doar cateva secunde si se intorc la joaca, acolo unde sunt fericiti.

“Adultii tin evidenta lucrurilor, copiii tin evidenta starilor. Asta le aduce multa nefericire adultilor, deoarece se concentreaza mai mult pe obiecte si mai putin pe emotii, pe experiente, pe trairi. Aceste aspecte ii fac pe adulti mai egoisti, mai obsedati de eul lor, mai focusati pe manifestarea personalitatii. Copiii primesc pentru ca rad, zambesc si se bucura. In afara faptelor ca unul sau doi copii sunt ai nostri, toti ceilalti care vor cere de la straini vor primi la fel de neconditionat. Copii au totul, adultii isi inchipuie ca au totul. Copii au momentul, adultii au trecutul si viitorul, tot efemerul inconjurandu-i. In esenta, adultii nu pot sta pentru ca rusinea de a se observa pe ei insisi jucandu-se ca niste copii, e greu de combatut”, explica psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

Copiii poarta masti pentru distractie, adultii le transforma in stil de viata

Totodata, adultii au uitat ce inseamna bucuria deoarece au prea multe masti sociale (persona), pe care le poarta pana cand nu isi mai aduc aminte care este adevarata lor fata.

“Copiii poarta masti doar pentru distractie, adultii le iau mult prea in serios. Mai grav este ca, odata cu trecerea timpului, aceste masti sociale – “seriosul”, “suparatul”, “deprimatul”, “frustratul” etc. – se vor lipi atat de mult de noi, astfel incat ne vor transforma radical. Copiii in esenta nu au vanitate, masti, rusine, frustrari. Copiii fac orice le trece prin cap, netinand cont de ce zic ceilalti din jur. Daca m-as apuca in acest moment sa rad si sa ma joc ca un copil in cafeneaua in care sunt, toti ceilalti m-ar filma si ar rade de mine. Egoul meu m-ar face sa rosesc si sa ma opresc, nelasandu-ma sa ma bucur de bucuriile interioare. Personalitatea atrage cu ea seriozitatea, maturitatea, cautarea, nemultumirile, perfectiunea, frustrarile. Esenta atrage cu ea momentul, bucuria, emotiile pozitive, creativitatea, joaca, implinirea, improvizatia”, afirma psihologul.

Copiii vor doar iubire, mancare si joaca, nu cauta perfectiunea

Toti acesti factori declansatori, care ne “fura” bucuria, se realizeza direct proportional cu severitatea, neobservatia, neatentia cu care parintii si profesorii isi educa copiii. in opinia specialistului, fixand ideile proprii, parintii opereaza primii ani ai vietii copiilor in modul in care acestia au vrut sa fie tratati cand au fost copii.

“Perfectiunea si cautarea tot timpul a dorintei de multumire a copilului este meseria numarul unu a unui parinte. Copiii nu cer asa ceva. Ei cer doar dragoste, mancare si timp de joaca. Ei nu stiu ce este perfectiunea. Educatia este dorinta adultilor. Etapele pe care un parinte le are de facut pentru dezvoltarea intr-un mod armonios a unui copil, sunt legate de modul in care adultul reuseste sa se puna in locul copilului si sa vada lumea cu ochii sai. Atentia pe care copiii o au fata de lucrurile pe care le au in preajma, este uriasa fata de atentia adultilor pentru acestea. Copii, traind in prezent, iar adultii, in imaginatie, putem observa motivul pentru care cele mai frumoase amintiri sunt in memoria noastra, din copilarie. Adultii incep sa uite dupa perioada copilariei, si nu raman decat franturi in memorie”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Stramosii nostri au lasat aceste invataturi de baza, sub forma de simboluri regasite in picturi, dar si sub forma scrisa in nenumarate carti. Chiar si Biblia sublimineaza nevoia omului de a fi copil toata viata pentru a fi fericit: “si chemand Iisus un prunc, l-a pus in mijlocul lor (apostolilor) si a zis: Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului