Dezvoltare personala

#exercitii de putere # sfatul psihologului #psiholog #emotii

Exercitii de putere: Schimbarea emotiilor. Sfatul psihologului

Emotia ne ghideaza trupul sa mergem, sa facem, sa alegem si sa actionam. Aceasta pretinde ca stie uneori mai mult decat mintea, iar noi tindem sa o credem.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, limbajul nostru interior pastreaza o anumita forma asupra realitatii, din care este greu sa iesi. “Emotia este cararea prin care omul calatoreste mai usor catre ce-si doreste. Vrea o stare de zmeu, se face puternic, vrea dragoste, o cauta si isi deschide inima, vrea sa vada caldura altora, se transforma in caldura interioara, si tot asa. Emotiile nu sunt bune sau rele. Ele doar sunt, si corpul nostru reactioneaza intr-un fel sau altul la ele. Doar ca nefiind civilizate, educate, emotiile ajung sa ne controleze, sa ne domine comportamentul si de multe ori ne indeparteaza obiectivele. Cei mai multi dintre noi suntem o adunatura de sentimente si senzatii, care noi credem ca sunt emotii. Ele nu sunt. Emotiile sunt ceva de nivel inalt, pozitive si aducatoare de acea stare din care nu vrei sa iesi. E ca si cum esti indragostit de cineva in primele zile – saptamani. Acea energie din tine, o numesti emotie pozitiva, dragoste, indragosteala, etc. Imagineaza-ti acea emotie ca este prezenta tot timpul in viata, si ai energie pentru tot ce vrei, poti si-ti doresti. In acest caz, devii tu liderul emotiilor tale si le ghidezi catre ce vrei. In cazul adunaturilor de sentimente si senzatii care distrag omului atentia de la ce-i frumos si ce isi doreste, omul nu mai este in controlul vietii sale”, afirma psihologul Alexandru Plesea.

Afla ce emotii te “guverneaza”!

Ca sa testezi din care categorie faci parte, observa aceste lucruri:

  •  observa cu ce energie te trezesti dimineata
  •  observa daca poti lucra mai mult decat ceilalti
  •  observa daca atunci cand esti in natura, chiar simti natura
  •  observa daca atunci cand porti o discutie, poti avea energie sa fii pozitiv si optimist pana la capatul ei
  •  observa cate ore dormi pe noapte si daca te trezesti odihnit
  •  observa ce simti cand stai intre multi oameni
  •  observa cate emotii negative ai intr-o zi, noteaza-le
  •  observa la altii ce vrei sau ce nu vrei sa fie in tine
  •  observa daca te poti trezi cu o ora sau doua mai devreme decat ceilalti
  •  observa daca poti sta treaz cand ai energie buna in jur
  •  observa ce oferi cand ai pe cineva drag in jur
  •  observa cum vorbesti si privesti cand ai oameni in jur

“Aceste observatii conduc pe om catre schimbari interioare puternice. Transformarea este rapida, de la a fi sclavul unor sentimente si senzatii, la a controla si ghida catre un TU (EU) mai puternic, emotii si trairi mai inalte. Procesul poate dura si o viata, doar depinde de efortul pe care il faci omul. Un secret: Omul care exprima emotii sau sentimente negative ca: ingrijorari, frici, anxietati, frustrari, ganduri de razbunare, ganduri la viitor sau trecut, lene, neacceptare, teama, etc, poate ajunge sa nu ai aiba energie pentru el cat isi doreste. Emotiile negative trag energie din om. Emotiile pozitive ca: empatia, altruismul, compasiunea, atentia, dragostea, rabdarea, vointa, perseverenta, etc, aduc energie si pastreaza energia in TU (EU)”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Un exercitiu de schimbare a emotiilor pentru aceasta saptamana:

  1.  Transfera atentia din minte catre inima.
  2.  Simte sentimentul de iubire - gandeste-te la cineva pe care iti este usor sa il iubesti si concentreaza-te la acel sentiment de iubire 15 minute.
  3.  Trimite-ti acest sentiment de iubire si tie si celor din jur.

 

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii