Dezvoltare personala

#picioare incrucisate #posturi corp #limbajul trupului

Limbajul trupului. Pozitiile corpului care te tradeaza

Atunci cand vorbim cu cei din jur, doar 7% reprezinta limbajul verbal, la care se adauga 38% comunicarea paraverbala - 0variatii ale vocii, intonatia, viteza cu care vorbim, pauzele etc. Cel mai mare procent, 55%, il reprezinta limbajul non-verbal, in principiu fiind vorba de limbajul trupului, arata concluziile unui studiu realizat de dr A. Mehrabian.

Oamenii au tendinta de a se focusa pe cuvinte, pe informatiile articulate pe care vor sa le transmita, incat nu iau in considerare ca anumite parti ale corpului lor ii contrazic. “Aceasta discrepanta majora intre ceea ce spune gura si ce transmite corpul s-a acutizat in epoca Facebook, deoarece oamenii si-au pierdut din antrenamentul comunicarii fata in fata. Oamenii au uitat sa transmita emotii reale, au uitat ca in intreg procesul de comunicare, corpul nostru ne confirma sau ne infirma cele transmise. ingrijorator este faptul ca oamenii au uitat chiar si de importanta comunicarii paraverbale. Multi nu reusesc sa-si adapteze tonul vocii la contextul social, vorbesc mult prea lent sau, dimpotriva, mult prea repede, prea tare sau prea incet. Din cauza acestor inadvertente, oamenii nu se mai inteleg unii cu altii fata in fata, iar acest lucru poate duce la irascibilitate din partea ambelor parti sau chiar la certuri”, afirma psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog si Trainer NLP.

Bratele si picioarele “vorbesc” mai mult ca noi

Exista cel putin 6 pozitii ale corpului la care sa fim foarte atenti atunci cand vorbim cu o persoana. Daca vom fi mai atentia la posturile pe care le adoptam atunci cand purtam o conversatie cu o alta persoana, vom observa imediat ca acea persoana devine mai receptiva, mai interesata si mai deschisa in raport cu noi.

  1. Bratele incrucisate la piept. Atunci cand persoana cu care vorbesti isi incruciseaza bratele la piept inseamna, de cele mai multe ori, ca persoana cauta la un nivel inconstient sa se protejeze si foloseste bratele pe post de scurt. “Modul in care isi incruciseaza bratele precum si momentul din discutie in care o face poate determina cauza pentru care cealalta persoana adopta aceasta postura. Cele mai intalnite motive pentru care oamenii isi incruciseaza bratele la piept sunt: nesiguranta sau neincrederea in sine, reticenta sau retinere in exprimarea emotiilor, invadarea spatiului personal si nevoia de protejarea a acestuia, plictiseala sau ostilitate (atunci cand bratul dominant este cel drept)”, explica psihologul Andra Tanasescu.

  2. Mainile in buzunar. “Atunci cand persoana cu care suntem in dialog isi baga mainile in buzunar, poate fi de asemenea un semn de nesiguranta ori un semn de rusine. in functie de context si de modul in care este facut acest gest, poate fi privit si ca un gest de disponibilitate sexuala, mainile actionand ca niste indicatoare catre organele sexuale”, crede specialistul.
  3. Bratele deschise, relaxate. “Atunci cand observam o persoana cu bratele relaxate, pe langa corp, acesta este un semn ca persoana se simte relaxata, confortabila, fiind in majoritatea cazurilor un indicator al unei persoane calme si deschise. imbinata cu o postura dreapta (spatele drept, pieptul in fata, privirea ridicata), aceasta poate indica faptul ca persoana este increzatoare si sigura pe sine”, declara psihologul.
  4. Picioarele stranse, lipite sau incrucisate. “La fel ca in cazul bratelor incrucisate, si in cazul picioarelor lipite, stranse sau incrucisate, persoana simte nevoia de a se proteja. Aceasta protectie poate sa fie un indicator al nesigurantei sau al neincrederii in sine, ori al senzatiei de pierdere a controlul, din teama, etc”, spune Andra Tanasescu.
  5. Picioarele intinse, incrucisate sau drepte. “Atunci cand observam o persoana asezata cu picioarele intinse si incrucisate, poate insemna ca acea persoana se simte nesigura si incearca sa mascheze acest lucru adoptand o pozitie care pare relaxata. Daca isi tine picioarele intinse in fata, dar fara sa le incruciseze, atunci persoana cauta sa isi mareasca spatiul pe care il ocupa si astfel domina prin pozitie si printr-o atitudune relaxata. in functie de situatie si context, aceasta pozitia chiar poate fi intr-adevar si o dorinta relaxare dupa o zi lunga, persoana in cauza cautand sa se odihneasca intr-o pozitie comoda, lejera”, explica specialistul.
  6. Picioarele relaxate, cu talpile pe podea. „In majoritatea cazurilor, acest tip de pozitie o adopta persoanele sigure, increzatoare, optimiste si deschise. De asemenea, o persoana care sta in acest fel, stie ce are de facut, cum sa o faca si este constienta de propriile forte si capacitati. Cunoaste modul in care poate sa actioneze si mai mereu reuseste sa gaseasca o solutie sau o cale pentru a duce lucrurile la bun sfarsit”, conchide psihologul si trainerul Andra Tanasescu.

Sursa foto: theemotionmachine.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare