Dezvoltare personala

#perfectionism #obsesie

Metode pentru a invinge perfectionismul

Perfectionismul este considerat de multi o virtute, insa atentia prea mare acordata detaliilor poate duce cu usurinta la pierderea viziunii generale.

Specialistii spun ca perfectionismul este inamicul creativitatii si al productivitatii. Atunci cand devine o obsesie , perfectionismul se transforma in incapacitatea de a avansa in orice proiect, prins in capcana detaliilor.

Traind intr-o lume imperfecta, perfectionismul obsesiv devine un defect, lipsa capacitatii de a vedea padurea din cauza copacilor. In doze mici, atentia la detalii este un atu in viata personala si in cariera, insa perfectionismul risca sa paralizeze complet persoana afectata.

Afla cum sa lupti impotriva perfectionismului, in noua pasi:

 

1  Renunta la competitie

 

Cei mai multi perfectionisti sunt foarte competitivi si vor sa fie cei mai buni in orice domeniu. Pentru a invinge aceasta obsesie, este important sa eviti mediile competitive.

Fie ca e vorba despre un hobby sau o , evita situatiile in care cei din jur se intrec pentru a atinge un scop, iar esecul nu este o optiune.

 

2  Creeaza-ti propriile reguli

 

Deoarece nu poti evita toate situatiile competitive, este important sa iti creezi propriile reguli pentru a tine sub control perfectionismul.

Atunci cand este posibil, evita sa verifici rezultatele activitatilor tale. Nu te mai compara cu cei din jur atunci cand simti ca intreaga ta valoare ca persoana depinde de rezultatul unei singure actiuni.

 

3  Renunta la asteptarile nerealiste

 

Perfectionismul este hranit in majoritatea timpului de asteptarile nerealiste. Stavileste-ti asteptarile si obiectivele astfel incat sa fie realiste. Odata ce le atingi nu vei mai simti starea de anxietate puternica asociata esecului.

Un obiectiv ca "vreau sa curat toata casa intr-o ora" este imposibil de dus la bun sfarsit. Inlocuit cu "vreau sa curat casa astazi", el poate deveni un obiectiv implinit si o sursa de energie pozitiva care te va motiva si in alte activitati.

 

4  Foloseste momentele de liniste

 

Adu-ti aminte care au fost cele mai puternice momente din viata ta in care te-ai simtit complet liber de anxietate si de frica.

Foloseste aceste momente pentru a-ti tine sub control pornirile perfectioniste. Daca reusesti sa intri intr-o stare asemanantoare ultimului moment de liniste, vei trata cu mai putina importanta lucrurile care, cu cateva minute inainte, ti se pareau cruciale.

 

5  Arata-ti slabiciunile

 

Perfectionistii incearca sa promoveze o imagine de succes in toate domeniile celor din jur. Chiar daca te gandesti cu oroare la momentul in care ai putea arata o slabiciune, acest lucru poate fi apreciat de cei din jur.

Atunci cand iti recunosti o slabiciune, vei primi un raspuns pozitiv din partea celor din jur, care vor fi probabil usurati de faptul ca recunosti ca esti doar om.

 

6  Accepta-ti greselile

 

Fiecare greseala iti ofera o lectie care nu ar putea fi obtinuta prin succes. Invata sa-ti accepti greselile. Sentimentele negative prin care treci atunci cand nu esti multumit de rezultatul obtinut, trebuie acceptate, nu respinse.

Greseala si esecul sunt inevitabile si acceptarea lor te va ajuta sa mergi mai departe.

 

7  Completeaza-ti paleta de culori

 

Cei mai multi perfectionisti vad lumea in alb si negru: succes total sau esec lamentabil. Adauga cateva nuante, deoarece o viata traita doar in alb si negru iti va aduce mult mai putin satisfactii si mult mai multi nervi.

Situatiile complicate nu pot fi reduse la succes sau esec. Accepta caracterul imperfect al lumii, pentru a te indeparta de perfectionismul obsesiv.

 

8  Imparte sarcinile mari

 

Procrastinarea este, de cele mai multe ori, un simptom al perfectionismului. Amanarea in mod nejustificat a unui proiect din cauza potentialelor greseli pe care le prevezi nu te ajuta cu nimic.

Renunta la tergiversare atunci cand trebuie sa incepi o sarcina complexa, impartind-o in sarcini mai mici. Fiecare pas facut te apropie de rezultatul final care, chiar daca nu va fi perfect, va fi mai bun decat nimic.

 

9  Fii tu insuti

 

Perfectionismul poate fi o dovada de lasitate, de conformitate la cerintele mediului din jurul tau, in timp ce prin acceptarea sinelui dai dovada de curaj.

Atunci cand vrei sa faci totul perfect, cauti varfurile din fiecare domeniu si le imiti. Imitatia nu este insa o forta creativa si nu te va ajuta sa te impaci cu tine insuti.

Aplica solutiile cele mai potrivite pentru tine, in lupta impotriva perfectionismului, si nu mai lasa detaliile si micile esecuri sa te paralizeze. Incearca in fiecare zi sa vezi padurea dincolo de copaci si vei reusi sa castigi lupta cu perfectionismul obsesiv.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare