Dezvoltare personala

# agatare de planuri #planuri #pandemie

Pandemia ne-a invatat cum sa nu ne mai agatam de planuri

Pentru multi dintre noi, anul 2020 a inceput ciudat si a continuat cu frustrari, multe planuri au fost dejucate si multe proiecte au picat. Pentru multi a fost, pana acum, un „dezastru”, un carusel de emotii si de stari: de la revolta, frustrare, teama, panica, furie, pana la dureri fizice si tensiune.

Cu toate acestea, psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), afirma ca fiecare dintre noi am invatat cate ceva din aceste experimente nefaste - unii lucruri practice (cum ar fi sa faca prajituri), altii au constatat ca scoala poate fi si online, iar altii si-au regasit sinele demult pierdut.

“Dincolo de toate, poate una dintre cele mai importante lectii pe care aceasta pandemie ne-a oferit-o indirect se poate rezuma in cateva cuvinte: Incetati sa stati agatati de planurile pe care le faceti! Multi stim asta in teorie; asteptarile nu duc nicaieri, iar atasamentul fata de planul initial poate fi daunator. Si totusi, nevoia de control pune de multe ori stapanire pe actiunile noastre. Astfel, ne trezim ca planificam, anticipam si calculam fiecare pas. Este important sa realizam ca viata ne pune pe drumul cel mai potrivit pentru noi. A sta intr-o constanta frica de viitor doar adanceste orice sentiment de anxietate. Avem nevoie de obiectivele clare si sanatoase, de un scop si de o directie in viata. Limita dintre a-ti stabili obiective cu un minim de pasi si a-ti planifica urmatorii ani este totusi subtila. Da, exista si obiective marete (Huge Unbelievable Great Goals). Obiective pentru viata. Lucruri care presupun investitii mai mari de timp, resurse si energie. Asta nu inseamna ca se va intampla exact cum l-am formulat initial. De pe o zi pe alta, pot sa apara schimbari majore in viata noastra. Sa ne atasam de planurile facute este doar o cale de a ajunge la suferinta si durere. Tot ce nu se intampla cum ne-am propus poate sa ne scada motivatia, increderea in noi si determinarea de a mai continua”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Ce ramane de facut atunci?

In primul rand, stabileste-ti obiective, adica alege o directie in viata ta. Dupa asta, fa ceea ce tine de tine si fii pregatit sa te adaptezi mereu! Fii constient ca obiectivele noastre sunt vise si idei si asa raman pana in clipa in care devin realitate. Unele nu se vor implini niciodata. La altele vom renunta noi. Altele, se vor implini exact cum am sperat, iar altele se vor implini sub o forma diferita. Oricum ar fi, importanta este atitudinea! Cu incordare, tensiune, stres, frustrare, durere si sacrificii prea mari, isi pierd sensul. Cu calm, concentrare, rabdare, o atitudinea flexibila si creativa, vei ajunge acolo cu zambetul pe buze! Cum? Nu se stie inca. Vei sti abia dupa ce le vei fi atins. Important este sa ajungem cu bine la obiectivele noastre, indiferent care sunt ele”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare