Dezvoltare personala

#somn #depresie #fericire #sustanta chimica #dopamina #hipocretina

Hipocretina, posibila cauza a fericirii

Este bine cunoscut faptul ca dopamina, substanta secretata de creier, are un rol important in determinarea dispozitiei, insa cercetatorii au descoperit o noua substanta care contribuie la schimbarile comportamentale. Hipocretina este un mediator chimic, care regleaza ritmul somn-veghe si momentul aparitiei perioadelor de somn de tip REM. Astfel, hipocretina poate influenta starea de bine, iar absenta acesteia ar putea duce la depresie.

Lipsa celulelor nervoase hipocretine cauzeaza depresie

Intr-un studiu realizat in anul 2000, Jerome Siegel, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, si colegii sai au constatat ca persoanele care sufera de narcolepsie si cataplexie au cu 95% mai putine celule nervoase hipocretine, comparativ cu restul oamenilor.

Narcolepsia reprezinta o tulburare neurologica caracterizata prin perioade de somn necontrolate. Persoanele care sufera de narcolepsie au dificultati in a ramane active perioade mai mai mari de timp si adorm oriunde, indiferent de circumstante.

Cataplexia reprezinta disparitia brusca a tonusului muscular si survine ca urmare a trairii unor emotii puternice, agreabile sau neplacute. Aceasta stare poate dura de la cateva secunde pana la cateva minute.

In cazul narcolepsiei, depresia este una dintre starile care caracterizeaza aceasta afectiune. Astfel, cercetatorii au facut o asociere intre lipsa celulelor nervoase hipocretine si depresie. Persoanele care sufera de narcolepsie sunt predispuse la a dezvolta depresie din cauza lipsei hipocretinei.

Prin urmare, cresterea nivelului de hipocretina imbunatateste starea de spirit si capacitatea de alerta si ii face pe oameni sa fie mai activi, mai fericiti.

Factorii care stimuleaza nivelul hipocretinei

Nivelul hipocretinei creste in cazul in care oamenii primesc vesti bune sau interactioneaza cu familia si prietenii. Prin intermediul hipocretinei se poate controla nivelul fericirii si al furiei. Cu cat exista mau multe celule nervoase hipocretine, cu atat starea de fericire este mai mare. In cazul furiei lucrurile stau invers. Mai putine celule hipocretine duc la stari de neliniste, furie si dificultati in mentinerea controlului in timpul starilor emotionale puternice.

Sursa foto: ikondice.cz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare