Dezvoltare personala

#agitatie sarbatori #sarbatori fara stres #cadouri sarbatori

Ghid pentru sarbatori fara stres

In supermarket, la piata, la mall, pe strada, agitatia specifica sarbatorilor s-a instalata deja si se acutizeaza pe zi ce trece! Iata cum poti depasi episoadele de stres legate de cumparaturi si sa te bucuri de ceea ce reprezinta cu adevarat sarbatorile.

Psihologii atrag atentia ca sarbatorile sunt sarbatorile inseamna, de fapt, sentimentul de implinire pe care il avem alaturi de cei dragi, si nu alergatura dupa cadouri.

Psihologul Bogdana Bursuc spune ca unul dintre principalele motive pentru care oamenii au tendinta de a cheltui peste masura e lipsa placerilor din viata lor.

„Traim intr-un context in care avem foarte putin acces la placere“, explica Bursuc pentru „Weekend Adevarul“. Ambianta, pentru cei mai multi dintre noi, suna cam asa: muncim de dimineata pana seara, petrecem mult timp in trafic, incat, la finalul zilei, ne ramane foarte putin timp sa facem lucrurile care ne plac. Astfel, spune psihologul, oamenii tind sa compenseze acest gol printr-o bucurie imediata – cumparaturile.
„Activitatile cu valoare de recompensa, care ar trebui sa faca parte in viata noastra, nu prea mai exista, pentru ca n-avem timp sa le facem. Traim intr-o epoca de tipul «microwave world», in care totul trebuie sa se intample repede ca sa te poti adapta. De aceea, incercam sa gasim activitati care sa ne ofere placere repede. Pentru o plimbare in parc, o masa cu prietenii, trebuie sa investim cateva ore. A cumpara insa ceva ne ofera o satisfactie rapida“, explica psihologul, care adauga ca acest nou tip de comportament se rasfrange si asupra sarbatorilor. in cautarea de placeri imediate, am uitat sa reflectam la semnificatia religioasa a sarbatorii si la mesajul de dragoste pe care il poarta, crede psihologul. „Ne trezim ca, de Craciun, devine mai important sa cumparam cadouri decat sa ne apropiem de ceilalti, sa ne vedem cu cei dragi, sa le oferim timpul nostru“, explica psihologul.

Tot specialistii sunt de parere ca noi suntem suntem singurii care decidem cum ne petrecem aceste sarbatori.

Iata ce cateva trucuri de la psihologi pentru a evita stresul specific sarbatorilor:

  • Stabileste-ti obiective realiste; nu-ti propune foarte multe de facut, pentru ca asta conduce la epuizare si, ca urmare, la irascibilitate si deprimare.
  • Nu pregati totul singur/a Oboseala si suprasolicitarea iti vor modifica in rau dispozitia. Cu cat alegi sa faci mai putine, cu atat vei avea mai multa energie pentru lucrurile cu adevarat importante: familie si prieteni;
  • Creeaza-ti un buget pentru cadouri si cumparaturi si respecta-l;
  • Nu folos cardul de credit. heltuielile suplimentare de sarbatori nu te deprima acum, dar vor pune o presiune suplimentara asupra ta in perioada care va urma;
  • Reconsidera cheltuielile excesive legate de cadourile de Craciun si practica simplitatea, creativitatea, dragostea si bunatatea.

Sursa foto: india.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului