Dezvoltare personala

#motivatie de anul nou #noul an #motivatie

Hai cu motivatia in Noul An!

New Year, new Me este una dintre cel mai des folosite fraze la inceput de an. Si este adevarat, caci fiecare moment imi aduce ceva, nu raman cea/cel de ieri, sunt mai bogat/a cu experientele fiecarui an. Gata, am inteles ca eu sunt sursa propriei mele stari de bine si mi-am propus ca odata cu noul an sa ma reinventez, sa incep proiecte noi, sa fac schimbarile pe care, oricum, mi le doream demult.   

Stii vorba aceea cu 10% inspiratie, 90% transpiratie? Iar perseverenta este data de motivatie. Studiile psihologice arata ca motivatia este o conditie esentiala si complexa pentru a obtine rezultate. Oricare ar fi obiectivul tau - sa slabesti, sa fii mai productiv la munca, sa reusesti sa strangi bani etc -  exista anumite trucuri care te pot ajuta sa-ti pastrezi motivatia pentru a realiza ce-ti doresti.

Imparte un obiectiv mare in cateva mai mici

Nu-i asa ca e bine sa iti setezi obiective marete? Insa, de multe ori, acest lucru poate fi descurajant pentru ca nu vei vedea rezultatele dorite de pe o zi pe alta. Pentru a te motiva suficient, iti recomandam sa imparti proiectul pe care ti l-ai propus in mai multe "mini proiecte". Adica, daca ti-ai propus sa slabesti 20 de kg anul acesta, seteaza-ti ca scop sa slabesti 2 kg in primele doua saptamani, de exemplu. Fiind un obiectiv mai usor de atins, te poti bucura de victorii mai mici intr-un timp mai scurt capatand, pas cu pas, incredere in fortele proprii... ca doar nici lui Superman nu ii ieseau toate din prima ;)

Recompenseaza-te des

Pe principiul „dupa fapta si rasplata”, ofera-ti ceva ce iti face placere pentru fiecare mica reusita. Poate fi o plimbare in aer liber, un episod din serialul preferat sau chiar ceva dulce. Pana la urma, chiar daca scopul este sa scazi in greutate si timp de cateva saptamani ai mancat sanatos, atunci, o bombonica sau un biscuit nu va dauna grav progresului de pana acum. Insa, echilibrul este cheia: sa fie o singura gustare, un singur episod si asa mai departe. Si iata si o dovada de putere personala!

Acorda atentie lucrurilor pozitive

Desi, poate, iti doresti mult sa obtii un anumit rezultat, toata calatoria pana acolo s-ar putea sa ti se para o corvoada. Sa te simti pedepsit/a zilnic si sa percepi doar greutatile. Mai bine vezi mereu lucrurile pozitive sau, altfel spus, gaseste ceva bun in orice ti se intampla.  De exemplu, ai putea sa te gandesti la alte reusite din trecut. Asta te va ajuta sa ai mai multa incredere in tine. De asemenea, seara, aminteste-ti unul sau mai multe lucruri bune care ti s-au intamplat de-a lungul zilei. Manifesta recunostinta si optimism iar ziua care vine chiar ti le va aduce! Vorba unui personaj celebru: ”In fond... si maine este o noua zi.”

Nu lasa esecurile sa te descurajeze

Recunoaste, si tu ai tendinta sa renunti atunci cand apare primul obstacol. Chiar daca ai mancat prea mult o zi, doua, trei, nu renunta la ceea ce ti-ai propus. Intoarce-te la obiectivul tau si continua sa mananci sanatos sau sa mergi la sala. Daca ai cheltuit luna aceasta mai mult decat trebuia, asta nu inseamna ca luna viitoare nu vei reusi sa strangi bani. Nu te descuraja si, mai ales, nu te invinovati! Sunt multe lucruri pe care nu ai cum sa le controlezi. Cum zicea Caragiale: „Lupta si da-i, si da-i si lupta” - pentru ca perseverenta e cheia.

Creeaza un spatiu productiv

Spatiul in care lucrezi/locuiesti este vital pentru nivelul tau de productivitate & buna dispozitie. Cercetatorii de la Universitatea California au aratat ca persoanele care locuiesc in case dezordonate, cu mormane de haine si hartii la vedere, demonstreaza o crestere semnificativa a nivelului de stres.

"Curatenia ofera oamenilor un sentiment de asumare si control asupra propriului mediu." – Darby Saxbe, profesor asistent de psihologie la Universitate. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci zilnic curatenie generala! Cine are timp de asa ceva?! Asigura-te ca faci regulat ordine in casa/birou, stergi praful, dai cu aspiratorul / mopul. Pentru a prinde doi iepuri deodata, alege un detergent cu un miros placut, care sa te incarce cu o doza extra de energie. Detergentul de pardoseli Asevi Green e o varianta minunata daca iti place un parfum sofisticat, proaspat si persistent – o combinatie de esenta de vanilie, lemn de santal, fructe de padure, flori albe, rozmarin, mar si iarba verde.

Dincolo de aceste idei de baza, tine minte ca tu stii cel mai bine ce te motiveaza. Important este sa pui in aplicare, nu sa ramana o simpla rezolutie amanata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare