Dezvoltare personala

# calmare #indecizie #psihologi #agitatie

Esti indecis si agitat? Iata ce trebuie sa faci pentru a te simti mai bine, potrivit psihologilor

Nicio zi nu seamana cu cealalta, totul este in schimbare, iar de cele mai multe ori ne confruntam cu situatii noi care ne scot din zona de confort. Impactul se vede imediat in ganduri si in tot corpul.

In opinia expertului in mindfulness Dana Predu, atunci cand vrem sa aflam cum ne simtim, primul lucru este sa ne verificam respiratia. “Cand restrictionezi sau modifici respiratia, diminuezi energia vietii. Senzatia de agitatie si de nehotarare este insotita de respiratie superficiala”, explica Dana Predu, autor al cartii „Minutul de mindfulness”.

Ce poti face in astfel de situatii?

Atunci cand ne confruntam cu o perioada in care ne simtim - fara sa ne dam seama de unde - indecisi sau agitati, putem incerca urmatoarele metode pentru a modifica respiratia.

 

1. Acorda-ti timp pentru a te imprieteni cu respiratia

“Cum este respiratia ta? Sacadata sau regulata? Linistita sau rapida? Adanca sau superficiala? Ai tendinta de a o stopa sau o grabesti? Observand respiratia obtinem o imagine corecta a momentului in care ne aflam si astfel putem aduce echilibru in felul in care ne simtim”, explica expertul in mindfulness Dana Predu.

2. Observa orice diferenta

“Acum esti in zona de baza, in punctul de start, esti prezent si alert. Daca continui sa iti observi respiratia, vei obtine echilibrul necesar de a merge mai departe cu bucurie - tu cu viata”, spune specialistul.

 

3. Fii unul/una cu respiratia

“Fii prezent cu fiecare respiratie, pe intreaga durata. Vei observa si o pauza scurta intre inspiratie si expiratie. Continua in ritmul tau!”, ne sfatuieste expertul in mindfulness Dana Predu.

Cum ramanem ancorati in prezent intr-o lume haotica?

Exista mai multe metode care te ajuta sa ramai ancorat in prezent in timp ce iti realizezi obiectivele zilei. O metoda mindfulness, pe care expertul mindfulness Dana Predu o foloseste adesea si cu succes la seminariile sale, este metoda “STOP”.

Metoda STOP este o mini meditatie care te indruma sa te concentrezi asupra respiratiei, a senzatiilor tale, asupra corpului si a experientei momentului prezent.

 

1. S de la STOP. Opreste tot ce faci! Acorda atentie la tot ce se intampla in jurul tau.

2. T este pentru a “trimite aer” in corpul tau. Inspira adanc astfel incat sa trimiti o cantitate generoasa de aer in plamani. Respira adanc. Regleaza senzatiile de respiratie. Acorda atentie si concentreaza-te asupra senzatiilor de respiratie chiar acum in acest moment. Scopul este de a fi pe deplin prezent cu calatoria completa a respiratiei in si din corp.

3. O este pentru “observatie”. Observa-ti corpul si emotiile. Ce senzatii simti in cap, umeri, brate si picioare? Simte ceea ce este prezent in corp. Apoi, largeste concentrarea in mediul inconjurator. Ce vezi, mirosi, auzi, simti?

4. P este pentru “prezenta”. Acum esti in momentul prezent, esti constient. Continua ceea ce faceai inainte cu bladete si cu intentia de a integra constientizarea momentului prezent.

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului