Dezvoltare personala

#invatare #dezvoltare personala #metode

Metode de invatare chiar inaintea unui examen

Fie ca e vorba despre lucrarile sau tezele din liceu, proiectele sau examenele din facultate sau testele de la sfarsitul unui curs de perfectionare profesionala , cei mai multi oameni au ajuns cel putin o data in situatia de a invata rapid, pe ultima suta de metri. Afla care sunt metodele de invatare care te pot ajuta chiar inaintea unui examen.

Ultima zi inaintea unui examen, fie ca e vorba de o institutie de invatamant sau de un curs de pregatire sau perfectionare pe care il urmezi la locul de munca, trebuie sa fie destinata recapitularii, pentru ca informatiile sa iti fie la indemana in ziua testarii.

Adesea, fie din cauza procrastinarii sau a unui program foarte incarcat, invatarea in ziua de dinaintea examenului devine o necesitate. Afla care sunt metodele de invatare care te ajuta pe ultima suta de metri.

Nu te epuiza inaintea examenului

Inaintea unui test important, somnul este absolut necesar. Daca petreci toata noaptea incercand sa inveti, vei ajunge la examen epuizat si confuz si risti chiar sa incurci informatiile pe care erai sigur cu o zi inainte.

Excesul de cafea si de bauturi energizante si invatatul fara pauza cresc riscul ca tu sa dai un randament mai mic la examen decat in situatia in care ai fi invatat mai putin dar ai fi mers la examen odihnit si cu mintea limpede.

Alege momentul si locul potrivit

Daca mai ai foarte putin timp la dispozitie pentru a invata, incearca sa eviti orice factor care ti-ar putea distrage atentia: inchide telefonul mobil si evita sa asculti muzica sau sa lasi televizorul pornit.

Lumina naturala te ajuta sa inveti mai bine dar, daca nu o mai ai la dispozitie pana in momentul examinarii, studiaza intr-o camera bine luminata. O lumina difuza te va obosi si va face cititul si mai dificil.

Dimineata este momentul cel mai potrivit pentru a invata, intre orele 9:00 si 11:00, dar creierul functioneaza la parametri buni si in intervalul 16:00 - 19:00.

Metoda RICAR

RICAR, acronim pentru rasfoire, intrebari, citire activa, amintire si recapitulare este o metoda eficienta de invatat in momentele in care mai ai putin timp la dispozitie inainte de testare.

Rasfoirea generala implica consultarea a cat mai multe surse de informatie relevanta pentru testul care te asteapta. Dupa ce ai citit tot ce aveai de citit, formuleaza-ti nelamuririle sub forma unor intrebari, scrise pe hartie.

Citirea activa are la baza intrebarile formulate anterior. Cautand raspunsurile corecte in text, vei retine exact ce ai nevoie.

Amintirea implica stabilirea de conexiuni intre informatia pe care vrei sa o asimilezi si alte cunostinte din surse sigure din trecut.

Recapitularea, realizata prin reluarea ideilor principale, te ajuta sa retii mai bine informatia necesara. Daca mai ai nelamuriri, rezolva-le acum, bazandu-te pe materialul pe care il ai la dispozitie.

Sfaturi pentru ultimul moment

Daca ai la dispozitie teste recapitulative pentru cursul pe care l-ai urmat, foloseste-le. Adesea, ele contin indicii importante asupra modului in care vor fi formulate intrebarile finale ale examenului.

Nu ignora primele si ultimele pagini ale unui capitol, deoarece acestea pot contine adesea conceptele cheie discutate pe larg in interior si te pot ajuta sa creezi mai usor conexiuni logice.

Metoda RICAR poate functiona si mai bine daca iti iei notite sub forma unor scheme in timp ce studiezi. Astfel, vei putea consulta din nou conceptele cheie si in timpul recapitularii si inainte de examen.

Pentru a fi in forma inainte de examen, citeste inca o data notitele cu voce tare. Astfel, vei putea depista mai usor potentialele erori, deoarece vei procesa informatia asimilata prin doua simturi : cel vizual si cel auditiv, lucru ce poate face diferenta intre o nota onorabila si un rezultat dezamagitor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare