Dezvoltare personala

#conversatie #dialog #comunicare #conversatie politicoasa

Fraze de evitat intr-o conversatie

Fara sa ne dam seama, riscam adesea sa-i suparam sau sa-i insultam pe cei din jur chiar si printr-o simpla intrebare. Afla care sunt frazele de evitat intr-o .

Nimeni nu este ferit de comentariile celor din jur, care pot fi, de multe ori, neplacute. Fie ca e vorba de un simplu "Pari obosita" sau de un "De ce te-ai tuns?", unele intrebari sau comentarii risca sa-i jigneasca pe cei din jur, fara sa ne dam seama.

Vezi care sunt cele mai des intalnite fraze care ar trebui evitate in orice conversatie si afla cum le poti face fata.

 

1  "Nu te supara, dar..."

 

Cand incepi astfel o fraza, ii spui practic interlocutorului tau ca urmeaza sa-l superi. Faptul ca ii spui cuiva sa nu se simta jignit nu anuleaza cu nimic insulta care urmeaza. Atunci cand simti nevoia sa adaugi aceasta expresie inaintea unei fraze, probabil ca nu ar trebui sa o spui deloc.

 

2  "Pari obosita/stresata/suparata"

 

Nimeni nu vrea sa i se spuna ca are cearcane sau o grimasa permanenta. Potrivit Legilor lui Murphy, auzi un asemenea comentariu tocmai atunci cand nu te simti deloc asa. Faptul ca ii spui asta unui apropiat genereaza sentimente de insecuritate si probabil chiar va ajunge sa arate obosit sau suparat.

 

3  "Cand nasti?"

 

Aceasta intrebare tinde sa isi faca aparitia tocmai atunci cand nu e vorba de niciun copil si uneori nici macar de cateva kilograme in plus. Daca nu ti-a spus ca e insarcinata, aceste cuvinte nu trebuie sa-ti iasa pe gura.

 

4  "Chiar ti-era foame, nu?"

 

Cel mai usor mod de a strica cuiva pofta de mancare sau digestia este aceasta intrebare care pune in discutie manierele sau modul in care cineva mananca. Cele mai obisnuite raspunsuri posibile sunt "Da" sau "Mda", astfel incat aceasta fraza nu ajuta cu nimic conversatia, dar ii poate face pe cei din jur sa se simta prost.

 

5 " Vai , ce slaba esti!"/"Vai, cat te-ai ingrasat!"

 

Greutatea este un subiect sensibil pentru multi oameni. Chiar daca persoana in cauza incearca sa scape de cateva kilograme, remarca ta ii poate sugera ca arata prea slaba sau chiar trasa la fata.

Persoanele care nu sunt complet lipsite de tact vor folosi "Vai, cat te-ai ingrasat!" doar pentru femeile insarcinate. Din pacate insa, cele mai multe femei accepta cu greu schimbarile prin care trece trupul lor in timpul sarcinii, astfel incat comentariul le poate afecta negativ starea, mai ales atunci cand emotiile sunt dominate de hormoni.

 

6  "Cand te mariti?"/"Cand faci si tu copii?"

 

Daca trebuie sa intrebi, probabil ca nu e treaba ta. Daca intrebarea ta nu vine cu putin timp inaintea unui eveniment fericit, ea poate fi considerata lipsita de tact.

 

7  "Ar trebui sa zambesti mai mult. Iti sta bine"

 

Zambetul este o consecinta directa a starilor interioare. Daca cineva nu se simte bine, nu e momentul sa-i sugerezi sa tina pe buze un zambet fals, doar pentru a te multumi.

 

8  "Arati bine la varsta ta"

 

Chiar daca ai intentionat sa oferi cel mai sincer compliment , aceasta fraza tinde sa fie considerata o greseala in cele mai multe conversatii. Mentionarea varstei invita comparatii cu alti oameni, asa ca limiteaza-te la un simplu "Arati bine".

 

9  "Eu n-as putea sa port asa ceva"

 

Daca intentia vorbitorului a fost sa faca un compliment, atunci ar trebui sa completeze rapid fraza. E vorba de o pereche de pantaloni stramti? Incearca un "Eu n-as putea sa port asa ceva, pe mine pur si simplu nu ar sta la fel de bine".

 

10  "Ai fost prea buna pentru el"

 

Chiar daca incerci sa consolezi pe cineva dupa o despartire, aceasta replica poate fi adesea considerata o insulta legata de gustul sau inteligenta ei in a alege barbatul potrivit.

"El a pierdut" este o fraza care transmite mesajul dorit, fara sanse de a nu fi interpretat corect.

Cand cineva iti spune una dintre frazele de mai sus si te simti insultat, cea mai rapida modalitate de a incheia discutia este schimbarea subiectului. In cazul in care e vorba de comentarii repetate din partea unui prieten apropiat, poti sa-i explici de ce aceste intrebari sau remarci nu sunt potrivite.

Daca tu esti cel care care ai facut comentariul si iti dai seama de eroare in timp ce il spui, un simplu "Imi pare rau" este de ajuns. Daca iti ceri scuze intr-un mod elaborat, prelungesti momentul stanjenitor.

In cele mai multe cazuri, aceste comentarii inoportune vin dintr-o sincera dorinta de a comunica. Chiar daca nu ti-a facut placere, nu iti irosi energia pentru astfel de fraze nepotrivite. Cea mai buna modalitate de a te simti mai bine dupa o astfel de gafa este sa te bucuri de faptul ca tie ti se intampla mai rar sau niciodata.
 

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului