Dezvoltare personala

#om puternic #slabiciuni #oportunitati #dezvoltare personala

Omul puternic vede slabiciunile ca oportunitati

A fi puternic nu insemna sa nu ai slabiciuni, ci sa ai capacitatea de a ti le recunoaste si de a le invinge. Orice om puternic are puncte slabe din care poate invata.

In opinia psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), slabiciunea este doar un mit, menit sa ne tina pe loc, sa ne intimideze, astfel incat sa nu avem curajul de a cere mai mult de la noi, de la viata sau de la ceilalti. "Diferenta dintre un om puternic si ceea ce numim a fi "slab" consta in modul in care isi gestioneaza acele slabiciuni. Cel care este vazut ca fiind puternic vede slabiciunile ca oportunitati de a creste. Profita de ceea ce nu stie, se motiveaza si isi depaseste acele limitari. Nu este niciun secret, nici o gena mai speciala. Este pur si simplu un tip de gandire orientat catre solutii si rezultate, catre depasirea limitelor si evolutie constanta", explica psihologul Andra Tanasescu.

Eroii sunt criticati cand isi arata fata umana, cea vulnerabila

Totodata, specialistul afirma ca orice om, oricat de neclintit pare din afara, poate simti frica si neliniste. Poate plange si poate avea uneori nevoie de o vorba de incurajare, de o imbratisare sau de odihna.

"Multe persoane judeca astfel de oameni atunci cand lasa garda jos si isi arata partea vulnerabila. isi construiesc in mintea lor imaginea unor oameni imbatabili, indestructibili care nu au privilegiul de a fi umani. Astfel de oameni curajosi sunt de multe ori "divinizati" de ceilalti si sunt criticati daca isi arata partea umana. Din pacate, "divinizatorii" fac aceste lucruri pentru a-si crea scuza perfecta ca sa nu isi depaseasca propriile limitari. Este mai simplu sa spuna "El poate, pentru ca el este special. Eu sunt un simplu muritor de rand si asa sunt eu. Nu ma pot schimba". Acest lucru, in mintea lor, ii scuteste de responsabilitate si de efortul de a se apuca de treaba", declara psihologul Andra Tanasescu

Gestionarea criticii este cheia curajului

Cei asumati vor sti cum sa gestioneze critica si vor alege sa arate aceasta parte vulnerabila celor care vor aprecia curajul lor, pe restul eliminandu-i din randurile lor. Ceilalti, se vor speria in fata judecatii si se vor inchide in cochilia lor poate pentru totdeauna.

"Problema cea mai mare a oamenilor este lipsa de asumare a propriilor frici si "slabiciuni", fapt ce determina aparitia unei aparente masti de putere, care vine in realitate cu foarte multa presiune. Tot ce face este sa consume omul din interior, putin cate putin, pana cand acesta va ceda. Puterea adevarata nu vine din a nu plange niciodata, ci din curajul cu care recunoastem ca avem nevoie sa plangem; vine din decizia de a ne da voie sa o facem, sa traim tristetea, iar apoi putem sa ne ridicam mai puternici", conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului