Dezvoltare personala

#game #jocuri video #dependenta jocuri #dependenta

Esti dependent de jocuri?

Jocurile aduc un profit de peste 10 miliarde de dolari, doar pentru Statele Unite ale Americii. Competitia se da intre America, Japonia  si Marea Britanie, acestia fiind principalii producatori de jocuri video. Conform American Medical Association ( AMA ), aproximativ 80% dintre tineri agreeaza jocurile de acest gen. Portretul jucatorului tipic este urmatorul: barbat, 30 de ani, joaca aproximativ 8 ore pe zi.

 

Un studiu efectuat in Marea Britanie a concluzionat ca 12% din 7000 de persoane care practica jocurile video au devenit dependente de acestea. Criteriul pe care s-a bazat acest studiu nu a fost numarul de ore petrecut in fata calculatorului sau a consolei, ci impactul pe care il au acestea in viata individului. Din acest motiv, dependenta de jocuri este asezata de unii specialisti  in categoria drogurilor, alcoolului si a celorlalte vicii .

Statisticile arata ca cei mai predispusi dependentei de jocuri sunt persoanele de sex masculin, dar numarul femeilor care sufera de o astfel de afectiune este in crestere.

Ce este dependenta?

Daca pana nu demult se credea ca dependenta se instaleaza din cauza unei anumite substante consumate in exces, ca de exemplu drogurile sau alcoolul; mai nou, doctorii recunosc si faptul ca oamenii pot avea un comportament dependent. Criteriile stabilite de psihiatru Michael Brody pentru o astfel de problema sunt:

- o persoana are nevoie tot mai multa de un anumit tip de comportament pentru a-si putea continua viata de zi cu zi;

- daca acea persoana nu intra in posesia unei anumite substante sau nu dezvolta o anumita activitate, devine iritabil si nefericit.

“Dependentii devin nervosi, violenti sau depresivi. In cazul copiilor, daca parintii le iau calculatorul, acestia stau intr-un colt si plang, refuza mancarea, sa doarma sau sa faca altceva”, a mai spus Brody.

De ce se creeaza dependenta de jocuri?

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care joaca au gasit astfel posibilitatea de a evada din viata cotidiana sau de a se simti mai bine; de exemplu, dependentii de cocaina consuma astfel de droguri in momentele in care sunt depresivi.

Acelasi principiu se poate aplica si in cazul dependentilor de jocuri. Personajele pe care le abordeaza, lumea fantastica, rolurile pe care si le asuma, lumea virtuala in care fiecare poate domina devine mai ofertanta decat viata reala.

De ce este dependenta de jocuri daunatoare?

Chiar daca nu este atat de nociva precum dependenta de droguri sau pericolul unei supradoze, Keith Bakker, directorul Firmei de Consultanta Smith & Jones, sustine ca jocurile pot distruge viata unei persoane. Copii care se joaca patru cinci ore pe zi nu mai au timp sa socializeze, sa isi faca temele sau sa se ocupe de sporturi.

Adultii isi pun in pericol locul de munca sau relatiile cu familia si prietenii. “Aceasta activitate ia din timpul necesar dezvoltarii sociale. Un adolescent de 21 de ani va putea fi astfel comparat cu un copil de 12. Acesta nu va fi in stare sa inceapa o relatie afectiva sau nu a invatat sa practice niciun sport”, a precizat Michael Brody.

Pro sau contra?

Steven Johnson, autorul cartii “Everything Bad Is Good For You” (Tot ceea ce este rau este bine pentru tine) sustine faptul ca jocurile video dezvolta jucatorilor mai multe aptitudini decat clasicul Monopoly .
Acestia trebuie mai intai sa isi identifice obiectivele si modul in care le pot indeplini. De exemplu, in cazul jocurilor de actiune, atentia le este indreptata catre diferite locatii sau tinte, dezvoltandu-si capacitatea de a analiza repede, in perspectiva si aptitudinile motorii.

Pentru a putea face fata complexitatii unor anumite jocuri, cei care le practica trebuie sa isi dezvolte abilitati analitice, flexibilitate si adaptabilitate. Aceasta rezulta din faptul ca un joc are numeroase comenzi, un meniu si o interfata complexa.

Principiile de functionare a jocurilor au fost luate in calcul pentru restructurarea sistemului de invatamant din America. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca jucatorii invata si isi dezvolta aptitudini fara a realiza acest lucru, mentinandu-si totodata puterea de a se concentra.

Semne ale dependente de jocuri:

Copii

- isi petrec timpul liber in fata calculatorului, refuzand sa se ocupe de alte activitati;
- sunt obositi si au tendinta sa adoarma la scoala;
- nu reusesc sa mai tina pasul cu temele sau sarcinile primite;
- incep sa isi minta parintii in asa fel incat sa obtina acces la calculator ;
- devin iritabili, nervosi sau agitati atunci cand nu joaca;
- renunta la alte activitati, iesit cu prietenii sau sporturi pentru a se juca pe calculator;

Adulti

- dezvolta o obsesie pentru jocurile video sau pe calculator;
- isi neglijeaza relatiile cu familia sau prietenii pentru a petrece mai mult timp jucandu-se;
- incep sa intampine dificultati in a tine pasul cu viata profesionala sau cu responsabilitatile in cadrul familiei;
- inventeaza minciuni pentru a-si crea timp pentru jocuri ( de exemplu, suna la serviciu si anunta ca sunt bolnavi);
- atunci cand nu se joaca, sunt agitati, nervosi sau trec prin stari de depresie;
- isi neglijeaza alimentatia sau modul cum arata. Ignora faptul ca trebuie sa doarma sau sa se ingrijeasca;
- incep sa simta dureri in zona spatelui, dureri de ochi si de cap, mai ales dupa ce incheie un joc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului